l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Trots op: Nieuwe track in het KCL

Ingepipetteerd. Ingepippewattes? Ja ingepipetteerd. Dat gebeurt er met monsters die worden afgenomen en automatisch met een pipet in buisjes worden gedaan. Dit is slechts één minuscuul onderdeel van wat dé nieuwe track in het Klinisch Chemisch Lab (KCL) allemaal kan. Jan van der Weide (hoofd KCL) is er trots op en ook af en toe nog wat verbolgen… Het inregelen kost immers veel tijd én precisie.

Zonder dat de patiënt en de dokter het merken is er een grootse reorganisatie gaande in het KCL. De manier van werken verandert radicaal met de komst van een Siemensstraat.

 

Outsourcen of investeren
Vorig jaar was er veel apparatuur aan vervanging toe. “De overweging was om de laboratoriumactiviteiten te outsourcen of om zelf te investeren, vertelt Jan. We hebben toen een benchmark gedaan en vier laboratoria vergeleken. De conclusie was dat wij onze apparatuur gaan vervangen. In 2017 hebben we vier grote firma’s benaderd en uiteindelijk gekozen te investeren in de apparatuur van Siemens.”


Implementatie
“Er werden vorig jaar wat kamers verbouwd in het lab en in augustus 2018 zijn we begonnen met de implementatie van het nieuwe systeem”, licht Jan toe. “Half december hebben we het eerste deel, de chemie en endocrinologie analyses in gebruik genomen. Eind januari de hematologie en half maart de transportband met de koelkast enz.”

 

Werking van het systeem
Het is een ingenieus systeem met eindeloos veel mogelijkheden. Jan vertelt: “In hoofdlijnen komt het erop neer dat orders, van specialisten in EPIC, van huisartsen en verloskundigen in Zorgdomein en van de psychiatrie in Code 24 worden aangevraagd. Uit Lelystad komt nog een deel van de aanvragen op papier, al breidt het Zorgdomeinaandeel gelukkig snel uit. Op een dag komen circa 1500 buisjes binnen. De aanvragen worden doorgestuurd naar de middleware van het nieuwe systeem. De verschillende machines doen de analyses.”

 

Buisjes, barcodes en monster
“Een rek met buisjes wordt op de inputmodule gezet. De buisjes volgen een weg over de transportband. Deze trasportband is circa 13 meter lang. Als de buisjes naar de hematologie gaan hoeft er niet gecentrifugeerd te worden en hoeft de dop er niet af. Gaat het monster naar de chemie of de endocrinologie, dan wel centrifugeren en wel ontdoppen. Het kan zijn dat er nog een deel van het monster naar een laboratorium elders gaat om onderzocht te worden. Dan gaat het  uisje in de aliquoteerunit, wordt verdeeld in porties en komen er automatisch etiketten en een dop op de verdeelbuizen. Moederbuizen gaan naar de koelkast, daar kunnen er zo’n 9000 in. Als de bewaartermijn verstreken is, worden de buizen automatisch in de afval gegooid. Als het monster nog elders moet worden onderzocht, wordt deze uitgesorteerd. Voor het hele systeem geldt: Track & Trace. We weten op ieder moment waar een buis zich bevindt, wat er uit bepaald moet worden, of het de juiste buis is voor het aangevraagde onderzoek, enz. Het systeem zit vol sensoren en camera’s om barcodes. Puck’s met een radiofrequency ID dragen de buizen naar iedere machine,” licht Jan toe.

 

 

  “Het is goed nieuws dat we met een prachtig systeem
werken waarmee we ook de Lelystad productie en de
eerstelijnsdiagnostiek uit Lelystad en omgeving aan kunnen.
De uitnodiging voor de feestelijke opening volgt.”

Jan van der Weide

 

 

 

 

 

 

 

 


Marsha Borsboom