Belangrijke informatie over bloedafname of materiaal inleveren
Bij het afnamelaboratorium in St Jansdal en onze prikposten in de regio kunt u bloed laten prikken en de volgende materialen afgeven: urine, ontlasting, sputum, wattendrager en/of sperma afgeven. Let op: Sperma kan alleen worden afgegeven bij het afnamelaboratorium in St Jansdal Harderwijk).
Bloedafname kinderen
Voor bloedafname bij kinderen onder de 10 jaar kunt u uitsluitend bij het afnamelaboratorium in ziekenhuis St Jansdal Harderwijk en Lelystad terecht en bij de Polikliniek St Jansdal in Dronten. Kinderen onder de 13 jaar kunnen alleen onder begeleiding van een ouder/verzorger komen bloedprikken.
Kinderen onder de 10 jaar:
Alleen bij het afnamelaboratorium in ziekenhuis St Jansdal Harderwijk en Lelystad en bij de Polikliniek St Jansdal in Dronten.
Kinderen onder de 13 jaar:
Moeten begeleid worden door een ouder/verzorger.
Wat neemt u mee?
Legitimatiebewijs:
Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (Paspoort, rijbewijs of ID-kaart).
Aanvraagformulier:
Heeft u een aanvraagformulier van uw huisarts, specialist of verloskundige? Geef deze aan de medewerker.
Monsters aanleveren:
Urine- en ontlastingmonsters moeten in de daarvoor bestemde potjes en/of buisjes worden aangeleverd. U kunt deze afhalen bij uw huisarts.
Instructies (huis)arts
Volg altijd de instructies van uw (huis)arts op voor een correcte uitslag. Dit kan betekenen dat u niet mag eten, drinken, roken of medicatie innemen vóór de bloedafname.
Aanvraagformulieren van andere ziekenhuizen:
U kunt ook bij ons terecht met een aanvraagformulier van een ander ziekenhuis. Zorg ervoor dat alle gegevens van uw behandelend arts op dit formulier staan.
Trombosedienst
Bekijk hier het overzicht met prikposten met trombosedienst. Meer informatie over de Trombosedienst.
Overige informatie
Wetenschappelijk onderzoek op lichaamsmateriaal zoals bloed en urine is nodig voor een voortdurende verbetering van de gezondheidszorg. Lichaamsmateriaal dat na analyse overblijft kan voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt worden. Dit gebeurt op anonieme wijze, dat wil zeggen dat er niet meer kan worden nagegaan van wie het materiaal afkomstig is.
Als u bezwaar heeft tegen het gebruik van uw lichaamsmateriaal voor wetenschappelijke of kwaliteitsdoeleinden, kunt u dit kenbaar maken bij de bloedafname of het inleveren van materiaal. Bezwaar hoeft u maar één keer te maken, dit geldt dan voor alle toekomstige bloedafnames en inleveringen van materiaal.