Binnenkort krijgt u een thoracoscopie. Dit onderzoek krijgt u omdat u vocht tussen de longen heeft of een klaplong (pneumothorax). De longarts kijkt hierbij naar uw longen en borstwand om de oorzaak van uw klachten te vinden.
De voorbereiding
Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. U mag gewoon eten en drinken.Heel soms gebeurt dit onderzoek onder narcose. Dan moet u wel nuchter zijn. Uw arts bespreekt dit met u. Als u bloedverdunners gebruikt, zoals Sintrom mitis of Marcoumar, vertel dit dan vooraf aan uw arts.
Het onderzoek
U wordt met bed naar de onderzoekkamer gebracht. Om alles steriel te houden, krijgt u groene doeken over u heen die u niet mag aanraken. U krijgt een infuus voor eventuele medicijnen. De longarts verdooft de plek waar een klein sneetje van twee tot drie centimeter wordt gemaakt. Door een buisje met een lampje kijkt de longarts naar uw longen en borstwand en kan eventueel een stukje weefsel wegnemen voor onderzoek. Dit kan even pijnlijk zijn. De longarts laat een dun slangetje, een drain, achter in het sneetje. Dit slangetje ligt tussen de longbladen en wordt vastgehecht en afgeplakt. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Daarna gaat u terug naar de afdeling.
De nazorg
Op de afdeling wordt de drain aangesloten op een zuigpomp, die vocht en lucht weghaalt, zodat de longbladen weer tegen elkaar komen. Er wordt een longfoto gemaakt om te zien of de drain goed ligt. U moet uw arm en schouder goed blijven bewegen, hoewel dit gevoelig kan zijn. Uw arts vertelt of bedrust nodig is. U kunt niet douchen met de drain. Na drie tot vijf dagen wordt de drain verwijderd en het gaatje wordt dichtgemaakt met een krammetje of hechtdraad. Deze wordt na zeven dagen verwijderd.
Afhankelijk van uw ziekte en de bevindingen kan de longarts adviseren om de longbladen te laten verkleven met een medicijn. Dit verkleint de kans dat de klachten terugkomen, maar kan pijnlijk zijn en koorts veroorzaken. U krijgt dan extra pijnstillers. Dit bespreekt uw arts met u. Uw verblijf in het ziekenhuis hangt af van de bevindingen en hoe snel uw long herstelt. Dit duurt meestal een tot twee weken. Het onderzoek zelf heeft geen risico's, maar kan wel zwaar zijn.
Tot slot
Deze folder is een aanvulling op de uitleg die u van uw arts heeft gekregen. Zo kunt u thuis alles nog eens rustig nalezen.
Heeft u vragen over dit onderzoek? Schrijf ze dan op en bel de polikliniek longgeneeskunde op telefoonnummer (0341) 46 37 43 (niet op dinsdag- of donderdagmiddag).
Voor algemene vragen kunt u terecht bij uw specialist. Die vertelt u ook de uitslag van het onderzoek en bespreekt deze met u.