Omdat u problemen ondervindt bij de doorgang van eten en drinken door de slokdarm of dunne darm wordt er een buisje (stent) geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het eten weer gemakkelijk door de slokdarm of dunne darm gaat.
Een buisprothese is een starre buis en mist de beweging van de slokdarm. Er is minder ruimte, waardoor voedsel kan blijven steken. Om te voorkomen dat de buis verstopt raakt, zijn adviezen ten aanzien van voeding nodig.
Algemene richtlijnen
- Verdeel uw maaltijden over de dag.
- Gebruik naast de hoofdmaaltijden ook tussenmaaltijden.
- Eet rustig en kauw uw eten goed.
- Drink bij iedere maaltijd iets, ook bij de warme maaltijd.
- Gebruik na elke maaltijd een klein glas koolzuurhoudende drank of ananassap om de buis ‘schoon’ te spoelen.
- Eet bij voorkeur in een rechtop zittende houding.
- Ga niet met een volle maag naar bed.
- Wees voorzichtig met voedingsmiddelen die kunnen blijven steken, bijv. rolletjes vleeswaren als rollade, fricandeau, rookvlees, harde korsten van bijv. brood of gebakken vis en harde stukken, bijv. stukjes appel, peer, toffee, drop.
Keuze van voedingsmiddelen
Brood
Gebruik geen witbrood, grof volkorenbrood, roggebrood, zuurdesembrood, brood met pitten en zaden, ontbijtkoek, knäckebröd.
U kunt alle andere broodsoorten gebruiken, eventueel zonder korst.
Margarine
Besmeer het brood royaal met (dieet-) margarine of roomboter.
Broodbeleg
Gebruik beleg dat smeuïg is en gemakkelijk smeert zoals: smeerkaas, smeerworst, gladde paté, leverpastei, roerei, sandwichspread, jam, alle soorten stroop of honing. Producten met chocolade zoals hagelslag en pasta geven vaak meer slijm.
Gebruik geen pindakaas.
Pap
Alle soorten pap zijn toegestaan. Melk, vla en pap kunnen slijmvorming veroorzaken. Dit kunt u tegengaan door na het gebruik hiervan een paar slokjes thee ofvruchtensap te nemen. Zure melkproducten zoals karnemelk, yoghurt en kwark geven minder slijm.
Fruit
Alle soorten zacht fruit zijn toegestaan zoals: aardbeien, kiwi, perzik, meloen. Gebruik geen hard fruit en verse ananas. Van citrus fruit kunt u beter alleen het gezeefde sap gebruiken.
Een goede vervanging voor fruit zijn rozenbottelsiroop en potjes babyfruit.
Dranken
Drink ruim bij de maaltijden en tussendoor. Toegestaan zijn: thee, koffie, water, melk, karnemelk, (gezeefd)vruchtensap, tomatensap, groentesap, limonade, frisdrank (ook met koolzuur), mineraalwater, bouillon.
Als u alcohol wilt gebruiken, overleg dat dan eerst met uw behandelend arts.
Diversen
Zoet: alle soorten zijn toegestaan. Chocolade, met uitzondering van Bros-chocolade, geeft vaak extra slijm. Dit kan een probleem zijn. Sommige koek en gebak zijn taai of blijven hard, zoals taaitaai en kletskoppen. Gebruik deze soorten niet.
Soep
Alle soorten soep zijn toegestaan, zorg ervoor dat de vulling goed fijn en gaar is.
Vlees, vis en gevogelte
Vlees en gevogelte goed fijn snijden.
Verwijder bij vis zorgvuldig alle graatjes en bij kip en karbonade de botjes.
Gebruik ei zachtgekookt of als roerei.
Jus
Maak ruim gebruik van jus of sausjes.
Groente
Alle soorten groenten zijn toegestaan, met uitzondering van de vezelige soorten zoals: asperges, bleekselderij, andijvie, postelein, doperwten, mais, peulvruchten (bruinebonen, wittebonen, kapucijners), zuurkool, taugé en champignons. Kook de groenten goed gaar en snijd de groenten goed fijn.
Gebruik geen rauwkost.
Aardappelen
Kook de aardappelen goed gaar of gebruik ze als puree. Rijst en pasta zijn ook toegestaan. Zorg dat het gaar is en serveer het met een saus.
Nagerecht
Alle soorten gladde pap, vla, pudding, yoghurt, kwark en ijs zijn toegestaan.
Voedingsmiddelen die de stent kunnen verstoppen
Sommige voedingsmiddelen geven meer risico op verstopping van de stent. U hoeft deze voedingsmiddelen niet te vermijden, maar het is belangrijk dat u goed kauwt en dus geen grote stukken doorslikt. Voedingsmiddelen waar u vooral op moet letten zijn:
-
Citrusfruit, zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel.
-
Vezelige groenten, zoals asperge, bleekselderij, zuurkool en grove rauwkost.
-
Kleffe voedingsmiddelen, zoals (vers) witbrood, niet gare pannenkoek, ontbijtkoek, drop toffees.
-
Taai en draderig vlees, zoals runderlappen, rookvlees, rosbief en fricandeau.
-
Harde stukjes van onrijp fruit of hard fruit, rauwe groente, noten, pinda’s, zuurtjes, harde korsten en harde korrels/zaden op brood.
Vragen
Voor meer informatie of eventuele vragen aan de diëtist, kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling diëtetiek via nummer: 0341-463720. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 9.00 uur en van 13.15 tot 14.15 uur.
Of via e-mail: dietetiek@stjansdal.nl