l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Sterilisatie bij een man (vasectomie)

Versienr: 11
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      U wilt zich laten steriliseren. Dit noemen wij een vasectomie. U heeft hiervoor een verwijsbrief van uw huisarts nodig, deze verwijsbrief wordt digitaal naar ons toegestuurd. U ontvangt vanuit het ziekenhuis een afspraak voor een telefonisch consult met de uroloog. De uroloog bespreekt met u de ingreep en uw vragen. Als u akkoord gaat geeft de uroloog dit door aan de assistente van de poli urologie. De assistente belt u om samen met u de ingreep in te plannen. De ingreep zal enkele weken na het telefonisch consult zijn.

       

      Sommige mannen zijn al eens aan de zaadbal of de balzak geopereerd. Bespreek dit met de uroloog tijdens het telefonisch consult.

       

      Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te voorkomen (bijvoorbeeld de anticonceptiepil, het condoom, het spiraaltje). Na een sterilisatie is het niet meer mogelijk om nog kinderen te krijgen. Als u in de toekomst misschien nog kinderen wilt, is een sterilisatie dus niet de juiste oplossing.


      Een sterilisatie is een kleine ingreep. Hierbij wordt de zaadleider doorgesneden en afgebonden. Op deze manier kan er geen zaad meer meekomen met de zaadlozing. Dit verandert niets aan uw zin in vrijen. Ook het gevoel van de zaadlozing blijft hetzelfde. Een sterilisatie is een hele veilige manier om een zwangerschap te voorkomen.

       

      Voorbereiding

      Scheren

      Om ontstekingen te voorkomen is het volgende van belang:

      • Scheer de dag voor de ingreep de hele balzak.

      • Knip al het schaamhaar boven de penis kort of scheer het af.

       

      Nuchter
      U hoeft voor de ingreep niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u op de dag van de ingreep gewoon mag eten en drinken.

       

      Bloedverdunnende middelen

      De uroloog bespreekt met u wat u moet doen als u bloedverdunners gebruikt
       

      Strakke onderbroek
      Wij verzoeken u een strak zittende onderbroek of zwembroek mee te nemen. Deze moet u na de sterilisatie aantrekken om de balzak te ondersteunen.

       

      Autorijden
      Na de ingreep mag u niet zelf autorijden.

       

      Ingreep

      De ingreep vindt plaats op de polikliniek urologie of op de poliklinische operatiekamer.

       

      De verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer. U neemt plaats op de behandeltafel. Na het desinfecteren van de balzak krijgt u een verdovende injectie in de huid van de balzak. Er wordt een kleine snede van ongeveer één cm gemaakt in de verdoofde huid, zodat de zaadleider vrij komt te liggen. Dit kan een trekkend pijnlijk gevoel in de lies of onderbuik geven. De uroloog snijdt de zaadleider door. Vervolgens bindt de uroloog het uiteinde af met hechtdraad. Het wondje in de huid wordt gehecht met oplosbare hechtingen. Deze lossen binnen drie weken vanzelf op.

       

      Dezelfde werkwijze vindt plaats aan de andere zaadleider.

      De ingreep zelf duurt ongeveer 15 minuten.

       

      voor de ingreep                            na de ingreep

       

      Na de ingreep

      Strakke onderbroek

      • Ons advies is om de eerste 24 uur na de ingreep een strakke onderbroek of zwembroek te dragen. Dit ondersteunt de balzak en voorkomt pijn, zwelling en nabloeding.

      • Doe de rest van de dag rustig aan. 

       

      Autorijden
      Na de ingreep mag u direct naar huis. U mag niet zelf autorijden.

       

      Pijn

      De verdoving werkt nog ongeveer anderhalf uur. U mag paracetamol gebruiken tegen de pijn. Hiervan mag u maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 mg slikken.  

      Wij adviseren geen andere pijnstilling te gebruiken. Dit   maakt   de kans op nabloedingen groter.

       

      Wondjes

      • Na de ingreep komen er gaasjes op de wondjes. Deze mag u tijdens het douchen verwijderen. Dit mag dezelfde avond of de volgende morgen.

      • De hechtingen in de huid lossen binnen drie weken vanzelf op. Deze hoeven dus niet verwijderd te worden.

       

      Activiteiten/werk de eerste week

      • Niet sporten, fietsen en/of zwaar tillen.

      • Niet in bad/zwemmen.
      • Niet vrijen.
      • Afhankelijk van de werkzaamheden kunt u enkele dagen na de ingreep uw werk weer hervatten. Als u zittend werk doet, kunt u de dag na de ingreep weer aan het werk.

       

      Vruchtbaarheid

      Na de ingreep bent u nog niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de ingreep komen er bij het klaarkomen nog zaadcellen vrij. Gebruik dus nog een ander voorbehoedsmiddel om een zwangerschap te voorkomen. Na ongeveer drie maanden zijn alle zaadcellen meestal verdwenen.

       

      Na drie maanden kunnen wij aan de hand van een zaadmonster controleren of u onvruchtbaar bent. Zonder dit onderzoek kunnen we niet met zekerheid zeggen of u onvruchtbaar bent.

       

      U krijgt een potje mee waarin u het sperma kunt opvangen. Het zaadmonster moet u binnen twee uur na de zaadlozing inleveren. U krijgt hiervoor een apart formulier met uitleg mee. Lees dit formulier van tevoren goed door. U krijgt een brief thuis met de uitslag van dit onderzoek. Deze brief ontvangt u ongeveer twee weken na het inleveren van het zaadmonster. Gebruikt u MijnStJansdal? Dan ontvangt u deze brief niet per post maar digitaal. Heeft u na twee weken nog geen bericht ontvangen? Bel dan met de polikliniek urologie.

       

      Als we geen zaadcellen terugvinden in het zaadmonster is de ingreep gelukt. U bent dan onvruchtbaar. U hoeft dan geen ander voorbehoedsmiddel meer te gebruiken. Soms duurt het langer voordat al het zaad verdwenen is. Het kan dus nodig zijn om een paar keer een zaadmonster in te leveren. Stop nooit met de andere voorbehoedmiddelen tot u de uitslag van het onderzoek binnen heeft.

       

      Let op:

      Kiest u ervoor het zaadmonster in te leveren in een ander ziekenhuis dan het St Jansdal? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten van het beoordelen van het zaadmonster en voor het opvragen van de uitslag.
      Levert u het zaadmonster in het St Jansdal ziekenhuis in? Dan zijn hier geen extra kosten aan verbonden.
       

      Controle

      Een controleafspraak is meestal niet nodig. Als u twijfelt of de wond goed geneest, kunt u bellen met de polikliniek urologie. Als het nodig is, krijgt u dan een afspraak op het spreekuur.

       

      Complicaties

      De balzak en het begin van de penis kunnen wat blauw en dik worden. Er kan wat bloed of licht gekleurd vocht uit de wondjes komen. Dit kan geen kwaad en trekt meestal snel weer weg. Veel mannen hebben de eerste dagen een pijnlijk/ beurs gevoel in de zaadballen. Deze pijn wordt vaak erger bij het lopen. Deze pijn is met paracetamol meestal goed te behandelen. U mag maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg. Sommige mannen hebben de eerste weken na de ingreep een pijnlijk gevoel voordat ze klaarkomen. Dit komt maar heel soms voor. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf.

       

      Neem contact op met een arts wanneer:

      • U koorts krijgt boven de 38,5° C

      • De balzak enorm dik wordt
      • Het wondje blijft bloeden
      • U heel veel pijn heeft
      • Er (dikke) gele pus uit het wondje komt en de huid heel erg rood wordt

       

      Bel met de polikliniek urologievia telefoonnummer (0341) 463558.

      Buiten kantooruren belt u met de huisartsenpost in uw woonplaats.

       

      Wat verder van belang kan zijn

      • Heel soms groeien de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar. Het zaad kan dan weer meekomen tijdens een zaadlozing. U bent dan dus weer vruchtbaar. Dit kan lang na de controle van het zaadmonster gebeuren. Dit komt bij ongeveer 1 - 3 per 1000 sterilisaties voor.    

      • Soms blijven we bij controle van het zaadmonster zaad vinden. Het kan dan nodig zijn om de ingreep opnieuw te doen. Dit gebeurt altijd in overleg met uw uroloog.

      • Sterilisatie is in principe een definitieve ingreep. In een aantal gevallen kan de uroloog een sterilisatie weer ongedaan maken.

      • Aan het zaadmonster is met het blote oog niet te zien of iemand gesteriliseerd is. Het zaadmonster bestaat na sterilisatie voornamelijk uit prostaatvocht.

      • Een sterilisatie verandert niets aan uw zin in vrijen.

      • Sterilisatie geeft géén grotere kans op zaadbalkanker of prostaatkanker.

      • Een sterilisatie geeft geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zoals aids, gonorroe of syfilis. Om de kans hierop  te verminderen, is het verstandig om  een condoom te gebruiken.

       

      Wat te doen bij ziekte of verhindering?

      Als de afspraak door ziekte of om andere redenen niet doorkan gaan, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek urologie, telefoonnummer (0341) 463558.

      In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.
       

      Kosten en/of vergoeding

      Een sterilisatie wordt niet vergoed vanuit het basispakket van uw ziektekostenverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden de ingreep (deels) wel vanuit hun aanvullende verzekering. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om te vragen of u de kosten vergoed krijgt. 

       

      Voor de kosten van de ingreep kunt u kijken op onze website: www.stjansdal.nl

      • Kies ‘patiënten en bezoekers’

      • Kies vervolgens ‘kosten en zorgverzekering’

      • Scrol naar beneden en kies ‘wanneer worden zorgkosten rechtstreeks bij u in rekening gebracht’
      • Scrol naar beneden en klik op ‘niet verzekerde zorg’. Kies hier voor het huidige jaar
      • Hieronder vind u de kosten van de sterilisatie bij een man

       

      Tot slot

      Deze folder bevat algemene informatie. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw huisarts of uroloog. Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u ons bellen. Bel dan met de polikliniek urologie, telefoon (0341) 463558.

       

      Voor meer informatie op het gebied van urologie kunt u terecht op onze website: www.urologie.nl

       

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-1-2025