l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Zalven bij eczeem (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo). 

       

      Inleiding

      Zalven bij eczeem

      Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Hierdoor ontstaan rode schilferige plekken die erg jeuken. Mensen met eczeem hebben vaak een droge huid. Dit geeft meer jeuk.

       

      Een behandeling met zalf is de eerste stap om de huid minder droog en het eczeem zo rustig mogelijk te houden. Daarom gebruikt u dagelijks een basiszalf en bij een opvlamming van uw eczeem een hormoonzalf. Hier krijgt u uitleg over het gebruik van deze twee soorten zalf.

       

      Basiszalf

      Tekst video:

      Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Hierdoor ontstaan rode schilferige plekken die erg jeuken. Mensen met eczeem hebben vaak een droge huid. Een droge huid geeft meer jeuk. Om het eczeem rustig te houden, is het belangrijk om te voorkomen dat de huid uitdroogt. Daarom smeert u minimaal 2 keer per dag een basiszalf. De zalf zorgt ervoor dat de huid in balans blijft en niet uitdroogt. Deze zalf gebruikt u op uw hele lichaam, ook op plekken waar geen eczeem zit. U gebruikt de basiszalf als de eczeem rustig is en als de eczeem actief is. Basiszalf gebruikt u elke dag.

       

      Soorten basiszalf

      Basiszalven zijn er in veel soorten. Deze zalven zijn op doktersrecept verkrijgbaar. De zalven zijn niet-geparfumeerd en bevatten geen medicijnen. De zalven verschillen in samenstelling. Een aantal van deze basiszalven worden vergoed door de zorgverzekeraar.

       

      Een uitgangspunt bij de keuze voor een zalf is: hoe droger de huid is, hoe vetter de zalf mag zijn. Het is soms even zoeken naar welke basiszalf het beste bij u past. In overleg met uw zorgverlener kunt u een andere zalf proberen als de ene zalf u niet goed bevalt.

       

      Gebruik van de zalf

      Basiszalf wordt minimaal 2 keer per dag aangebracht, vaker mag ook. Breng zoveel zalf aan als de huid opneemt. Dit betekent dat de zalf binnen 10 tot 15 minuten moet zijn ingetrokken.

      Het invetten van de huid gaat gemakkelijker op een huid die nog iets vochtig is, bijvoorbeeld na het douchen. Strijk op een behaarde huid in de richting van de haargroei om te voorkomen dat de haarzakjes ontstoken raken.

       

      Hormoonzalf

      De lokale behandeling van eczeem met hormoonzalf

      Tekst video:

      Als het eczeem niet rustig wordt door het smeren van de basiszalf, kunt u naast de basiszalf ook hormoonzalf gebruiken. Bij het smeren van de hormoonzalf, is het belangrijk dat u de juiste hoeveelheid gebruikt.

       

      Vingertop-hoeveelheden

      De hoeveelheid zalf die u per lichaamsdeel moet aanbrengen wordt aangegeven met vingertop-hoeveelheden. Eén fingertip unit is een streepje zalf dat net zo lang is als het vingertopje van een volwassene. Om te weten hoeveel zalf u moet gebruiken, volgt u een schema waarin staat hoeveel u moet gebruiken. U smeert deze zalf alleen op de plekken waar het eczeem zit. Het hormoon in de zalf remt de ontsteking van de huid en vermindert de jeuk.

       

      Het afbouwen van de hormoonzalf

      Nadat u een tijdje hormoonzalf heeft gebruikt en uw huid weer rustig is, is het belangrijk om deze zalf weer af te bouwen volgens een schema. Uw zorgverlener bespreekt met u hoe u dit het beste kunt doen.

       

      Let op: stop niet ineens met het smeren van hormoonzalf!

       

      De hormoonzalf aanbrengen

      Er moet minimaal 30 minuten tussen zitten aanbrengen van de basiszalf en het aanbrengen van de hormoonzalf.

       

      Hormoonzalf is veilig

      Hormoonzalf is goed onderzocht. Het werkt goed en is veilig. Toch zijn veel mensen bang voor bijwerkingen. Als u de zalf gebruikt zoals de arts zegt, is het veilig. U krijgt dan meestal geen bijwerkingen. Het is veilig om de zalf voor een korte periode te gebruiken. De arts kijkt goed naar uw situatie. Bijvoorbeeld hoe erg het eczeem is, waar het zit en hoe oud u bent. U krijgt altijd de juiste hoeveelheid zalf voor uw huid.

       

      Soorten hormoonzalven

      Hormoonzalf bestaat in verschillende sterktes, van klasse 1 als lichtste tot klasse 4 als zwaarste medicijn.

       

      Het afdekken van de huid

      U kunt na het aanbrengen van de zalf de huid afdekken met een buisverband of zalfkleding. Dit zorgt ervoor dat de zalf goed intrekt en niet in kleding of beddengoed gaat zitten. Daarnaast zorgt het ervoor dat u niet kunt krabben.

       

      Afbouwen van hormoonzalf

      Na een week ziet u meestal duidelijk verbetering. Ga de hormoonzalf pas afbouwen als:

      • Uw huid niet meer rood is.

      • Uw huid gladder aanvoelt.

      • De jeuk is verminderd.

      U bouwt de hormoonzalf af volgens onderstaand afbouwschema. Bouw niet verder af als er geen verbetering is, of als u merkt dat het eczeem weer terugkomt. Als de eczeem weer terugkomt (opvlamt), begint u weer aan het begin van het schema. Is uw huid weer rustig, dan kunt u opnieuw afbouwen.

       

       

       

       

       

      Adviezen

      Huidverzorgingstips

      • Douche kort (niet langer dan 5 minuten) en niet te heet. Douche maximaal 3 keer per week. Het liefst met een douche-/badolie zonder parfum en pH-neutraal.

      • Smeer uw onderarmen en -benen in met de haarrichting mee.

      • Draag geen wollen, nylon of afsluitende kleding. Draag het liefst katoenen kleding.

      • Slaap niet onder te warme dekens. Door de warmte kan dit huidirritatie veroorzaken.

      • Houd uw nagels kort en schoon.

       

      Voorkom warmte 's nachts

      Warmte kan voor extra jeuk zorgen. Houd daarom de slaapkamer koel, houd ramen open en zorg ervoor dat u niet een te warm dekbed heeft. Dit geldt ook voor kleine kinderen.

       

      Stress voorkomen

      Stress of onrust kunnen de klachten erger maken. Probeer dus voldoende te ontspannen. Eventueel kunt u gebruikmaken van ontspanningsoefeningen.

       

      Meer informatie

      Meer weten?

      Op de volgende websites vindt u meer informatie:

       

      Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

      Wat is uw mening over deze folder?
      Klik hier om enkele vragen te beantwoorden of ga naar https://www.stjansdal.nl/folder-mening

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer

      Geprint op 26-4-2025