Radiodiagnostisch laborant
Op de afdeling radiologie worden onderzoeken uitgevoerd om inzicht te verkrijgen in de toestand van een bepaald lichaamsdeel of orgaan. Je maakt opnamen van lichaamsdelen of organen van een patiënt met behulp van ioniserende stralen (röntgenstraling) , geluidsgolven of magneetvelden.
Jij als radiologisch laborant
Als MBB’er lever je de radioloog het beeldmateriaal aan dat je zelf hebt gemaakt. De radioloog doet de verslaglegging ervan. Meestal werk je zelfstandig of onder supervisie van een radioloog binnen een team van collega-MBB’ers. Bij sommige onderzoeken assisteer je de radioloog.
Het grootst deel van de onderzoeken is beeldvormend. Dat kan bijvoorbeeld een röntgenfoto zijn of een echografie, CT of MRI onderzoek. Dat hangt af van wat de aanvragend arts wil zien en waar hij op basis van de anamnese (ondervraging van de patiënt naar klachten) aan denkt.
Naast beeldvormende onderzoeken doet de MBB’er ook steeds meer onderzoeken die behandelend van aard zijn. Zoals nierstenen vergruizen, dotteren, stents plaatsen, jodiumbronnen plaatsen of biopotieën uitvoeren.
Het werk van de MBB’er blijft niet beperkt tot de radiologieafdeling. Er worden ook onderzoeken verricht in de operatiekamer, op de spoedeisende hulp, op de verpleegafdelingen en op de poliklinieken buiten het ziekenhuis.
Het werk van de MBB’er is heel dynamisch. Als MBB’er moet je niet alleen de techniek en de apparatuur deskundig hanteren, het is ook belangrijk dat je beschikt over een hulpvaardige, integere houding naar patiënten. De patiëntengroep waarmee je te maken krijgt is zeer divers qua leeftijd en/of aandoening. Je zorgt voor de veiligheid van de patiënten en voor een hygiënische onderzoeksomgeving. Snel kunnen schakelen tussen verschillende werkzaamheden en organisatietalent zijn ook zeker nodig.
De opleiding
Om het beroep uit te kunnen oefenen moet je goede kennis hebben van de bouw en functie van het menselijk lichaam (anatomie en fysiologie) en van de ziektebeelden (pathologie). Daarnaast wordt je opgeleid voor een breed kennisveld met betrekking tot stralingsveiligheid en moet je gevoel hebben voor computers en techniek.
Er zijn binnen St Jansdal twee mogelijkheden om MBB’er voor de radiologie te kunnen worden:
- HBO Inservice opleiding tot Radiodiagnostisch Laborant
Voor het theoretische deel van deze opleiding werken we samen met het VUmc in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op: VUmc in Amsterdam.
Tijdens deze opleiding word je breed opgeleid voor de radiologie en heb je aan het eind van de opleiding zo veel ervaring en kennis opgedaan dat je zelfstandig inzetbaar bent en eventueel al specialisaties aan kan.
- De HBO-opleiding Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT)
Er zijn 3 theorieaanbieders in Nederland die de MBRT-opleiding hebben. Bij alle drie wordt het voltijd traject aangeboden, bij Fontys Hogeschool en InHolland Hogeschool wordt deze opleiding ook in een duaal traject aangeboden. Waar je de opleiding volgt, is naar keuze van de student:
- Hanze Hogeschool in Groningen Voltijd
- Fontys Hogeschool in Eindhoven Voltijd Duaal
- InHolland Hogeschool in Haarlem Voltijd Duaal
Als MBRT-afgestudeerde ben je opgeleid in de werkvelden radiologie, radiotherapie, nucleaire beeldvorming en sinds kort is er in Groningen ook een uitstroommogelijkheid om in de KNF (klinische neuro fysiologie) werkzaam te worden.
Voor aanmelden bij een hogeschool geldt een sluitingsdatum en soms ook het numerus fixus-systeem. Check daarvoor de website van de hogeschool van je keuze.
Afhankelijk van welke opleidingsvorm je doet, voltijd of duaal, ontvang je tijdens de opleiding een salaris, conform de CAO Ziekenhuizen. Ook is er een regeling m.b.t . je studiegelden en het St Jansdal doet per studiejaar een bijdrage aan je verplichte collegeboeken.
Solliciteren?
Deze opleiding kun je volgen wanneer je relevante werkervaring hebt en bij voorkeur werkzaam bent in ziekenhuis St Jansdal. De opleidingsplaatsen worden via een sollicitatieprocedure toegekend. Voordat de opleiding begint werk je al een periode op de betreffende afdeling om te ervaren of de opleiding bij je past.
Het heeft alleen zin om je belangstelling te laten blijken wanneer er een vacature is. Vacatures vind je op de website van Werken bij St Jansdal Je kunt je via deze site ook regelmatig laten informeren over bestaande vacatures.
Wil je meer weten?
Meer informatie over de inhoud van de opleiding kun je opvragen bij de praktijkopleider de kwaliteitsfunctionaris, telefoonnummer 0341-46 3650 of 0341-46 5733 of stel je vraag via de mail praktijkbegeleidingradiologie@stjansdal.nl.