l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Thoraxdrainage (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

       

      Inleiding

      Thoraxdrainage

      Bij u gaat een thoraxdrainage plaatsvinden. Dit kan nodig zijn als u vocht achter de longen of een klaplong heeft. Met een thoraxdrainage halen we met een slangetje (drain) het vocht of de lucht achter uw longen weg. Zolang de drain in uw lichaam aanwezig is, blijft u opgenomen in het ziekenhuis.

       

      Hier krijgt u meer informatie over de behandeling.

       

      Uw voorbereiding

      Bloedverdunners

      Gebruikt u bloedverdunners? Met bepaalde bloedverdunners moet u stoppen. Bespreek met uw arts welke bloedverdunners u gebruikt.

       

      U mag gewoon eten en drinken

      Voor de ingreep hoeft u niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken.

       

      Neem voor uw ziekenhuisopname het volgende mee:

      • De pas van uw ziektekostenverzekering.

      • Een geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart, rijbewijs, paspoort).

      • Een lijstje met de medicijnen die u gebruikt.

      • Uw eigen medicatie.

       

      Uw therapie

      Thoraxdrainage

      Tekst video:

      De longen bevinden zich in de borstkas. Om de buitenkant van de longen zit het longvlies. Aan de binnenkant van de borstkas zit het borstvlies. Als er lucht of vocht tussen deze vliezen zit, heeft uw long minder ruimte. Het kan zijn dat u hierdoor minder goed kunt ademen. Dit kan een gevoel van kortademigheid of druk geven.

      Om de lucht of het vocht weg te halen kan een thoraxdrainage worden uitgevoerd. De arts brengt onder een plaatselijke verdoving via de borstkas een slangetje in, ook wel een drain genoemd. Dit kan gevoelig zijn. De drain kan op verschillende plekken worden ingebracht en wordt daarna vastgeplakt op de huid. Op de drain wordt een zuigpomp aangesloten zodat de lucht of het vocht uit de borstholte weg kan stromen en kan worden opgevangen. Hierdoor kan de long weer uitzetten.

      De arts besluit wanneer de drain weer verwijderd wordt. De pleister wordt verwijderd en de drain wordt uit de borstholte gehaald. Dit kan gevoelig zijn. Het wondje wordt afgeplakt. Daarna is de behandeling klaar.

       

      Meestal wordt er voorafgaand aan het plaatsen van de drain een echo gemaakt. Hiermee wordt de juiste prikplaats bepaald. De ingreep duurt ongeveer 20 minuten.

       

      Risico's op complicaties

      Complicaties van de drainplaatsing

      • Er bestaat een kleine kans op een bloeding bij het inbrengen van de drain of een infectie van de borstholte via de drain. Zelden lukt het niet om de drain goed in te brengen.

      • Het kan zijn dat u last krijgt van een lage bloeddruk en langzame hartslag bij het plaatsen van de drain. De behandeling wordt dan onderbroken. Als de bloeddruk en hartslag zijn hersteld, zal de arts verdergaan met het plaatsen van de drain.

       

      Klachten

      • U kunt pijn hebben op de borst en achterop de rug. Dit kan uitstralen naar uw nek, schouder en uw buik. Vraag dan om pijnstillers. Alleen als u weinig of geen pijn hebt, kunt u goed doorademen en hoesten. Dit voorkomt slijmophoping en longontsteking.

      • Doordat de drain het vocht of de lucht af laat lopen, wordt de long langzaam ontplooid. Dit kan gevoelig zijn en een hoestprikkel en pijn op de borst veroorzaken.

      • Wanneer een grote hoeveelheid vocht is weggehaald kan er longoedeem ontstaan. Dit is een vochtophoping in de long. Dit geeft klachten van kortademigheid of druk op de borst. Dit oedeem verdwijnt vanzelf binnen enkele dagen.

      • Bij een klaplong kan een onderhuidse zwelling van lucht ontstaan. Als u drukt op uw huid kunt u het voelen knisperen. Dit is onschuldig.

       

      Uw verblijf in het ziekenhuis

      Zolang de drain in uw lichaam aanwezig is, blijft u opgenomen in het ziekenhuis. De opname zal waarschijnlijk enkele dagen tot een week duren.

      Als de behandeling klaar is, wordt de drain verwijderd. U kunt dezelfde dag of de volgende dag naar huis toe worden ontslagen.

      Tijdens de opname bespreekt de arts met u de binnengekomen resultaten.Soms zijn bij ontslag nog niet alle uitslagen bekend en wordt hier een poliklinische afspraak voor gemaakt.

       

      Waarschuw de verpleegkundige in de volgende gevallen:

      • Als de opvangbak omvalt.

      • Als de pleisters op uw buik loslaten.

      • Als u plotseling benauwd wordt.

      • Als de slang losschiet.

      • Als de slang een knik heeft.

       

      Plakken van de vliezen

      Soms wordt geprobeerd om het longvlies aan het borstvlies te laten verkleven: we noemen dat ook wel ‘plakken’. Met het plakken van de vliezen hoop je in de toekomst nieuwe vochtophoping te voorkomen.

      Via de drain spuit de arts vloeibaar talk tussen de vliezen. Dit kan soms gevoelig zijn en u kunt hiervoor pijnstilling krijgen. Het plakken kan ook een verhoging van uw temperatuur geven.

       

      Let op:

      Soms lukt het niet om de vliezen aan elkaar te plakken. Er kan dan toch weer vocht ophopen tussen de vliezen.

       

      Verwijderen van de drain

      Tijdens het verwijderen van de drain volgt u de instructies van uw arts of verpleegkundige. Na het verwijderen wordt het wondje verzorgd en afgeplakt. Het verwijderen van de drain kan gevoelig zijn, maar dit valt meestal mee.

       

      Nazorg na uw behandeling

      Twee tot drie dagen niet douchen

      Het verband moet twee tot drie dagen blijven zitten. Tijdens deze dagen mag u niet douchen, omdat het verband niet nat mag worden.

      Na uw opname kunt u uw dagelijkse werkzaamheden weer langzaam oppakken.

       

      Contact

      U kunt ons bereiken op het volgende telefoonnummer:

      Poli longgeneeskunde: (0341) 46 37 43

       

      Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 16-7-2024