U heeft deze folder gekregen omdat bij u de diagnose zaadbalkanker is vastgesteld. De uitslag van het weefselonderzoek is inmiddels bekend en uw arts heeft deze uitslag met u besproken. Er is nu meer duidelijkheid over het type tumor. In deze folder wordt uitleg gegeven over de verschillende vormen hiervan.
Wat is zaadbalkanker?
Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15-40 jaar. Wanneer de diagnose op tijd gesteld wordt is de genezingskans meer dan 99%. Zaadbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen en wordt daarom kiemceltumor genoemd. Daarnaast zijn er een aantal andere vormen van zaadbalkanker. Deze ontstaan uit andere cellen dan de kiemcellen en vallen onder een wat meer zeldzamere vorm van zaadbalkanker. Deze folder gaat alleen over de kiemceltumoren.
Typen kiemceltumoren
Er zijn drie typen kiemceltumoren:
- Seminoom; bestaat uit één type cellen en is een relatief goedaardige tumor. Dit type cellen geeft niet snel uitzaaiingen en zijn goed te behandelen met bestraling.
- Non-seminoom; dit is een verzamelnaam voor andere kiemceltumoren dan het seminoom en bestaat uit allerlei verschillende type cellen. Het is een vrij agressieve soort en is meestal goed te behandelen met chemotherapie.
- Combinaties van een seminoom en een non-seminoom ook wel combinatietumor genoemd; een combinatietumor wordt altijd behandeld als een non-seminoom type tumor. Dit omdat de non-seminoom cellen het meest agressief zijn.
Naast het type tumor is er een aantal andere factoren belangrijk:
- Agressiviteit van de tumorcellen;
- De grootte van de tumor;
- Doorgroei van tumor in omliggende weefsels of bloedvaten;
- Het stadium van de ziekte: is de ziekte alleen in de zaadbal aanwezig, of heeft ziekte zich verspreid in het lichaam (uitzaaiingen).
Verschillende stadia van zaadbalkanker
Stadium I: de ziekte is beperkt gebleven tot de zaadbal. Er zijn geen uitzaaiingen gevonden.
Stadium II: de ziekte is beperkt gebleven tot de zaadbal en het lymfekliergebied onder het middenrif.
Stadium III: er zijn uitzaaiingen in lymfeklieren hoger in het lichaam: boven het middenrif.
Stadium IV: er zijn uitzaaiingen in andere delen van het lichaam, zoals de longen of de lever.
Vervolgbehandeling
Het eerste gedeelte van de behandeling heeft inmiddels plaatsgevonden: de operatie.
De uitslag van het weefselonderzoek, de CT-scan en het labonderzoek bepalen of er een vervolgbehandeling wordt geadviseerd.
Is er geen vervolgbehandeling nodig? Dan blijft u de eerste jaren onder controle bij uw uroloog. U wordt regelmatig gecontroleerd door middel van lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, röntgenfoto’s en CT-scans. Dit wordt ‘follow-up’ genoemd. Voor elk type tumor is een eigen schema.
Soms is er wel een vervolgbehandeling nodig. Meestal gaat het om chemotherapie, bestralingen of een aanvullende operatie.
Deze vervolgbehandelingen vinden niet plaats in het St Jansdal. U wordt hiervoor doorverwezen naar een specialistisch ziekenhuis.
Leven met kanker & contact
De diagnose kanker en de behandelingen kunnen veel impact hebben op uzelf en uw naasten.
Extra ondersteuning of begeleiding kan helpend zijn. U kunt hiervoor terecht bij de oncologieverpleegkundige. Zo nodig kan zij u doorverwijzen naar andere hulpverleners.
Extra informatie
Heeft u behoefte aan extra informatie? Verifieer gevonden informatie via internet met uw behandelend arts. Niet alle informatie is voor u passend en relevant. Betrouwbare informatie vindt u over het algemeen op internetsites van uw ziekenhuis, uw huisarts of patiëntenverenigingen.
Stichting kanker.nl
Tel: 0800-0226602
Internet: www.kanker.nl
Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)
Tel: 030-2916090
www.nfk.nl
Stichting zaadbalkanker (onderdeel van de NFK )
Zij richten zich op (ex-)patiënten met zaadbalkanker en hun naasten.
www.zaadbalkanker.nl
Nationaal AYA Jong en KankerZorg netwerk
AYA-zorg is leeftijdsspecifieke zorg voor jongvolwassenen gediagnosticeerd met kanker in de leeftijd van 18 t/m 39 jaar. AYA-zorg is persoonsgericht en ‘nurse-led’ georganiseerd en gaat uit van een integrale, holistische zorgvisie, met focus op kwaliteit van leven van AYA’s tijdens en na kanker. www.ayazorgnetwerk.nl
Via deze websites vindt u ook links naar andere websites met betrouwbare informatie die voor u mogelijk interessant is.
Verder kunt u voor informatie terecht op onze eigen website: www.urologie.nl.
Tot slot
Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de oncologieverpleegkundige, telefoonnummer 0341 - 46 39 66.