l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Tong- en mondbranden

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Deze folder geeft u informatie over tongbranden (ook wel glossodynie genoemd) en mondbranden.
       

      Wie hebben er last van?

      Tong- en mondbranden komen vaak voor, vooral bij mensen tussen de veertig en zeventig jaar. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen.

       

      Wat zijn de verschijnselen?

      Tong- en mondbranden is een onschuldige klacht en wijst niet op kanker. Het kan wel erg vervelend zijn en soms zelfs alle plezier in het leven bederven. De klachten worden vaak erger naarmate de dag vordert en zijn 's avonds het ergst. Bij de meeste mensen zijn de klachten dagelijks aanwezig, soms maanden of jaren lang. Sommigen hebben alleen last van een branderige of pijnlijke tong, anderen voelen het ook aan de binnenkant van de lippen, het gehemelte of in de keel. Veel mensen ervaren ook een droge mond of een afwijkende smaak, soms zelfs geen smaak.

       

      Wat is de oorzaak?

      Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor tong- en mondbranden en zijn er geen afwijkingen in de mond te zien. Het ligt meestal niet aan hormonen of bloedproblemen. Spanningen of zorgen kunnen soms een rol spelen, vooral als de klachten begonnen zijn na een vervelende gebeurtenis. Soms ontstaan de klachten na een medische of tandheelkundige behandeling zonder duidelijke verklaring. Overgevoeligheid voor een kunstgebit of vullingen komt zelden voor.

       

      Is er behandeling mogelijk?

      Omdat de oorzaak vaak onbekend is, is er geen goede behandeling voor tong- en mondbranden. Alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie en acupunctuur hebben meestal geen blijvende verbetering gebracht. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten vanzelf, maar dit kan soms jaren duren. Vraag geen behandelingen of onderzoeken aan die uw huisarts, KNO-arts of tandarts niet adviseert.

       

      Wanneer spreekt een arts niet van tong- of mondbranden?

      Tong- en mondbranden komt altijd aan beide kanten voor. Als u klachten maar aan één kant van de tong of in de mond heeft, is het geen tong- of mondbranden en moet u het door uw huisarts laten controleren. Ook als er zichtbare slijmvliesveranderingen zijn, zoals bij spruw, moet u naar de huisarts, omdat er dan een oorzaak is die mogelijk behandeld kan worden.

       

      Tot slot

      Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u op werkdagen tijdens kantooruren bellen met de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde via telefoonnummer 0341 - 46 35 66.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024