l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Teenamputatie (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

       

      Inleiding

      Teenamputatie

      Samen met uw arts heeft u besloten dat een of meerdere tenen geamputeerd worden. De aanleiding tot een teenamputatie kunnen verschillend zijn. Meestal is het weefsel of bot van de teen zo ernstig beschadigd dat amputeren de enige oplossing is. Niets doen levert dan meer schade op. Hier krijgt u meer informatie over de teenamputatie.

       

      Afspraken

      Pre-operatief spreekuur

      U krijgt een afspraak met de anesthesioloog op het pre-operatief spreekuur. In overleg met u bepaalt de anesthesioloog welke verdoving u krijgt. De operatie vindt plaats onder algehele narcose of met een regionale of plaatselijke verdoving. Ook controleert de anesthesioloog of uw conditie goed genoeg is om geopereerd te kunnen worden.

       

      Röntgenfoto

      Voor de operatie wordt er vaak een foto gemaakt van uw voet.

       

      Overige voorbereiding

      Bloedverdunners (anti-stollingsmiddelen)

      Wanneer u bloedverdunners gebruikt wordt dit mogelijk aangepast. Uw behandelaar informeert u hierover.

      Stop nooit op eigen initiatief met uw medicijnen, maar bespreek dit altijd met uw arts!

       

      Nuchter zijn (niet eten en drinken)

      De anesthesioloog geeft u meer informatie over of u nuchter moet zijn voor de operatie.

       

      Opname in het ziekenhuis

      U kunt zich melden bij de ontvangstbalie in de centrale hal. Een baliemedewerker verwijst u naar de betreffende afdeling.

       

      Wat neemt u mee?

      • Spullen voor een eventuele overnachting, zoals nachtkleding en toiletartikelen
      • Uw medicijnen en de originele verpakking
      • Geldig ID-bewijs

       

      Wij adviseren u om waardevolle spullen thuis te laten

      Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor vermissingen of beschadiging van uw eigendommen.

       

      De operatie

      De teenampuatie

      Tekst video:

      Als u een wondje aan uw voet krijgt, kan het door problemen met de bloedvaten soms voorkomen dat het wondje niet goed geneest en erg diep wordt. Dan kan er een infectie ontstaan. De wond moet dan behandeld worden met bijvoorbeeld gips, speciale schoenen of medicijnen, zoals antibiotica. Soms werkt de behandeling niet goed of is er geen behandeling van de wond meer mogelijk. Door de infectie is het bot en het weefsel van de teen zo beschadigd dat een deel van de teen of de hele teen weggehaald moet worden. Dat noemen we een teenamputatie. In sommige gevallen moeten er meerdere tenen worden weggehaald. Het weghalen van de teen gebeurt tijdens een operatie. De chirurg maakt een snede bij de teen die geamputeerd moet worden. Het beschadigde deel van de teen wordt verwijderd. De wond blijft vaak open. In sommige gevallen wordt de wond wel gesloten. De wond wordt afgedekt met verband. De operatie is klaar.

       

      Het kan zijn dat er meer tenen geamputeerd moeten worden

      Het kan voorkomen dat de chirurg tijdens de operatie erachter komt dat er meer weefsel is aangetast dan vooraf werd verwacht. Daardoor moeten er misschien meerdere tenen geamputeerd worden. Wanneer u plaatselijk verdoofd bent, zal de chirurg dit met u bespreken. In dat geval kan dit direct tijdens dezelfde operatie worden gedaan, zodat u niet nog een keer terug hoeft te komen. Wanneer u in slaap bent, wordt dit na de operatie met u besproken.

       

      De operatie duurt ongeveer 1 uur.

       

      Na de operatie

      Nazorg

      Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Een zorgverlener controleert uw bloeddruk, polsslag en wond. Als die goed zijn, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht voor verdere nazorg en controle. De verpleegkundige geeft u daarover verdere uitleg.

       

      Ontslag uit het ziekenhuis

      Na de operatie mag u de voet niet belasten. Dit kan best lastig zijn. Eventueel krijgt u een voorvoet ontlastende schoen.

      Mocht het niet mogelijk zijn om naar huis te gaan, dan regelt de verpleegkundige dat u tijdelijk opgenomen wordt in bijvoorbeeld een verpleeghuis.

       

      Wanneer alles goed gaat en er eventueel thuiszorg is geregeld mag u weer naar huis. U krijgt van de afdeling een behandelplan mee voor de wond.

       

      Als u thuiszorg krijgt nemen zij de wondzorg over. Zij maken de wond schoon en zorgen ervoor dat de wond opnieuw verbonden wordt. Ook kunnen zij eventuele hechtingen verwijderen. Als er geen thuiszorg komt, kunt u de wond zelf verzorgen en opnieuw verbinden.

       

      In beweging

      Het is belangrijk om snel na de operatie weer in beweging te komen. Het is belangrijk dat u daarbij het geopereerde deel niet belast, eventueel met voorvoetontlastende schoen. De fysiotherapeut en eventueel een revalidatiearts helpen u hierbij. Hoe snel u weer op de been bent is afhankelijk van uw gezondheid.

       

      U kunt met een verwijzing voor een fysiotherapeut bij u in de buurt naar huis gaan. Soms is het nodig dat u na de operatie (tijdelijk) voor revalidatie naar een verzorgings- of verpleeghuis of een revalidatiecentrum gaat.

       

      Wanneer mag het verband er dan weer af?

      U mag 48 uur na de operatie het verband verwijderen, tenzij de arts anders aangeeft.

       

      Behandeling van oedeem

      Krijgt u last van oedeem (ophoping van vocht) in uw been? Dan kunt u elastische kousen dragen om het ophopen van vocht tegen te gaan.

       

      Autorijden

      Na de operatie mag u niet autorijden. De verbandschoen is te breed om de auto goed te kunnen bedienen. Regel daarom dat iemand u naar huis kan brengen.

       

      Leefregels

      Stop met roken

      Stop met roken. Roken heeft een slechte invloed op de genezing van de wond. Door te stoppen met roken verkleint u de kans op nieuwe problemen met uw voet.

       

      Gezond leven

      Voor de genezing van uw wond en het voorkomen van nieuwe problemen aan uw voet is het belangrijk om gezond te leven. Dat betekent dat u voldoende moet bewegen en overgewicht moet voorkomen.

       

      Douchen en baden

      Zolang de wond nog open is mag u niet douchen, zwemmen of in bad. De wond kan dan geïnfecteerd raken. Laat uw verband niet nat worden. Het verband kan bijvoorbeeld nat worden door douchen of baden, regenwater. Als het verband nat wordt kan dit problemen geven aan de wond en heeft u meer kans op een infectie.

       

      Belasten van de voet

      De arts vertelt u hoe u de voet mag belasten en hoelang u dit zo moet doen. Als u de voet mag gebruiken, probeer het geopereerde deel van de voet niet te zwaar te belasten. Zo krijgt de wond goed de kans om te genezen. U kunt tijdens het belasten van de voet de verbandschoenen/ voorvoet ontlastende schoen gebruiken.

       

      Rust nemen

      Om uw voet de kans te geven te genezen, is het belangrijk dat u voldoende rust neemt. Als u zit, legt u het been op een kussen dat hoger ligt dan de knie en de knie hoger dan de heup. Zo kunt u het ontstaan van een vochtophoping in het been (stuwing) zo veel mogelijk beperken. Let op dat u de kussens onder uw kuit legt, zodat uw voet niet op de kussens drukt.

       

      Passende schoen

      Zodra de wond goed genezen is, is een goed passende schoen belangrijk om weer goed te kunnen bewegen. Dit noemen we een orthopedische schoen. U kunt eventueel aangepaste schoenen krijgen die de druk verdelen en ontlasten op de plaats waar u een teen mist.

       

      Draagt u al orthopedische schoenen? Laat deze schoenen regelmatig nakijken bij de orthopedische schoenmaker.

       

      Risico op complicaties

      Risico op complicaties

      Geen enkele operatie is zonder risico’s. De volgende complicaties kunnen optreden na een teenamputatie:

      • Nabloeding;
      • Wondinfectie;
      • Slechte genezing van de amputatiewond;
      • Trombose.

       

      Wanneer moet ik contact opnemen?

      Krijgt u thuis problemen met de wond? Neem dan contact op met de thuiszorg. Als u geen thuiszorg hebt, kunt u contact opnemen met het wondexpertisecentrum. Problemen die thuis kunnen voorkomen zijn:

      • Pijn die niet verdwijnt na het innemen van pijnstillers.
      • Koorts (hoger dan 38 graden)
      • Nabloeding (bloeduitstorting).
      • Roodheid en zwelling rond de wond.

       

      Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

       

       

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-1-2025