l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Trombo-endarteriëctomie (TEA)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Een trombo-endarteriëctomie (TEA) is een operatieve behandeling van een vernauwing in de liesslagader. De vaatchirurg maakt tijdens de operatie een opening in de liesslagader en schraapt de binnenzijde van de liesslagader schoon. U wordt voor deze operatie enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis. In deze folder vindt u meer algemene informatie over het schoonmaken van de liesslagader. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.
       

      PreOperatieve Screening (POS)

      Om u goed en veilig voor te bereiden op de operatie, krijgt u enige tijd voor de operatie een afspraak op de afdeling Preoperatieve Screening (POS). Hier heeft u een gesprek met een intakeverpleegkundige, een anesthesioloog en een medewerker van de apotheek. Op de dag van de operatie moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niets meer mag eten en drinken. Wij geven u nog door welk tijdstip voor u van toepassing is.

       

      Wat gebeurt er tijdens de operatie?

      De vaatchirurg maakt bij deze operatie een snede in de lies, om bij de liesslagader te komen. De liesslagader wordt afgeklemd en de vaatchirurg maakt een opening in de slagader in de lengterichting. Vervolgens verwijdert de chirurg de verstopping/vernauwing. Tenslotte sluit de vaatchirurg het bloedvat door er een patch in te hechten. Dit is een lapje van kunststof of biologisch materiaal waardoor het vat mooi wijd blijft en niet vernauwt tijdens het sluiten. De operatie wordt uitgevoerd onder spinale anesthesie(ruggenprik).
       

      Wat zijn de risico’s?

      Bij iedere ingreep is er kans op complicaties. Zo zijn ook bij deze operaties de normale risico’s op complicaties van een operatie aanwezig, zoals wondinfectie en bloeding. Er zijn ook complicaties die specifiek voorkomen bij operaties aan een slagader: een nabloeding of een afsluiting van de vaatprothese of de gebruikte ader (trombose). Als een van deze complicaties optreedt, moet soms opnieuw geopereerd worden. Vaatpatiënten hebben vaak ook vaatafwijkingen in de kransslagaders rond het hart, waardoor in de postoperatieve periode een iets grotere kans bestaat op het krijgen van een hartinfarct. Gelukkig is dit een zeldzame complicatie.

       

      Wat gebeurt er na de operatie?

      Op de uitslaapkamer en op de verpleegafdeling worden regelmatig een aantal controles gedaan.
      Er wordt gekeken naar:

      • het kloppen van de slagaders op de voet
      • lekkage van de wond
      • uw bloeddruk, hartslag en temperatuur

       

      Het is belangrijk dat u na de operatie zo snel mogelijk weer gaat lopen.

       

      Weer thuis

      Na de operatie blijft u medicijnen gebruiken om het bloed dunner te houden. Het herstel kan langer duren dan u denkt. Een gezonde levenswijze is heel belangrijk, dit betekent: absoluut niet roken, veel lichaamsbeweging en geen overgewicht. Suikerziekte, een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte moeten goed onder controle zijn. U komt regelmatig terug naar het ziekenhuis voor controle. Op het vaatlaboratorium wordt onderzocht of de liesslagader nog goed werkt. Eventuele nieuwe vernauwingen worden zo vroeg opgespoord en kunnen snel worden behandeld.

       

      Heeft u nog vragen? Stel uw vragen gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Bij vragen of problemen kunt u tijdens kantooruren (tussen 8.30 - 17.00 uur) contact opnemen met de polikliniek Vaatchirurgie, telefoonnummer  0341-463777.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024