Urethratomie volgens Sachse of Otis
U heeft een vernauwing in uw plasbuis. Dit betekent dat de plasbuis van binnen op één of meerdere plekken smaller is. Hierdoor ontstaan problemen met plassen. Een vernauwing in de plasbuis heet ook wel urethrastrictuur.
Oorzaken
Een vernauwing kan verschillende oorzaken hebben:
- Anatomische aanleg (een aangeboren vernauwing).
- Plaatselijke beschadiging na een ongeluk. Bijvoorbeeld door een val op de fietsstang.
- Een ontsteking van de plasbuis.
- Na het inbrengen van een katheter (een dun slangetje via de plasbuis naar de blaas).
- Na een eerdere urologische operatie via de plasbuis.
Door deze oorzaken kan er littekenweefsel ontstaan. Dit littekenweefsel zorgt voor de vernauwing. Soms is er geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van de vernauwing.
De operatie
Om de vernauwing in de plasbuis op te heffen wordt het littekenweefsel in de plasbuis ingesneden. Dit gebeurt via een operatie, de Sachse- of Otis urethrotomie. Hierbij wordt het littekenweefsel in de plasbuis ingesneden zodat de plasbuis wijder wordt. Soms worden beide technieken in combinatie gebruikt.
Sachse urethratomie
Deze manier van opereren wordt gebruikt als het om een kleine vernauwing op één of twee plekken in de plasbuis gaat. De vernauwing wordt dan gericht op die plek(ken) verholpen. Via de plasbuis brengt de uroloog een kijkinstrument in, tot aan de vernauwing. Via het kijkinstrument wordt met een speciaal mesje de vernauwing ingesneden (dit noemen we ook wel klieven).
Otis urethratomie
Deze manier van opereren wordt vaak gebruikt als er een vernauwing bij de opening van de plasbuis zit. Bij deze operatie wordt de plasbuis opgerekt voor zover de vernauwing dat toelaat. Met een klein mesje wordt de vernauwing ingesneden (gekliefd).
Voorbereiding
- Gebruikt u bloedverdunners? De uroloog bespreekt wat u moet doen.
- U heeft voor de operatie een afspraak met de anesthesist. Met de anesthesist bespreekt u de vorm van verdoving.
- U ontvangt één week voorafgaand aan de operatie extra informatie. Hierin leest u hoe laat u zich moet melden, waar u wordt verwacht en vanaf welk tijdstip u nuchter moet blijven. U ontvangt hierover een bericht via MijnStJansdal of per post.
-
Voor deze operatie wordt u opgenomen op de verpleegafdeling.
Na de operatie
- U gaat naar de recovery (uitslaapkamer). Hier blijft u tot u goed wakker bent en de hartslag en bloeddruk goed zijn. Ook wordt gekeken of de urine goed van kleur is (er niet teveel bloed bij de urine zit).
- U heeft via de plasbuis een katheter. Deze katheter is nodig om de wond rust te geven. Via deze katheter wordt de blaas geleegd. De katheter wordt een dag na de operatie verwijderd.
- Gebruikt u bloedverdunners? De arts bespreekt wanneer u weer mag starten met bloedverdunners.
-
De dag na de operatie mag u naar huis. Wij adviseren u niet zelf naar huis te rijden.
Leefregels
De eerste twee weken na de operatie:
- Niet zwaar tillen
- Niet fietsen
- Geen seksueel contact
- Drink minimaal twee liter per dag
- Bij pijn mag u paracetamol gebruiken. Vier keer op een dag twee tabletten van 500 milligram.
Klachten na de operatie
- De plasbuis kan wat geïrriteerd of gezwollen zijn. Hierdoor kunt u last hebben van meer aandrang, pijn bij het plassen of moeite met uitplassen.
-
Ook kunt u de eerste dagen na de operatie bloed bij de urine hebben. Dit kan donker (rood/bruin) zijn van kleur. Het is dan belangrijk om goed te drinken, minimaal twee liter op een dag.
Wanneer contact opnemen?
- Als u het gevoel heeft niet goed uit te kunnen plassen.
- Als u koorts krijgt boven de 38,5°C.
- Als de urine donker (rood/bruin) van kleur blijft, ondanks dat u genoeg drinkt.
- Als u behalve bloed ook flinke bloedstolsels plast.
- Als u pijn krijgt die niet verdwijnt na het innemen van pijnstillers.
Controle
De afspraak voor controle krijgt u mee bij ontslag. Bent u actief op MijnStJansdal? Dan ziet u hier de afspraak verschijnen. Heeft u geen MijnStJansdal? Dan krijgt u bericht per post.
Vragen
Heeft u vragen?
- Bel de eerste 24 uur na ontslag naar de afdeling waar u opgenomen was.
- Bel na 24 uur met de poli urologie. Bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 - 16.30 uur. Telefoonnummer: 0341 - 46 35 58.
-
Bel in avond-, nacht- of weekenduren met de spoedeisende hulp. Telefoonnummer: 0341 - 46 39 64.
Tot slot
Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw uroloog. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u ons bellen. Bel dan met de poli urologie.
Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website: www.urologie.nl en www.allesoverurologie.nl.