Om medische redenen kan het voor bepaalde tijd noodzakelijk zijn een vloeibare voeding te gebruiken. Deze voeding moet wel voldoende energie (calorieën) en voedingsstoffen (eiwit, vet, koolhydraten, vitaminen en mineralen) bevatten, anders gaat uw conditie achteruit en vermindert uw weerstand. In deze folder staat beschreven hoe u een vloeibare voeding kunt samenstellen.
Gewicht
Controleer één keer per week uw gewicht. Gewichtsverlies kan een teken zijn dat u te weinig energie met de voeding binnenkrijgt. Neem bij gewichtsverlies contact op met de diëtist.
Volwaardige voeding
Een volwaardige voeding bestaat uit een evenwichtige hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en water. Deze voedingsstoffen zijn nodig voor de opbouw, instandhouding en het goed functioneren van het menselijk lichaam.
Wanneer u een vloeibare voeding gebruikt, is het volume vaak groter dan bij een normale voeding, zodat het gevaar bestaat dat u te weinig energie met de voeding binnenkrijgt.
Probeer dagelijks te gebruiken
-
2 porties pap of drinkontbijt.
-
6 bekers melk of een ander melkproduct, bijvoorbeeld yoghurt, karnemelk, drinkyoghurt, chocolademelk, vla.
Warme maaltijd
-
Ongeveer 100 gram (gehakt) vlees, vis, kip, vleeswaren of vegetarische vleesvervanging. Het vlees eerst zachtjes gaarkoken of bakken, fijn snijden en dan samen met de rest mixen.
-
2 opscheplepels groente.
-
2 aardappelen of 2 opscheplepels gare rijst of pasta.
-
3 eetlepels boter/margarine.
Dit met een staafmixer of in een blender mixen tot een vloeibaar gerecht.
Tussendoor
-
2 porties gepureerd fruit of vruchtensap.
-
1 eetlepel ijzerverrijkte rozenbottelsiroop, met water of vruchtensap aangemaakt tot limonade.
-
Voldoende vocht: minimaal 1½ liter.
Deze hoeveelheden zijn voldoende voor de behoefte aan voedingsstoffen van een ‘gemiddelde’ volwassene. Het kan zijn dat u minder of net méér voeding nodig heeft.
Variatie
Om te voorkomen dat de vloeibare voeding eentonig wordt, kunt u variatie aanbrengen in de smaak, geur, kleur en temperatuur van de dranken en gerechten.
Tips voor de warme maaltijd
Er zijn veel kant-en-klaar producten verkrijgbaar die gemakkelijk verwerkt kunnen worden tot een vloeibare voeding, bijvoorbeeld: ragout in blik, erwtensoep, bruinebonensoep, knakworst en aardappelpureepoeder.
Vlees kunt u vervangen door gestoofde vis, roerei of een vegetarische vleesvervanging. Deze producten kunt u net als vlees fijnmixen.
Tips voor ontbijt, lunch en tussendoor
In het zuivelvak van de supermarkt vindt u een uitgebreid assortiment aan nagerechten en zuiveldranken. U kunt ook zelf variëren door verschillende producten te combineren. Hierbij kunt u denken aan vanillevla met appelmoes of karnemelk met vruchtensiroop.
De voeding energierijker maken
Gebrui k naas t d e hoofdmaaltijde n klein e tussenmaaltijden , bijvoorbeeld, vlaflip, drinkontbijt of soep. Maak gebruik van volle melkproducten in plaats van halfvolle of magere producten. Gebruik geen light- of halvaproducten.
Voeg vet toe aan de voeding door gebruik te maken van een klontje boter of (dieet)margarine door de warmemaaltijd. Ook is het gebruik aan te raden van koffieroom, slagroom of room op plantaardige basis voor de melk, chocolademelk, pap, vla of pap.
Voeg suiker toe aan de koffie, thee en yoghurt.
Dieet preparaten
Soms kan het zinvol zijn naast de vloeibare voeding flesjes drinkvoeding en/of poeder te gebruiken om extra energie en voedingsstoffen binnen te krijgen. U kunt deze voeding het beste gebruiken in overleg met de diëtist. Deze adviseert u over de meest geschikte soort en de hoeveelheid. Tevens kan de diëtist een machtiging regelen voor vergoeding door de zorgverzekeraar, mits u daarvoor in aanmerking komt.
Voorbeeld dagmenu vloeibaar energieverrijkt dieet
Ontbijt
-
portie pap met suiker, vla of drinkyoghurt met room
-
beker melk of karnemelk
-
thee of koffie (met suiker)
’s Morgens
-
beker chocolademelk of room of beker milkshake
-
glas limonade
-
koffie of thee (met suiker)
Lunch
-
kop soep met room
-
portie pap of vla met room en suiker
-
melk of karnemelk
’s Middags
-
beker drinkyoghurt of milkshake
-
glas vruchtensap of vruchtenmoes
-
koffie of thee (met suiker)
Warme maaltijd
-
warme maaltijd van fijn gemixt vlees, groente en aardappelen of een potje babymaaltijd aangemaakt met boter of margarine en verdund met jus, bouillon en/of melk
-
nagerecht, bijvoorbeeld yoghurt, vla
’s Avonds
-
vlaflip met room
-
vruchtensap met ijzerverrijkte rozenbottelsiroop. Deze siroop niet gelijktijdig met een melkproduct gebruiken.
Recepten voor energierijke dranken
Vruchtenkwark
-
50 g fruit (vers, stukjes, moes of sap)
-
1 eetlepel suiker
-
125 ml volle kwark
-
4 eetlepels volle melk/karnemelk/(slag)room
Bereiding
Het fruit m.b.v. een staafmixer of keukenmachine fijnmalen en daarna mengen met de andere ingrediënten. Eventueel wat verdunnen met melk, karnemelk of vruchtensap.
Bananenmilkshake
-
1 banaan
-
Citroensap
-
1 dl volle melk
-
1 bolletje vanille- of roomijs
Bereiding
De banaan pellen, in plakjes snijden en besprenkelen met citroensap. De overige ingrediënten toevoegen en het geheel met een staafmixer of keukenmachine mengen.
Vragen?
Voor meer informatie of eventuele vragen aan de diëtist, kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling diëtetiek via nummer: 0341-463720. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur en van 13.15 tot 14.15 uur.
Of via e-mail: dietetiek@stjansdal.nl