Chronische lymfatische leukemie
In Nederland komen er elk jaar ruim 700 nieuwe patienten bij. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meestal bij mensen boven de 60 jaar. De ziekte is vaak al langere tijd (soms sluimerend) aanwezig voor dat er klachten ontstaan en de diagnose wordt gesteld.
Er is geen duidelijke oorzaak voor het krijgen van deze ziekte. Er zou een erfelijke factor kunnen zijn. De ziekte komt meestal vaker in een familie voor. Hier wordt onderzoek naar gedaan.
Symptomen
- Vergrote, meestal pijnloze
- Vergrote lever en/of milt.
- Vermoeidheid
- Soms koorts en gewichtsverlies
In een latere fase
- Bloedarmoede
- Blauwe plekken, bloedingen en puntvormige bloedinkjes
- Regelmatige of terugkerende infecties
Onderzoeken
- Lichamelijk onderzoek, de hematoloog onderzoekt of er opgezette lymfeklieren zijn, of de milt vergroot is en of zichtbare bloedingen zijn.
- Bloedonderzoek, het aantal verschillende bloedcellen wordt bepaald en er wordt ook naar de vorm van de witte bloedcellen gekeken.
- Beenmergonderzoek, met een holle naald wordt wat beenmerg weggezogen. Dit is meestal uit de achterkant van het bekken. Hoewel hiervoor een verdoving wordt gegeven is het niet niet helemaal pijnloos. Het opgezogen beenmerg wordt onder de miroscoop bekeken.
- Rontgenfoto van de borstkas
- Een echo van de bovenbuik
- Soms wordt er een kleine ingreep verricht om een vergrote lymfeklier weg te nemen voor onderzoek.
Behandeling
Het is meestal niet niet nodig om gelijk met een een behandeling te starten. Er wordt afgewacht hoe het gaat. Er zullen wel regelmatige controles zijn om het beloop van de ziekte goed in de gaten te houden. Dit noemen we een “wait and see” beleid. Pas als de klachten toenemen en de ziekte in een verder stadium komt is behandelen noodzakelijk.
Om een zo goed mogelijke behandeling te geven wordt iedere patient besproken met een expertise centrum.
De behandeling hangt af van het type cellen, leeftijd en algehele gezondheidstoestand en zal meestal bestaan uit een combinatie van medicijnen waaronder chemotherapie. Soms is een beenmergtransplantatie een mogelijkheid.
Op dit moment is de ziekte nog niet te genezen.
Begeleiding
Leukemie is een ernstige ziekte. Als u de diagnose krijgt, breekt een onzekere en zware tijd aan voor u en de mensen om u heen. In deze moeilijke tijd heeft u misschien behoefte aan (professionele) begeleiding. U kunt dit aangeven bij uw arts of oncologie verpleegkundige. Zij kunnen u hierin advies geven en/of doorverwijzen.
Contact
Als u vragen heeft na het lezen van de informatie of als u behoefte heeft aan meer informatie of begeleiding kunt u contact opnemen met de coordinerend oncologieverpleegkundigen van de poli interne geneeskunde. U kunt hen bellen op werkdagen van 8.30-9.00 uur en van 12.00-12.30 uur op telefoonnummer 0341-463502