l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Veel voorkomende vragen | Aanpassing openingstijden spoedpoli in Lelystad

Publicatiedatum: 26 april 2024

Wij merken dat er veel vragen over deze verandering zijn en dat is heel logisch. In onderstaande lijst met vragen en antwoorden proberen wij meer duidelijkheid te scheppen.

Er zijn twee vormen van spoedzorg:
  1. Als een huisarts vindt dat u spoedeisende vervolgzorg nodig heeft, kunt in Lelystad terecht op de spoedpoli waar ‘eenvoudige’ spoedzorg plaats vindt.
  2. Bij levensbedreigende spoed (112) wordt u altijd met een ambulance gebracht naar een ziekenhuis met een spoedeisende hulp afdeling (SEH). Deze patiënten vangen wij in Lelystad al sinds 2019 niet meer op.
Wat verandert er?

Er verandert iets in de spoedeisende vervolgzorg. Vanaf 1 juni is onze spoedpoli van maandag tot en met vrijdag open tot 17.30 uur. De avonden is de spoedpoli vanaf die datum gesloten. De weekenden was de spoedpoli al gesloten.

Welke gevolgen heeft deze verandering?

Vindt de huisarts dat u spoedeisende vervolgzorg nodig heeft in de avond of weekenden? Dan vindt dit in een ander ziekenhuis plaats, namelijk in Harderwijk of Almere. En niet meer in Lelystad.

Wat blijft hetzelfde?
  • U belt altijd van te voren uw huisarts of de huisartsenpost.
  • De huisartsenpost van Medrie blijft open (’s avonds, ’s nachts en in de weekenden)
  • Bij levensbedreigende spoed (112) blijft de ambulance naar omliggende ziekenhuis rijden.
  • De spoedpoli was al gesloten in de nacht en in de weekenden. Dit blijft zo.
Wat doet een huisarts en wat doet een spoedpoli?

Op de spoedpoli wordt ‘eenvoudige’ spoedzorg gegeven. Dit zijn problemen die een huisarts of de huisartsenpost niet kan behandelen, maar niet zo ernstig zijn dat een acute ziekenhuisopname nodig is.

Voorbeelden zijn:

  • Een huisarts kan zelf een snijdwond hechten. Maar is er misschien sprake van zenuw- of peesletsel? Dan zal de arts vermoedelijk doorverwijzen naar de spoedpoli.
  • Een huisarts kan een verstuikte enkel of pols beoordelen. Maar vermoedt hij een breuk? Dan zal de arts verwijzen naar de spoedpoli.
Welke zorg biedt de spoedpoli overdag?

Het gaat bijvoorbeeld om botbreuken, (brand)wonden, verdenking van blindedarmontsteking of een abces. En daarnaast bieden zij veel zorg, waar een medisch specialist van de poli bij betrokken wordt. Zoals bij onregelmatige hartslag (cardioloog), verdenking van nierstenen (uroloog) of ernstige benauwdheid (longarts).

Welke zorg doet de spoedpoli ‘s avonds?

De spoedpoli doet nu in de avonden nog maar een klein deel van het dagprogramma. Alle zorg waar een specialist bij betrokken moet worden, wordt al niet gedaan. Dit komt omdat de poli’s om 17.00 uur sluiten. Vanaf 1 juni 2024 sluit de spoedpoli op doordeweekse avonden.

Wat is het verschil tussen een spoedpoli en een spoedeisende hulp afdeling (SEH)?
  • Een SEH vangt alle soorten spoedzorg op (spoedeisend én levensbedreigend). Dit komt omdat specialistische afdelingen aanwezig zijn. Aan een SEH zijn een intensive care, hartbewaking of acute opnameafdeling verbonden. Daar is ook de mogelijkheid om 24/7 te opereren, zijn er 24/7 radiologie onderzoeken mogelijk en staan er dienstdoende teams en medisch specialisten klaar of kunnen opgeroepen worden. Almere en Harderwijk hebben een SEH.
  • De locatie in Lelystad heeft deze hoogtechnologische en complexe 24 uurs zorg niet. Daarom is in dit ziekenhuis alleen een spoedpoli waar eenvoudige spoedzorg verleend wordt.
Waarom sluit de spoedpoli ‘s avonds? Er zijn twee redenen:
  1. Er is in Nederland een ernstig tekort aan zorgmedewerkers. Dit raakt ook ons ziekenhuis. Het St Jansdal heeft al geruime tijd vacatures openstaan. Dit is ook het geval bij de spoedeisende hulp. Het is moeilijk nieuwe collega's te vinden.
  2. Overdag maken veel mensen gebruik van de spoedpoli. Maar ’s avonds komen er weinig mensen. Het gaat om gemiddeld 1-2 patiënt(en) per avond. Er staan vijf zorgverleners voor hen klaar, terwijl er een ernstig tekort aan professionals is. Door de openingstijden aan te passen, kunnen we de zorgprofessionals inzetten in Harderwijk, waar we patienten opvangen die intensieve zorg nodig hebben. We vinden het belangrijk dat voor patienten die in levensgevaar verkeren ieder geval voldoende zorgmedewerkers zijn.
Hoe kom ik bij een verder gelegen ziekenhuis?
  • In spoedeisende situaties wordt er een ambulance geregeld.
  • In andere situaties kunt u met eigen vervoer (met een naaste) naar het ziekenhuis gaan.
  • Of u maakt gebruik van een reguliere taxi of het openbaar vervoer.
  • Voor mensen zonder eigen vervoer is er in Lelystad vervoersdienst ANWB automaatje. Deze vervoerservice draait volledig op vrijwillige chauffeurs. Je betaalt alleen een kleine onkostenvergoeding (€0,35) per kilometer. Dit moet wel een aantal dagen van tevoren worden aangevraagd, dus is alleen een mogelijkheid bij geplande afspraken.
  • Het St Jansdal biedt een (gratis) pendeldienst aan tussen Harderwijk en Lelystad. Deze rijdt overdag tot 18.00 uur.
Hoe is dit besluit genomen?

Dit besluit is genomen nadat we vijf maanden lang hebben bijgehouden hoeveel mensen gebruik maakten van de spoedpoli. Ook hebben we veel gesproken met partners in de regio over de gevolgen en of het sluiten van de spoedpoli om 17.30 uur veilig kan. Hieruit blijkt dat ondanks het inperken van de openingstijden van de spoedpoli, goede (spoed)zorg gegarandeerd blijft. 

 

Wat moet ik doen als ik een huisarts nodig heb?
Bel dan overdag met uw eigen huisarts. In de avonden, nachten, weekenden of op feestdagen kunt u contact opnemen met de Huisartsenpost (HAP) via 0900 - 333 6 333. Bij eenvoudige vragen of zorgen kunt u ook altijd de website van de huisartsen raadplegen (www.thuisarts.nl of www.moetiknaardedokter.nl).

 

Wat moet ik doen als ik een huisarts nodig heb?

Bel dan overdag met uw eigen huisarts. In de avonden, nachten, weekenden of op feestdagen kunt u contact opnemen met de Huisartsenpost (HAP) via 0900 - 333 6 333. Bij eenvoudige vragen of zorgen kunt u ook altijd de website van de huisartsen raadplegen (www.thuisarts.nl of www.moetiknaardedokter.nl).

Hoe is de levensbedreigende spoed geregeld in Lelystad?

In Lelystad bekijken de ambulanceverpleegkundigen welke zorg deze patiënt nodig heeft en welke ziekenhuislocatie het best passend is qua zorgaanbod. Heeft iemand een acute operatie of acute opname nodig? Hoe (in)stabiel is de patiënt? In Lelystad brengt de ambulance mensen met levensbedreigende aandoeningen al jaren naar Almere of Harderwijk. Dit verandert niet.

Wat is levensbedreigende spoed?

Bijvoorbeeld bij acute benauwdheid, ernstig bloedverlies, pijn op de borst of hartinfarct, uitvalsverschijnselen, bewusteloosheid van anderen of ongevallen. Bel direct 112!

Wat betekent het dat er op zatermiddag röntgenfoto's kunnen worden gemaakt voor mij?

Door vanaf september op zaterdagmiddag röntgenfoto’s te maken kan een huisarts sneller vaststellen of een patiënt een breuk heeft. En de patiënt weet daardoor sneller waar hij of zij aan toe is. Heeft de patiënt geen breuk, dan kan deze weer sneller naar huis.

Wat gaat er in de toekomst gebeuren met de spoedpoli in Lelystad?

Overdag maken voldoende mensen gebruik van de spoedpoli. We zien nu geen aanleiding om verdere aanpassingen te doen in het zorgaanbod.

Lelystad groeit, waarom dan deze keuze?

In heel Nederland hebben we te maken met een toename van patiënten en een afname van beschikbare zorgmedewerkers. Dat zorgt er voor dat we heel slim om moeten gaan met waar die medewerkers ingezet worden. Zo kunnen we in de toekomst ook nog goede zorg bieden.

Waarom biedt het ziekenhuis in Lelystad niet alle zorg, zoals een spoedeisende eerste hulp?

Er zijn te weinig zorgmedewerkers om acute en complexe zorg op alle locaties goed te organiseren. Na overname door St Jansdal in 2019 is er gewerkt aan een helder profiel voor beide ziekenhuizen.

  • In de buitenpoli in Dronten bieden we spreekuren aan met vakspecialisten, radiologisch onderzoek en bloedafname.
  • In Lelystad vooral de planbare zorg en laagcomplexe zorg (denk aan bv spreekuren, diagnostiek, en operaties zoals galblaas en knie).
  • In Harderwijk bieden we vooral acute en complexe zorg.

 

 

We begrijpen dat de inwoners van Lelystad belang hechten aan de beste zorg binnen handbereik. De beperking van de openingsuren van de spoedpoli kan daardoor aanvoelen als een verschraling. We willen echter iedereen op het hart drukken dat we alles op alles zetten om voor elke inwoner in de hele regio de beste zorg te kunnen blijven bieden, voor nu én in de toekomst.