Zoetstoffen zijn stoffen die in allerlei voedingsmiddelen zitten, zoet smaken en wel of geen energie leveren.
Bij diabetes kan het handig zijn om producten met zoetstoffen toe te passen in het dagelijkse eetpatroon.
Welke zoetstoffen zijn er?
Er bestaan drie groepen zoetstoffen:
Groep 1
Zoetstoffen die wel koolhydraten bevatten en dus energie leveren. De koolhydraten uit deze zoetstoffen moet je meetellen voor de berekening van de hoeveelheid insuline die je nodig hebt. Het betreft de volgende zoetstoffen: Dextrine, Glucose, Sacharose (kristal)suiker) en Fructose (=vruchtensuiker).
Waar zit het in?
De zoetstoffen uit deze groep zitten vooral in de "gewone" zoete producten en de suikervrije producten uit het buitenland. De laatste zijn veelal te koop bij reformwinkels. Er zit vaak fructose in koekjes en snoep en deze zijn dus niet vrij te gebruiken. De zoetstof glucose is bekend onder de naam "dextro". Dit is de snelst werkende suiker en wordt geadviseerd bij een te lage bloedglucosewaarde.
Groep 2
Zoetstoffen die geen koolhydraten bevatten en geen energie leveren. Deze zoetstoffen kun je gebruiken zonder dat het invloed heeft op je bloedglucosewaarde. Het betreft onder andere de volgende zoetstoffen: Aspartaam, Acesulfaam-k, Cyclamaat, Sacharine, Sucralose en Stevia. Vaak wordt een combinatie van deze stoffen gebruikt.
Waar zit het in?
Zoetstoffen uit deze groep zitten vooral in light- en zero-frisdrank, limonadesiroop met minder suiker, suikervrije limonadesiroop, ijs, snoep en gebak. Ook allerlei toetjes en dranken die van melk, melkproducten of yoghurt zijn gemaakt kunnen deze zoetstoffen bevatten.
Veiligheid
Zoetstoffen uit deze groep zijn uitgebreid getest en hun veiligheid is gewaarborgd. Er zijn geen negatieve effecten op mensen gevonden, zelfs niet bij langdurig gebruik.
Groep 3
Zoetstoffen die bijna geen koolhydraten bevatten en minder energie leveren. Deze zoetstoffen noemen we Polyolen: Sorbitol, Xylitol, Lactitol, Mannitol, Isomalt en Maltitol. In kleine hoeveelheden hebben polyolen geen invloed op de bloedglucosewaarde en hoef je ze niet mee te rekenen.
Waar zit het in?
De polyolen zitten vooral in kauwgom, suikervrije snoepjes/dropjes, suikervrij gebak en ijs.
Veiligheid
Overmatig gebruik van polyolen kan een laxerend effect hebben.