l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Tinnitus (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

       

      Wat is tinnitus?

      Wat is tinnitus?

      Tekst video:

      Geluid komt je oor binnen en loopt via een pad door de hersenen. Zo hoor je geluid. Bij tinnitus is dat pad ontregeld. Er lopen dan zomaar signalen door de hersenen zonder dat er geluid van buitenaf aanwezig is. Dit wordt ook wel fantoomgeluid genoemd. Hierdoor kun je bijvoorbeeld suizen, piepen en zoemen horen. De oorzaken van tinnitus zijn verschillend. Meestal is er sprake van gehoorverlies. De tinnitus kan bijvoorbeeld ontstaan zijn na een oorontsteking of een ongeluk. Maar tinnitus kan ook begonnen zijn na blootstelling aan lawaai zonder gehoorbescherming of het luisteren naar te harde muziek. De oorzaak kan ook onbekend zijn. Stress of vermoeidheid spelen vaak een rol. Tinnitus kan verschillende emoties veroorzaken, zoals boosheid, angst of verdriet. Dit kan door iedereen verschillend worden ervaren. Tinnitus komt bij veel mensen voor maar leidt bij een kleine groep tot problemen in het dagelijks leven. Slaapproblemen, vermoeidheid en concentratieproblemen kunnen bij deze groep leiden tot problemen op het werk of in de sociale omgeving. Ook de persoonlijke stemming en de aandacht die tinnitus krijgt kan de klachten beïnvloeden, want hoe meer aandacht tinnitus krijgt, hoe meer last je ervan ervaart. Je kunt tinnitus vergelijken met het tikken van een klok. Het tikken kan eerst hinderlijk op de voorgrond staan, maar zodra het tikken went dringt het niet meer door tot het bewustzijn. Onze hersenen kunnen geluiden namelijk naar de achtergrond drukken en zo kan ook het tinnitus geluid op de achtergrond blijven. Vaak gaat dit automatisch, maar soms vergt dit training. Bij een tinnitus behandeling doe je deze training niet alleen, maar met behulp van een multidisciplinair team, waaronder een audioloog, een maatschappelijke werker, een audiologie assistent en soms een psycholoog. Er wordt tijdens de tinnitus behandeling veel tijd besteed aan het leren ombuigen van de negatieve emoties. Het doel hiervan is om de klachten naar de achtergrond te verplaatsen. Ook kunnen technische hulpmiddelen worden geadviseerd, zoals een gewoon hoortoestel of een speciaal hoortoestel met tinnitus functie. Dit wordt ook wel een combi toestel genoemd. Met of zonder begeleiding is het mogelijk om de tinnitus naar de achtergrond te krijgen, waardoor je er minder last van hebt in het dagelijks leven.

       

      Heb ik tinnitus?

      Een KNO-arts onderzoekt of u tinnitus heeft en welke soort tinnitus u heeft. Daarbij doet de arts onderzoek naar de mogelijke oorzaak en wordt er gekeken naar wat er aan te doen is. Onderzoek naar tinnitus kan op de onderstaande manieren.

       

      Vragen over uw oorsuizen

      Met behulp van een uitgebreide vragenlijst worden uw klachten in beeld gebracht. Hierbij kunt u denken aan vragen als:

      • Hoe lang heeft u al last van oorsuizen?
      • Hoe klinkt het oorsuizen?
      • Hoe veel last heeft u er van in uw dagelijkse leven?
      • Bent u ook duizelig, moe of heeft u spanning?
      • Gebruikt u medicijnen?

       

      Lichamelijk onderzoek

      Tinnitus kan een gevolg van een onderliggende ziekte zijn. Door het behandelen van deze ziekte zou de tinnitus kunnen verdwijnen. Om een diagnose te stellen wordt er een uitgebreid lichamelijk onderzoek gedaan. Hierbij wordt er gekeken naar uw oren, gehoorgang en trommelvlies. Het kan ook zijn dat de arts uw keel-, neus- en halsgebied onderzoekt.

       

      Gehoortest

      Tinnitus gaat vaak samen met slechthorendheid. Daarom wordt er vaak een gehoortest gedaan.

       

      Aanvullende onderzoeken

      Soms is er meer onderzoek nodig. Er kan dan een röntgenfoto, CT-scan of MRI-scan nodig zijn.

       

      Algemene adviezen bij tinnitus

      Er bestaat nog geen medicijn tegen tinnitus. Wel zijn er manieren om uw klachten minder te laten worden.

       

      Accepteren van tinnitus

      Het leren omgaan met de tinnitusklachten is een van de moeilijkste, maar ook de belangrijkste aspect van de behandeling. Door het leren ombuigen van negatieve gevoelens neemt de last van tinnitus af.

       

      Vermijd harde geluiden

      Harde geluiden kunnen gehoorschade veroorzaken en kunnen tinnitus verergeren. Gebruik gehoorbeschermers als u naar lawaaiige evenementen gaat en verminder het gebruik van oordopjes en koptelefoons waar hard geluid uit komt.

       

      Vermijd stress

      Stress of vermoeidheid kan uw tinnitus erger maken. Neem genoeg rust en blijf in beweging.

       

      Zoek afleiding

      Hoe meer aandacht u aan de tinnitus geeft, des te hinderlijker deze wordt. Een bezoek aan familie of vrienden, sport of andere activiteiten kunnen u helpen om niet steeds met uw tinnitus bezig te zijn.

       

      Omgevingsgeluiden en apps

      Er zijn diverse tinnitus apps voor PC, tablet of smartphone. Hiermee kunt u het geluid van bijvoorbeeld ruisende bossen, kabbelende beekjes, een knapperend haardvuur, vogels of de zee beluisteren. Net als omgevingsgeluiden kunnen deze geluiden tinnitus naar de achtergrond drukken en uw klachten verminderen. Het is hierbij belangrijk om geluiden te vinden die u prettig vindt.

       

      Behandelen

      Hoortoestellen

      Een hoortoestel versterkt het geluid uit uw omgeving. Hierdoor kan uw tinnitus meer naar de achtergrond gedrukt worden. Voor gebruik in een stille omgeving zijn er speciale combi-hoortoestellen. Deze produceren zelf een (zacht) geluid dat de tinnitus naar de achtergrond kan drukken. Deze behandeling werkt niet bij iedereen. Sommige mensen ervaren juist het geluid dat het hoortoestel maakt als storend.

       

      Tinnitusrevalidatie

      Revalidatieprogramma’s leren u om om te gaan met tinnitus. En zijn zowel individueel als in groepsverband beschikbaar. Bespreek dit met uw zorgverlener. U kunt met ernstige klachten worden doorverwezen voor tinnitusrevalidatie. U kunt dan terecht bij een audiologisch centrum, GGZ of de GGMD.

       

      Medicijnen

      Tinnitus kan mentaal erg zwaar zijn en veroorzaakt vaak angst, wanhoop en depressie. Deze gevoelens kunnen het leren omgaan met tinnitus belemmeren.

      U kunt medicijnen gebruiken om uw gevoelens onder controle te krijgen en om beter te slapen, waardoor u beter kunt leren omgaan met tinnitus. Bespreek dit altijd met uw arts.

       

      Verdiepende informatie

      Tinnitusloket

      Heeft u acuut hulp nodig of vragen over tinnitus? U kunt gratis terecht bij het tinnitusloket.

      Bel: 0800-84664887

      SMS: 0800-TINNITUS

      Ga naar http://www.tinnitus.nl.

       

      Stichting Hoormij

      Op de website van stichting Hoormij vindt u meer informatie over tinnitus. Ook kunt u op deze website in contact komen met lotgenoten.

      Ga naar https://www.stichtinghoormij.nl.

       

      Nederlandse vereniging voor audiologie (NVA)

      Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Audiologie vindt u veel (wetenschappelijke) informatie over horen en niet goed horen.

      Ga naar https://www.ned-ver-audiologie.nl.

       

      Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 30-12-2024