Heeft jouw vader of moeder kanker (gehad)?
Wanneer een ouder kanker krijgt, dan raakt dat het hele gezin. ,,Niet alleen de wereld van een ouder staat op z’n kop, maar dat van alle gezinsleden”, vertelt Alex Bos, GZ-psycholoog. ,,Omgaan met kanker binnen het gezin is geen gemakkelijke taak. Kinderen lopen met vragen en emoties rond waar je als ouder ook niet altijd het antwoord op hebt.” Om ouders en kinderen te ondersteunen, organiseert ziekenhuis St Jansdal een informatieavond voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 18 jaar, verdeeld over twee leeftijdsgroepen, én voor hun ouders/verzorgers.
Jessica Mons, medisch maatschappelijk werker: ,,Praten met je kinderen over je ziekte is heel belangrijk. Communicatie speelt een belangrijke rol in hun verwerkingsproces. Maar kinderen verschillen onderling erg in hun behoeftes en reacties. Er zijn kinderen die heel veel willen weten, die veel vragen stellen over de ziekte. En er zijn kinderen die er bijna niets van willen weten, die zich er heel erg voor afsluiten. Als ouder is het soms zoeken naar een juiste balans in het vertellen van informatie. Boos, verdrietig of angstig… Tijdens de speciale kinderbijeenkomst kunnen kinderen onderling met elkaar in gesprek gaan over emoties waar ze mee worstelen.”
Tegelijkertijd met de kinderbijeenkomst, vindt er een informatieavond voor ouders plaats waarbij aandacht is voor wat er bij de kinderbijeenkomst gebeurt. Er wordt met de kinderen en met de ouders gesproken over de veranderingen thuis en bij jezelf en over wat helpt in het omgaan met deze veranderingen en de emoties die je daarbij voelt. Er is ook volop ruimte om tips en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Zowel bij de kinderbijeenkomst als bij de informatieavond voor ouders is een psycholoog en/of een orthopedagoog aanwezig.
Datum: donderdag 7 november
Tijd: 18.30 - 20.00 uur
Leeftijd: 6 t/m 11 jaar en 12 t/m 18 jaar
Locatie: Harderwijk