Deze folder is bedoeld om u informatie te geven over het foniatrisch spreekuur waarvoor u een afspraak heeft.
Voor wie?
Het foniatrisch spreekuur is voor mensen die stemproblemen hebben die hun werk of hobby moeilijk maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor leraren, telefonisten, verkoopmedewerkers of mensen die zingen in een koor. Hun stemproblemen belemmeren hen in hun werk of hobby.
Hoe belangrijk is spreken?
Spreken is voor mensen de belangrijkste manier van communiceren. Veel mensen gebruiken hun stem vaak in hun werk. Bij stemproblemen kan het moeilijk zijn om goed te spreken en daardoor ook om goed te functioneren.
Hoe maakt u stemgeluid?
Geluid ontstaat in het strottenhoofd, dat tussen de luchtpijp en de keelholte zit. Hier liggen de stembanden, twee plooien die door spieren tegen elkaar kunnen worden gedrukt. De lucht die u uitademt laat de stembanden trillen, wat het stemgeluid maakt. Door de spanning in de stembanden te veranderen, verandert de toonhoogte. Bij het spreken gebruiken we ook de lippen, tong, het gehemelte en de keel om verschillende klanken te maken.
Doelstelling
Tijdens een gecombineerd spreekuur met de KNO-arts en de logopedist bespreekt u direct na het spreekuur de diagnose en de vervolgstappen.
Het maken van een afspraak
Voor het foniatrisch spreekuur heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Met deze verwijzing kunt u een afspraak maken bij het afsprakenbureau. Het spreekuur wordt frequent gehouden op een donderdagochtend. U kunt bellen naar 0341 - 46 38 90 voor een afspraak.
Het gecombineerde spreekuur
Uw afspraak duurt ongeveer een uur. Eerst ziet u de logopedist voor een stemonderzoek, waarbij u onder andere een stuk tekst moet voorlezen. Neem eventueel uw leesbril mee. Na het onderzoek gaat u met de logopedist naar de KNO-arts. De KNO-arts luistert naar uw verhaal, stelt extra vragen en onderzoekt uw stembanden met een stroboscoop. Dit is een metalen buisje met een licht waarmee een filmpje van uw stembanden gemaakt wordt. De flexibele stroboscoop gaat via uw neus naar uw keelholte, meestal zonder kokhalsreflex. Na het onderzoek bespreken de logopedist en KNO-arts samen met u hun bevindingen en de behandelingsmogelijkheden.
Vragenlijst
Voorafgaand aan het spreekuur ontvangt u een vragenlijst thuis. Neem de ingevulde vragenlijst mee naar het spreekuur.
Wat kunt u zelf doen?
Totdat u een afspraak heeft voor het foniatrisch spreekuur kunt u zelf het volgende doen:
- Niet roken, omdat dit slecht is voor uw stembanden.
- Door uw neus ademen en veel water drinken om uitdroging van het slijmvlies te voorkomen.
- Uw stem niet forceren.
- Niet kuchen, schrapen, fluisteren of schreeuwen.
- Rustig spreken om uw stembanden goed te gebruiken.
Tot slot
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u op werkdagen bellen met de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Dit kan van 08.30 - 16.30 uur via telefoonnummer 0341 - 46 35 66.