Informatie en instellingen buiten het ziekenhuis
Websites
Er zijn in Nederland en in de regio van ziekenhuis St Jansdal verschillende organisaties en websites die u goed kunnen informeren en begeleiden voor, tijdens en na kanker.
Regionaal oncologie netwerk ‘Onco in Balans’ bestaat uit zorgverleners die met elkaar samenwerken in de regio Noord-West Veluwe en Zeewolde. Op de website van ‘Onco in Balans’ leest u welke zorgverleners deelnemen aan het netwerk, waarvoor u bij hen terecht kunt en hoe zij bereikbaar zijn. De zorgverleners van ‘Onco in Balans’ hebben ervaring in het begeleiden van mensen met kanker en zijn op de hoogte van elkaars werkwijze. Zo kunnen zij samen met u alle noodzakelijke behandelingen goed op elkaar afstemmen.
- caremanagers oncologie - ergotherapeuten - psychologen
- oncologie fysiotherapeuten - diëtisten - oncologieverpleegkundige
- oedeemfysiotherapeuten - huidtherapeuten - coach oncologie
- psychosomatische fysiotherapeuten - logopedisten - bedrijfsarts oncologie
- oefentherapeuten - thuiszorg - psychosociale hulpverleners
Verwijsgids Kanker helpt patiënten en hun naasten bij het vinden van aanvullende behandelingen begeleidingsmogelijkheden.
Een steunpunt voor mensen met kanker en hun naasten. De Maretak reikt mogelijkheden aan om een weg te vinden in het verwerkingsproces. Dat doen ze bijvoorbeeld via het geven van voorlichting, het leggen van onderlinge contacten en het aanbieden van activiteiten.
www.toonhermanshuiszeewolde.nl
Een inloophuis waar deuren geopend worden en een warm en gastvrij onthaal op u wacht. Een huis waar mensen een plekje vinden, elkaar ontmoeten en het lot met elkaar kunnen delen.
Inloophuis Passie is een ontmoetingsplaats voor mensen met kanker op hun levenspad. We zijn er voor iedereen uit Lelystad en omgeving. Of je nu zelf ziek bent (geweest), in je omgeving te maken hebt met kanker of iemand aan de ziekte hebt verloren; de deur staat altijd voor je open.
www.centrumvoorlevensvragen.nl/noordwestveluwe
Je voelt je vaak beter als je met iemand kunt praten over deze levensvragen. Een geestelijk verzorger is daarin gespecialiseerd. Bij het Centrum voor levensvragen Noordwest-Veluwe, luisteren we goed naar je en zoeken we samen naar wat jou helpt. Deze gesprekken worden vergoed. Het maakt niet uit wie je bent of wat je levensbeschouwing, opleiding of inkomen is. Het Centrum voor levensvragen Noordwest-Veluwe betreft de gemeenten Nijkerk, Putten, Ermelo, Harderwijk, Zeewolde, Nunspeet, Elburg en Oldebroek.
Het Helen Dowling Instituut is een ggz-instelling die zich richt op psychologische zorg bij kanker. Alle behandelingen van het HDI zijn erop gericht om je de regie over je leven, daar waar mogelijk, terug te geven. Zij bieden o.a. online therapie (minder moe bij kanker, minder angst na kanker).
Kanker en gezin
Als kanker één van de gezinsleden treft, ondervindt het hele gezin daarvan de gevolgen. Kanker heb je letterlijk niet alleen. Voor ouders met kanker spelen vaak vragen als ‘hoe vertel ik het mijn kinderen?’ en ‘hoe gaan we om met alle veranderingen en vragen waar we als gezin mee te maken krijgen?’
Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website www.kanker.nl (toets bij de zoekfunctie ‘ouders met kanker’ in).
Deze site biedt hulp aan kinderen met een ouder met kanker. Ook voor ouders, vrienden, bekenden, leerkrachten en hulpverleners is deze site een bron van informatie.
De Stichting Langs de Zijlijn heeft als doel aandacht vragen voor de impact van kanker op een gezin en ervoor zorgen dat kinderen gezien, gehoord en ondersteund kunnen worden als hun ouder getroffen wordt door kanker.
Op deze website vind je informatie over wat je zelf kunt doen en bij wie je terecht kunt voor hulp en ondersteuning. Je leest er alles over in de informatiegids ‘Hoe gaat het met de kinderen?’.
Kanker en werk
Werk is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het leven. Als u geconfronteerd wordt met kanker is het niet altijd even makkelijk om aan het werk te blijven of weer aan het werk te gaan.
www.kankerenwerk.nl ; www.kenniscentrumwerkenkanker.nl
Wanneer je de diagnose kanker krijgt, heb je veel aan je hoofd. Ook op werkgebied kunnen er dingen spelen. Kun je gewoon doorwerken? Wat zijn je rechten - mag je werkgever je zomaar ontslaan? En wat betekent dit voor je inkomen?
We helpen werknemers in het combineren van sport, herstel en werkhervatting. We begeleiden werkgevers bij het bieden van de beste ondersteuning aan hun medewerker. Ook verzekerde ondernemers en mensen met een Ziektewetuitkering kunnen bij Re-turn terecht voor het vinden van balans tussen werk, privé en herstel.
Begeleiding van medewerkers met kanker of chronische ziekte is maatwerk. Onze focus ligt op het behouden van en terugkeren in werk, waarbij een optimale samenwerking tussen werkgever, werknemer en Stap Nu centraal staat.
Websites
Er zijn diverse websites waar goede, betrouwbare informatie te vinden is over kanker, de verschillende behandelingen en mogelijkheden voor ondersteunende zorg. Hieronder vindt u een selectie:
Website St Jansdal: www.stjansdal.nl/onc-centrum. Hier vindt u alles wat St Jansdal te bieden heeft op het gebied van oncologische zorg.
Je vindt op kanker.nl betrouwbare informatie over jouw soort kanker, de behandeling en de gevolgen van de behandeling. Alles wat je er leest is gecontroleerd door artsen of andere experts.
https://nfk.nl/kankerspecifieke-informatie-en-lotgenotencontact
Wij vinden het belangrijk dat u betrouwbare informatie krijgt. Via patiëntenverenigingen wordt vaak goede en passende informatie verstrekt. Verifieer altijd bij uw arts of verpleegkundig specialist of de informatie op uw situatie van toepassing is. Mensen met kanker kunnen veel hebben aan contact met ‘lotgenoten’: andere mensen met kanker die de problemen uit eigen ervaring kennen. Via de NFK kunt u in contact komen met de verschillende patiëntenverenigingen en lotgenoten. U kunt hen bereiken via de website.
www.voedingenkankerinfo.nl is veel betrouwbare informatie te vinden over de rol van voeding(smiddelen) bij kanker.
Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (OOK) helpt mensen met kanker en hun naasten, via de online omgeving Mijn OOK. Ons doel is optimale ondersteuning geven op het juiste moment.
AYA-zorg is leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen gediagnosticeerd met kanker in de leeftijd tussen 18 en 39 jaar.