Trombolyse
Bij u is een bloedstolsel ontdekt dat uw (slag)ader of bypass afsluit. Met behulp van medicijnen willen wij dit oplossen. Dit wordt trombolyse genoemd. Het medicijn dat hiervoor wordt gebruikt is Urokinase®. Als het stolsel is opgelost, zal de bloeddoorstroming verbeteren. In deze folder leest u meer over de behandeling.De vaatchirurg, interventieradioloog en intensivist van ons ziekenhuis hebben na overleg gezamenlijk het besluit genomen om u een behandeling aan te raden met een bloedstolseloplossend middel, Urokinase®. U krijgt dit medicijn via een katheter (een dun plastic slangetje) in uw lies of arm. Na een verdoving plaatst de arts de katheter vanuit de slagader tot in of vlak voor het stolsel. Tijdens de behandeling druppelt de Urokinase® continu via een infuuspomp het stolsel in. Een of twee keer per dag worden er röntgenfoto’s gemaakt met behulp van contrastvloeistof om te kijken of het stolsel kleiner wordt.
Tijdens de behandeling
Het is belangrijk dat u tijdens deze behandeling plat op uw rug blijft liggen, met gestrekte benen.De katheter ligt namelijk in een slagader. Wanneer u naar het toilet moet, krijgt u een po of urinaal op bed. De verpleegkundige controleert regelmatig uw bloeddruk en polsslag. Hij of zij controleert of de katheter goed zit, niet nabloedt en beoordeelt daarnaast de plaats van het stolsel. De behandeling duurt twee tot drie dagen. Dan wordt bekeken of het stolsel voldoende is opgelost. Als dat niet het geval is, kan de arts met u besluiten tot het plaatsen van een stent of een operatie, bijvoorbeeld een bypass-operatie.
Na de behandeling
Als de behandeling is afgerond, haalt de arts de katheter uit uw lies. In uw lies komt een drukverband dat de slagader dichtdrukt. Dit drukverband moet een aantal uren blijven zitten. Ook is het belangrijk dat u een paar uur in bed blijft liggen. De radioloog bepaalt hoelang u rust moet houden. Als u een drukverband hebt, blijft dit waarschijnlijk 24 uur zitten en houdt u 12 uur bedrust. Als u een Vasculare Closure Device hebt gekregen (een soort plugje dat de insteekopening in de slagader dichtdrukt), dan is vier uur bedrust meestal voldoende. Het plugje lost vanzelf op na drie maanden.
Bloedverdunner
Naast de Urokinase® krijgt u Heparine toegediend.Dit middel zorgt ervoor dat hetbloed door uw hele lichaam dun blijft. Ditmiddel krijgt u via een infuus in uw arm. Na de urokinasebehandeling krijgt u nog een paar dagen Heparine toegediend via een infuus. Tegelijkertijd wordt als bloedverdunner Sintrom® gegeven.
Bijwerkingen en complicaties
Door de Urokinase® kunt u last krijgen van de volgende bijwerkingen: misselijkheid,hoofdpijn, braken, koorts, rillingen of een allergische reactie. Als u zich tijdens de behandeling niet goed voelt, geef dit dan aan bij de verpleging. Zij kunnen u dan iets geven. Helaas kunnen door dit middel ook gevaarlijke complicaties optreden zoals bloedingen. De risico’s van bloeding en de gunstige effecten van het oplossend vermogen van het middel om een operatie te voorkomen zijn door uw behandelend artsen zorgvuldig afgewogen.
Ontslag
Zodra uw bloed dun genoeg is, mag u het ziekenhuis verlaten. U krijgt tabletten Sintrom ® mee naar huis. Uw arts of verpleegkundige vertelt u welke dosis u moet gebruiken.De Trombosedienst zal u verder begeleiden.
Kijk voor meer informatie over de Trombosedienst op www.nationaletrombosedienst.nl of bel naar 0341-463778 (tijdens kantooruren).
Contact
Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?
- De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.
-
Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.