l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Longgeneeskunde


Longarts Boom

Het verbeteren van de kwaliteit van leven staat bij ons voorop

Dolf Hendriks, longarts

Het specialisme longgeneeskunde onderzoekt en behandelt ziekten van de longen en het ademhalingssysteem. Onze longartsen helpen bijvoorbeeld patiënten met astma, COPD, longfibrose, longontsteking, slaapapneu of longkanker.

health_049-lung-organ-medical-healthcareLongkankercentrum

In het Longkankercentrum staat uw gezondheid centraal!

Meer informatie l
health_015-emergency-bed-hospital-medicalSlaap-/Waakcentrum

In ons Slaap-/Waakcentrum kunt u snel terecht met slaapproblemen.

Meer informatie l
health_012-nurse-hospital-medical-checkupAstma en COPD

Onze longartsen behandelen astma en COPD volgens de nieuwste inzichten.

Meer informatie l
Onze specialisten
M. (Marianne)
M. (Marianne)
M. (Marianne) van der Veen
Longarts
L.N. (Lisenka)
L.N. (Lisenka)
L.N. (Lisenka) Boom
Longarts
C.D. (Cas)
C.D. (Cas) Colder
Longarts
R.J.M. (Robert)
R.J.M. (Robert)
R.J.M. (Robert) Kok
Longarts
J. (Jorien)
J. (Jorien)
J. (Jorien) Minnema
Longarts
(M) Miguel
(M) Miguel Perez y Perez
Longarts
A. (Alexandra)
A. (Alexandra) Schilstra
Longarts

Contactgegevens longgeneeskunde

 

Hoe maakt u een afspraak?

Voor het maken van een afspraak op de poli longgeneeskunde heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig.

 

U kunt een afspraak maken via het afsprakenbureau, tel. 0341 - 46 38 90 

 

Overige vragen? Polikliniek longgeneeskunde via tel. 0341- 46 37 43

 

Afspraak maken via MijnStJansdal

Bent u al eerder op de polikliniek geweest? Dan kunt u een vervolgafspraak ook maken via MijnStJansdal. U dient dan eerst een eigen account aan te maken. Combinatieafspraken kunnen alleen telefonisch worden gemaakt. Lees meer over MijnStJansdal

 

Identificatieplicht

In alle ziekenhuizen geldt een identificatieplicht, voor zowel volwassen als kinderen. Vergeet dus niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar uw poli-afspraak. 

 

 

 

 

Folders en Info

Folders longgeneeskunde

Bekijk hier de folders die horen bij het specialisme longgeneeskunde.

Informatie over de polikliniek

Op de polikliniek longgeneeskunde (routenummer 1.24/1.42) bespreekt de longarts de klachten van de patiënt en verricht lichamelijk onderzoek. Uw longarts kan verschillende onderzoeken laten uitvoeren als het vermoeden bestaat dat u een aandoening aan uw longen of luchtwegen heeft.

Voorbeelden van onderzoeken zijn:

  • blaastest: longfunctieonderzoek met medicijnen/ longfunctieonderzoek zonder medicijnen
  • fietsproef/inspanningstest (ergometrie)
  • provocatietest
  • allergietest
  • slaaponderzoek
  • röntgenfoto of CT-scan
  • EUS/EBUS-onderzoek
  • bronchoscopie
  • pleuraonderzoek/pleurapunctie

 

Meestal worden onderzoeken uitgevoerd op de functieafdeling. Maar een onderzoek kan ook worden uitgevoerd op een andere afdeling, zoals de afdeling radiologie.

 

De longarts stelt vervolgens de diagnose en stelt in overleg met de patiënt een behandelplan op.

Screeningsconsulent longzorg

De medisch specialisten en de specialistisch verpleegkundigen in het ziekenhuis richten zich vooral op de medische kant van een longziekte: de diagnose, de behandeling en eventuele gevolgen. De screeningsconsulent longzorg helpt mensen met de problemen die met hun ziekte samenhangen. Bijvoorbeeld lichamelijke, psychosociale of emotionele klachten, die kunnen ontstaan omdat de ziekte een beperkende invloed heeft op het dagelijkse leven. Bekijk hier de folder Screeningsconsultent longzorg.

 

Screeningsconsulent oncologische nazorg

Tijdens de behandeling van longkanker hebben patiënten regelmatig contact met hun arts en de specialistisch verpleegkundige. Er kunnen vragen of problemen zijn, die met de ziekte samenhangen en die ontstaan tijdens of (zelfs jaren) na de behandeling. Ondersteuning en extra aandacht voor deze lichamelijke, psychosociale of emotionele problemen kunnen dan wenselijk zijn, omdat de ziekte een beperkende invloed heeft op het  dagelijkse leven. De screeningsconsulent oncologische nazorg helpt  daarbij. Bekijk hier de folder Screeningsconsulent oncologische nazorg.

Onderzoek bodybox

Om longproblemen op een exacte wijze in kaart te brengen, beschikken de longartsen zowel in Harderwijk als in de poliklinieken in Nijkerk en Dronten over een Bodybox. Met dit apparaat kunnen zij een juiste diagnose stellen en nauwkeurig volgen hoe het met een longpatiënt gaat. De Bodybox is een doorzichtige cabine die lijkt op een telefooncel. De patiënt neemt hierin plaats en de laborant vraagt de patiënt telkens om op een bepaalde manier te ademen. Met het apparaat kunnen de longartsen heel nauwkeurig meten wat de totale longinhoud van iemand is en hoeveel moeite het hem of haar kost om adem te halen (ademweerstand). Ziektes als COPD (longemfyseem en bronchitis) en astma kunnen zo vastgesteld en gevolgd worden.

Radiotherapie

De maatschap werkt samen met Radiotherapie (RadiotherapieGroep, voorheen ARTI). 

Meander MC Amersfoort

Speciaal voor longpatiënten van het St Jansdal zijn er in het Meander MC plaatsen gereserveerd voor het PET-CT-onderzoek.

Longpunt bijeenkomsten Longfonds

De werkgroep Noordwest-Veluwe van het Longfonds  organiseert jaarlijks longpunten in het St Jansdal. Een Longpunt is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor mensen met een chronische longziekte, hun partners, zorgverleners en belangstellenden. Tijdens de longpunten kunnen zij ervaringen uitwisselen en krijgen zij tips van diverse zorgverleners. Voor zorgverleners is het longpunt een plaats waar zij patiënten en hun omgeving informeel ontmoeten en informeren. Alle longpatiënten uit de regio tussen Oldebroek - Putten - Nijkerk, maar ook uit Zeewolde zijn welkom. Meer informatie over de longpunten in St Jansdal.

Vertrouwde gezichten op dagopname

Wil heeft door haar ziektes een grote kans op infecties. Hierdoor moet ze iedere maand een infuus met immunoglobuline. “Dat gebeurt op de dagopname in Lelystad”, vertelt ze. “Ik ben daar kind aan huis, kom er zo vaak. Ik vermaak me altijd goed; een beetje kletsen met de anderen of een spelletje spelen op de telefoon. Soms zit ik niet goed in mijn vel. Dan is het fijn dat de verpleging een praatje maakt om me er weer een beetje bovenop te helpen.”


Kort na het faillissement liep het spaak met haar infuus. Ineens zat er zes weken tussen in plaats van vier. “Er ontstonden meteen grote problemen”, schudt ze haar hoofd. “Ik kreeg een longontsteking en was heel kortademig. Gelukkig loopt het schema nu weer helemaal goed. Toch voel ik me nog steeds ziek. Binnenkort ga ik dan ook revalideren bij de longrevalidatie beneden in het ziekenhuis.
Ik hoop daardoor weer goed te kunnen gaan bewegen, dat lukt momenteel niet goed.”


Wil is goed te spreken over de zorg in Lelystad. “De onzekerheid in de afgelopen maanden was heel naar. Maar nu merk ik dat het nog steeds heel vertrouwd is. Veel gezichten van de verpleegkundigen zijn hetzelfde gebleven, ze noemen me ook gewoon bij de voornaam. Dat is fijn, het voelt hier heel eigen. Daardoor voel ik me heel erg op mijn gemak.”

Vrijwel alle astmazorg om de hoek

Bij ernstige astma komt de longarts of longverpleegkundige om de hoek kijken. Alle moderne behandelingen op het gebied van astma zijn na 1 maart mogelijk in Lelystad.

 

Astma is een ontsteking van de luchtwegen. De ontsteking is blijvend. Dit kan veel klachten, zoals benauwdheid, veroorzaken. Soms zijn er periodes waarbij de patiënt weinig tot niets merkt. Astma lijkt dan genezen te zijn, maar is het niet. De ziekte gaat namelijk niet over. Dit komt doordat de luchtwegen bij astma chronisch aangedaan zijn.


Bij astma is het belangrijk dat de longartsen goede afspraken maken met de huisartsen vanwege het chronisch karakter van de aandoening. Alleen zo is het mogelijk de beste zorg op de juiste plek en op het juiste moment te bieden. Alleen bij ernstige benauwdheid hoeven patiënten opgenomen en behandeld te worden in het ziekenhuis in Harderwijk. De nazorg en vervolgbehandelingen vinden dan weer plaats op de polikliniek in Lelystad en in samenwerking met de huisarts. Dus zoveel mogelijk zorg dichtbij, alleen verder weg als het moet.

 

Hier vindt u meer informatie over longgeneeskunde>

Nauwe samenwerking in de zorg bij COPD

COPD is een chronische longaandoening, die in Nederland meestal veroorzaakt wordt door roken.
Daardoor ontstaat blijvende schade aan de longen die tot ernstige klachten en invaliditeit kan leiden. Behandeling bestaat niet alleen uit medicijnen, maar juist ook uit andere ondersteuning en begeleiding. Stoppen met roken is daarbij het belangrijkste.

 

Ook revalidatie is een heel belangrijke behandeling. Samenwerking tussen longarts, huisarts en andere hulpverleners, zoals bijvoorbeeld longverpleegkundige, fysiotherapeut en diëtist, wordt zo op elkaar afgestemd dat het beste resultaat bereikt wordt.

 

In Lelystad zal de COPD-zorg zoveel mogelijk op deze manier georganiseerd worden. Ook hier is opnamede enige reden om naar het ziekenhuis in Harderwijk te gaan.

 

Hier vindt u meer informatie over longgeneeskunde>

Nieuwe vakgroep longgeneeskunde

De vakgroep wil optimale specialistische zorg bieden zoveelmogelijk in samenwerking met de eerste lijn (bijvoorbeeld huisartsenen fysiotherapeuten). Patiënten kunnen in Lelystad voor vrijwel alle longzorg terecht. De artsen zijn dagelijks aanwezig op de polikliniek, stellen diagnoses, doen daar onderzoek en geven behandelingen.

Onderzoeken zoals longfunctieonderzoeke bronchoscopieën en CTscan worden in Lelystad verricht net zoals de meeste behandelingen. Alleen als een opname nodig is gaan patiënten naar het ziekenhuis in Harderwijk.

Hier vindt u meer informatie over de afdeling longgeneeskunde>

 

 Alexandra Schilstra       Miguel Pérez y Pérez

 

Cas Colder

                

 

Goede longkankerzorg dichtbij

Bij kleine afwijkingen in de longen deden artsen vroeger vaak een biopt via een operatie. Dit was ingrijpend en belastend voor patiënten. In het St Jansdal doen de longartsen dit onderzoek via de luchtwegen met hulp van een mini-probe. Hiermee kijken zij in dieper gelegen gebieden van de longen en nemen direct een biopt. Naast het St Jansdal is dit patiëntvriendelijke onderzoek alleen in een aantal academische centra mogelijk.


Het St Jansdal is een ‘specialistisch centrum voor immunotherapie bij longkanker’. Immunotherapie is een van de grote doorbraken in kankerbehandeling. Het maakt kankercellen namelijk zichtbaar voor het eigen afweersysteem en versterkt de activiteit van het eigen afweersysteem. Immunotherapie in combinatie met chemotherapie verlengt in een groot aantal gevallen de levensverwachting van patiënten.

 

De therapiemogelijkheden nemen toe en steeds meer mensen kunnen langdurig behandeld worden met goede kwaliteit van leven. In overleg met de longartsen zijn de specialistische longoncologie verpleegkundigen het aanspreekpunt en zij begeleiden de patiënten intensief. St Jansdal doet mee aan onderzoek om nieuwe vormen van therapie bij longkanker te ontwikkelen en om bestaande vormen te verbeteren.

 

Patiënten kunnen dus experimentele medicatie al tijdens de onderzoeksfase krijgen. Als het mogelijk is om een gezwel in de long met een operatie te verwijderen, gebruiken de longchirurgen van het St Jansdal Harderwijk, als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland, de zogenaamde U-VATS-techniek.

Tijdens een kijkoperatie maakt de chirurg één kleine snede en haalt met behulp van een camera en andere instrumenten een deel van de long weg. Deze ingreep heeft grote voordelen voor de patiënt. De patiënt heeft minder pijn na afloop en minder kans op een infectie. De techniek geeft ook minder schade aan de borstkast.

De vakgroep longgeneeskunde van St Jansdal
bestaat uit de volgende longartsen:

L.N. (Lisenka) Boom
C.D. (Cas) Colder
S.J.M. (Steven) Gans
A.M.G. (Dolf) Hendriks
R.J.M. (Robert) Kok
M. (Miguel) Pérez y Pérez
A. (Alexandra) Schilstra

 

Ga voor meer informatie naar:
www.longkankercentrumharderwijk.nl