Behandeling van een beroerte
De behandeling na een beroerte is enerzijds gericht op het voorkomen van een nieuwe CVA en het voorkomen van extra schade aan de hersenen. Anderzijds is behandeling gericht op revalideren en het beperken van de gevolgen van de CVA. De behandeling is verschillend per patiënt. Binnen het CVA-protocol wordt bij een opname standaard de volgende disciplines ingezet: fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Eventueel kan in u ook te maken krijgen met een diëtist en of psycholoog.
Trombolyse vergroot kans op goed herstel CVA
Elke patiënt die wordt aangemeld in het ziekenhuis met een (mogelijk) CVA wordt snel beoordeeld op de spoedeisende hulp afdeling, om te bepalen of er wellicht trombolyse kan worden gestart. Trombolyse (oplossen van stolsel) vergroot de kans op een goed herstel. Snelheid is dan uiterst belangrijk. Deze behandeling is alleen mogelijk in de eerste 4,5 uur na het ontstaan van een CVA. Deze vorm van behandelen is maar bij een klein deel van de CVA-patiënten mogelijk (zo’n 14%).
De behandeling kan worden opgedeeld in drie fasen:
- Acute fase
- Revalidatiefase
- Chronische fase
Meer informatie over de behandeling van een beroerte per fase vindt u de pagina Beroerte - CVA Keten, onder 'Folders en info' > 'Behandeling van een beroerte'.