Uw familielid of naaste zal een tracheotomie ondergaan. Deze ingreep wordt gedaan als verwacht wordt dat er langere tijd kunstmatige beademing noodzakelijk is. In deze folder willen we u hierover meer informeren.
Tracheotomie
Een tracheotomie is een operatie waarbij er bij de patiënt een opening in de voorzijde van de luchtpijp (trachea) wordt gemaakt.
Dit gebeurt via een snede in de huid in het midden van de hals, vlak boven het borstbeen. Door deze opening wordt een buisje (canule) in de luchtpijp geplaatst. Zo ontstaat er een kunstmatige verbinding tussen de luchtpijp en de buitenlucht: het ‘tracheostoma’.
Via het tracheostoma kan kunstmatig beademd worden. Ook kan een tracheostoma bedoeld zijn voor het wegzuigen van slijm.
Voordelen
Voordelen van een tracheostoma zijn de volgende:
- Minder irritatie aan mond- en keelslijmvlies en stembanden.
- Het slijm uit de longen kan makkelijker worden opgehoest en weggezogen.
- De kans bestaat dat uw naaste / familie-lid sneller kan ontwennen van de beademingsmachine.
- De mond kan makkelijker worden verzorgd.
- Soms kan de patiënt met zijn/haar mond woorden vormen die u kunt ‘liplezen’.
Met een tracheacanule kan de patiënt nog steeds niet praten. In sommige gevallen is het mogelijk om de patiënt door middel van een ‘spreekklep’ te laten spreken. Dit kan alleen als de patiënt niet aan de beademingsmachine is aangesloten. Spreken met een ‘spreekklep’ vraagt veel energie van de patiënt. Daarnaast kan er gecommuniceerd worden via liplezen of via trefwoorden op de ‘alfabetkaart’.
Herstelperiode
Zodra de toestand van de patiënt dit toelaat kan de ontwenning van de kunstmatige beademing plaatsvinden. De patiënt leert weer door de mond en de neus te ademen. Tijdens deze herstelfase kan er telkens een kleinere maat canule ingebracht worden. Zo kan het gaatje rondom de canule dicht groeien. Verwisseling van de canule door een kleinere maat gebeurt meestal een tot twee keer. Deze handeling is nauwelijks belastend voor de patiënt. Als de patiënt eenmaal voldoende hersteld is kan de canule helemaal verwijderd worden. Het gaatje wordt afgeplakt en groeit binnen drie dagen weer dicht. De patiënt houdt een (klein) litteken in de hals. De normale ademweg is nu hersteld.
Vragen
Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stel deze dan gerust aan de verpleegkundige van de afdeling.