Doel van het onderzoek
Een uroflowmetrie noemen we ook wel een plastest. Door op een toilet met een speciale meter uit te plassen kan de uroloog zien hoe u plast. Er wordt gemeten hoeveel u plast en hoe hard de straal is tijdens het plassen. Dit kan de uroloog meer inzicht geven in de oorzaak van eventuele plasklachten.
Voorbereiding
Voor dit onderzoek wordt u gevraagd om met een volle blaas te komen. Normale aandrang om te plassen is voor dit onderzoek voldoende. De blaas hoeft dus niet extra vol te zijn. Probeer twee uur voor het onderzoek voor het laatst te plassen. Blijf hierna wel normaal drinken.
Kunt u de plas geen twee uur ophouden? Probeer dan een uur van tevoren voor het laatst te plassen.
Gebruikt u plastabletten? Neem deze dan pas na het onderzoek in.
Het onderzoek
U wordt door de assistente naar een speciaal toilet gebracht. Dit toilet is gekoppeld aan meetapparatuur. Vervolgens vragen wij u om te plassen zoals u dat thuis gewend bent (zittend/staand). Er blijft niemand bij u als u plast. Probeer ervoor te zorgen dat er geen ontlasting meekomt tijdens het plassen. Geef het bij de assistente aan als dit moeilijk is voor u.
Soms gaat het plassen tijdens het onderzoek heel anders dan thuis. Geef dit dan aan bij uw uroloog. Nadat u heeft geplast maakt de assistente een echo van de blaas. Zo wordt gekeken of de blaas leeg is na het plassen.
Vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u ons bellen.
Polikliniek urologie is bereikbaar via telefoonnummer: 0341-46 35 58.
Wij zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur.
Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website:
www.urologie.nlof opwww.allesoverurologie.nl.