l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

pexels-mareefe-678414

Samen met een patiënt ga ik op zoek waar nog wel smaak of smaakbeleving is

Gerrit-Jan Kevelam, dieetkok

Patiënten die chemotherapie of bestraling ondergaan, hebben vaak te maken met verlies van smaak. Eten smaakt niet meer als voorheen of smaken verdwijnen. Pasta proeft niet meer naar pasta, of chocola niet meer naar chocola. Ook kunnen nieuwe smaken ontstaan zoals een karton- of staalsmaak. Het gevolg is dat mensen minder gaan eten en dat draagt niet bij aan een goed herstel. Een consult op de smaakpoli in het St Jansdal kan u helpen uw smaak weer terug te vinden of helpen zoeken naar nieuwe smaken. 

Afspraak maken

Een afspraak op de smaakpoli kunt u alleen maken na een voorverwijzing van uw huisarts, diëtist, oncoloog of coördinerend oncologie verpleegkundige.

Op zoek naar smaakbeleving

Het gaat me aan het hart om patiënten zo te zien worstelen”, aldus dieetkok Gerrit-Jan Kevelam. Hij is één van de koks op de smaakpoli. “De mensen zijn ziek en voelen zich niet prettig. Als dan ook nog je smaak vervormt of wegvalt, is het lastig om te genieten van een lekkere maaltijd. Terwijl dat nu juist een belangrijk onderdeel is tijdens de behandeling. Ook is eten een sociaal belangrijk onderdeel dat je samen kunt doen met familie of vrienden om je heen. Ik wil patiënten helpen hun smaak terug te vinden of helpen zoeken naar nieuwe smaken. Omdenken in maaltijdbereiding is dan van groot belang.”

 

Driekwart van de oncologische patiënten krijgt vroeg of laat te maken met smaakverandering. “We noemen dit een smaakhandicap. Hier valt echt nog een wereld te winnen. Samen met een patiënt ga ik op zoek waar nog wel smaak of smaakbeleving is. Dit kan zout, zuur, zoet, bitter of unami zijn, voor iedereen is dat weer anders. Soms kan iemand het zelf al aangeven, maar soms is het ook een hele zoektocht om het juiste smaakprofiel te vinden. Als duidelijk is geworden wat het smaakprofiel is van de patiënt, gaan we op zoek naar culinaire oplossingen."