l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Onderzoek en behandeling nierstenen via ureterorenoscopie

Urineleider

Met een starre of een flexibele dunne kijkbuis (scoop) kan de uroloog de urineleider inspecteren. Ook kan daar een behandeling worden uitgevoerd.

 

Nier

De ureterorenoscopie is een techniek, waarbij de binnenkant van de nier kan worden geïnspecteerd en zelfs kan worden behandeld zonder dat er littekens in het lichaam worden gemaakt. Het is een minimaal ingrijpende (invasieve), hoogwaardig technische urologische ingreep.

 

Voorbereiding ureterorenoscopie

Als voorbereiding op een veilige ureterorenoscopie wordt vaak een dubbel-J katheter geplaatst. Hierdoor kan de urineleider zich ontspannen en is de toegang voor de scoop makkelijker. De kans op beschadigingen wordt hierdoor kleiner. Mochten er nierstenen zitten, dan zijn ze na het plaatsen van een katheter ook makkelijker weg te nemen. Een dubbel-J katheter wordt uiterlijk een week voor de ureterorenoscopie in het lichaam gebracht. Is er geen dubbel-J katheter geplaatst, dan zijn er andere manieren om toegang te verkrijgen tot de urineleider. Voor deze ingreep is het van belang is dat de patiënt onder narcose is. Hiervoor vindt vooraf een afspraak met de anesthesist plaats.

 

Gebruik van laser

Als de ureterorenoscopie wordt uitgevoerd om een niersteen te behandelen, zal vaak een laser worden gebruikt om de steen uiteen te doen vallen. Daarna kan met tangetjes of mandjes de niersteen uit de urineleider worden verwijderd. Heel zelden vindt er een zodanige kneuzing van de urineleider plaats dat een dubbel-J katheter na de ingreep moet worden achtergelaten. Deze kan dan enkele weken later poliklinisch worden verwijderd.

 

Na de ingreep

De urine kan de eerste weken na de ingreep wat bloederig zijn. Als er middels de ureterorenoscopie stenen zijn verwijderd kunt u nog wat reststeentjes uitplassen. Dit kan gepaard gaan met een schrijnende pijn in de plasbuis of de penis. Ook komen koliekaanvallen voor. Deze pijnaanvallen zijn meestal binnen enkele dagen verdwenen. Indien de pijn met paracetamol niet onder controle te houden is kunt u contact opnemen met de polikliniek urologie.

 

Wilt u meer weten? Download dan de folder over ureterorenoscopie.