Chronische myeloide leukemie
In Nederland komen er ongeveer 500 nieuwe patiënten per jaar bij. De ziekte kan op iedere leeftijd ontstaan maar 70% van de patienten is boven de 50 jaar. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij de meeste patienten wordt een genetische afwijking gevonden. Dit is een afwijking die het Pfiladelphia chromosoom wordt genoemd. Dit chromosoom maakt een eiwit (BCR ABL) aan dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van de ziekte. Daarnaast speelt ook blootstelling aan radioactieve straling (bijvoorbeeld voor een medische behandeling) een rol.
Er zijn 3 fasen van de ziekte te onderscheiden
- De chronische fase: minder dan 10% blasten (een gerijpte stamcel, voorstadium van een bloedcel)
- Acceleratie fase : 10-19% blasten
- Blastaire fase 20% of meer cellen in het bloed of beenmerg zijn blasten. Als er in deze fase ook sprake is van koorts, ernstige vermoeidheid en een vergrote milt dan wordt dit een blastencrisis genoemd. In deze fase kan de ziekte overgaan in een acute myeloide leukemie
Symptomen
- Bloedarmoede, vermoeidheid, duizeligheid.
- Pijn of druk in de buik door de vergrote milt.
- Pijn in de botten.
- Nachtelijk zweten.
Onderzoeken
- Lichamelijk onderzoek, de hematoloog onderzoekt of er opgezette lymfeklieren zijn, of de milt vergroot is en of zichtbare bloedingen zijn.
- Bloedonderzoek, het aantal verschillende bloedcellen wordt bepaald en er wordt ook naar de vorm van de witte bloedcellen gekeken.
- Beenmergonderzoek, met een holle naald wordt wat beenmerg weggezogen. Dit is meestal uit de achterkant van het bekken. Hoewel hiervoor een verdoving wordt gegeven is het niet niet helemaal pijnloos. Het opgezogen beenmerg wordt onder de miroscoop bekeken.
- Cytogenetisch onderzoek, in 95% van de gevallen wordt hierbij het Philadelphia chromosoom gevonden.
Behandeling
- Behandeling met een tyrosinekinsase remmer , dit middel blokkeert de werking van het (BCR ABL) eiwit en dringt zo de ziekte terug.
- In enkele gevallen wordt een stamceltransplantatie gedaan. Dit gebeurt momenteel alleen als de standaard behandeling niet aanslaat en er een geschikte donor beschikbaar is. Een stamceltransplantatie wordt niet n het st Jansdal gedaan maar in een expertise centrum zoals het UMCU.
Om een zo goed mogelijke behandeling te geven wordt iedere patient besproken met een expertise centrum.
Begeleiding
Leukemie is een ernstige ziekte. Als u de diagnose krijgt, breekt een onzekere en zware tijd aan voor u en de mensen om u heen. In deze moeilijke tijd heeft u misschien behoefte aan (professionele) begeleiding. U kunt dit aangeven bij uw arts of oncologie verpleegkundige. Zij kunnen u hierin advies geven en/of doorverwijzen.
Contact
Als u vragen heeft na het lezen van de informatie of als u behoefte heeft aan meer informatie of begeleiding kunt u contact opnemen met de coordinerend oncologieverpleegkundigen van de poli interne geneeskunde. U kunt hen bellen op werkdagen van 8.30-9.00 uur en van 12.00-12.30 uur op telefoonnummer 0341-463502