Deze folder geeft u informatie over de poliklinische operatie door middel van de WALANT methode. Deze methode biedt veel voordelen voor u als patiënt, maar ook voor de chirurg die tijdens de operatie met u in contact blijft. Zo kunt u na de operatie direct naar huis en houdt u volledige controle over uw arm.
Wat is de WALANT-methode?
‘WALANT’ staat voor ‘Wide Awake Local Anesthesia No Tourniquet’. Bij bepaalde chirurgische behandelingen wordt de WALANT-techniek toegepast. Hierbij is het mogelijk om zonder bloedleegteband te opereren, zodat ook langduriger ingrepen mogelijk zijn. De bloedleegteband is een strakke band om de bovenarm die veel druk geeft. U kunt deze band vergelijken met een band van een bloedrukmeter. Bij handoperaties willen we graag alle structuren (pezen, zenuwen, bloedvaten enzovoort) goed kunnen zien. Met een bloedleegte band om de arm, stroomt er tijdelijk geen bloed naar de hand en blijft alles goed te zien voor de chirurg. Bij grotere operaties die langer duren, wordt deze band voor de meeste patiënten erg vervelend en pijnlijk. Tijdens de operatie bent u wakker én heeft u de volledige controle en kracht over uw hand; iets wat niet mogelijk is met andere verdovingstechnieken. U kunt dus het resultaat van de operatie zien en helpt mee door op verzoek van de chirurg zelf bepaalde bewegingen te maken. U kunt bijvoorbeeld zelf een vinger strekken, zodat de chirurg kan zien of een reparatie aan een pees stevig genoeg is om direct actieve beweging toe te laten. Het voordeel van deze methode is dat u direct het resultaat kunt zien en dat u tijdens de ingreep een toelichting kunt krijgen op wat er gebeurt. Een ander voordeel is dat u niet onder narcose hoeft. U hoeft dus ook voor de operatie geen onderzoeken te ondergaan en u hoeft niet opgenomen te worden.
Voorbereiding
- Op de operatiedag hoeft u niet nuchter te zijn: u kunt gewoon alles eten en drinken.
- Regel vervoer (en begeleiding) voor de operatiedag. U mag na de operatie namelijk niet zelf autorijden; ook omdat u dan niet bent verzekerd. Wanneer u veilig kan deelnemen aan het verkeer, mag u weer autorijden/fietsen.
- Regel zo nodig hulp voor de huishouding: kinderen verzorgen, eten bereiden enzovoort.
- Douchen, haren wassen, tandenpoetsen en naar het toilet gaan, kunnen lastig zijn na de operatie. Ook hiervoor kunt u van tevoren hulp vragen/organiseren.
- Wij raden u aan makkelijke kleding met ruimte mouwen aan te doen.
- De kans bestaat dat u vóór de operatie moet stoppen met het innemen van medicijnen (bijvoorbeeld bloedverdunners). De behandelend arts geeft aan welke medicijnen u wel en niet (en vanaf wanneer) mag blijven gebruiken en zo nodig wordt u hierover geïnformeerd. Alle andere medicijnen moet u gewoon doorgebruiken, ook op de dag van de operatie.
- Zorg dat u voldoende pijnstillers (paracetamol) in huis heeft. Bij pijn mag u paracetamol nemen (4 maal daags 2 tabletten, oftewel 4 maal daags 1000 mg).
- De beste pijnstilling is echter: houdt uw hand hoog.
- U mag bellen bij koorts, roodheid van de wond/pus bij de wond/ (extreme) pijn met de
poli chirurgie nummer: 0341- 46 3777 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 – 16.30 uur) en daarbuiten via het algemene nummer van het ziekenhuis met de dienstdoende van de chirurgie (0341 – 46 3911). - Eventueel verband of gipsverband mag blijven zitten tot de policontrole na één week.
- Het gips of verband mag niet nat worden, u mag natuurlijk wel douchen met de hand
in een waterdichte zak/ buiten het water houdend. - U mag geen ringen of sieraden dragen aan de hand waaraan u wordt geopereerd.
- Draag geen nagellak, kunst- of gelnagels.
- Was voorafgaand aan de operatie goed uw handen en maak uw nagels schoon. Hoe
schoner, hoe beter! - Op de dag van de operatie mag u geen handcrème gebruiken.
- Voor de operatie mag u gedurende 24 uur geen alcohol of drugs gebruiken.
- We raden alle patiënten aan om te stoppen met roken voordat zij geopereerd
worden. Hiermee levert u zelf een positieve bijdrage aan uw herstel. Hoe eerder u stopt met roken en des te langer u het stoppen na de operatie volhoudt, hoe beter de genezing verloopt en hoe kleiner de kans op een infectie is.
Voorbereiding op de operatie
U wordt opgehaald om mee te gaan naar de operatiekamer. In de kleedkamer kunt u al uw waardevolle spullen achterlaten, zoals uw tas, sieraden en telefoon. Hier ontvangt u voor het betreden van de operatiekamer (OK)-ruimte speciale operatiekleding, die u over uw eigen kleding aan kunt trekken. Uw begeleider mag niet met u mee naar binnen en kan op u wachten in de wachtruimte. Op de OK worden eerst een aantal controlevragen aan u gesteld en u krijgt een korte uitleg over hoe de
verdoving wordt geplaatst. Hierna plaatst de arts de verdoving terwijl uw arm op een tafeltje ligt. Bij een WALANT-verdoving wordt rondom het operatiegebied een aantal injecties gezet. De verdoving moet ongeveer een half uur inwerken. Met de arm in een mitella (draagdoek) wordt u lopend teruggebracht naar de wachtruimte. Bij een WALANT-verdoving kan de hand gedeeltelijk spierwit verkleuren. Dit is normaal. In de wachtruimte kunt u lezen of een kopje koffie drinken, totdat u weer wordt opgehaald door de assistent.
Tijdens de operatie
Gedurende de operatie ligt u op een behandeltafel. Allereerst wordt de hand en/of pols met (roze gekleurde) alcohol gewassen om deze te desinfecteren. Na het afdekken met de blauwe doeken, wordt getest of er voldoende verdoving is gegeven. Indien nodig volgt lokaal extra verdoving.
Na de operatie
Na de operatie wordt uw hand en/of pols verbonden. Dit kan variëren van een klein verband (dat snel oefenen toelaat) tot gips. Uw arm/hand wordt in een mitella (draagdoek) geplaatst. U wordt teruggebracht naar de wachtruimte. U mag direct een kopje koffie of thee drinken en/of iets eten. Wanneer u voldoende bent bijgekomen en u zich fit genoeg voelt, mag u samen met uw begeleider naar huis.
Nazorg
Na de ingreep krijgt u van uw behandelend arts adviezen voor thuis. U hoort onder meer wat u wel en niet mag doen. Ook wordt een afspraak gemaakt voor controle na één week op de polikliniek, en zo nodig voor het verwijderen van de hechtingen. Als zich thuis complicaties voordoen, kunt u contact opnemen met de polikliniek chirurgie (zie bovenstaande telefoonnummers).