Standscorrectie knie (Tibiakoposteotomie)
Door een afwijkende stand kan slijtage (artrose) van de knie ontstaan. De orthopedisch chirurg kan adviseren om deze kniestand te corrigeren. In deze folder leest u over de behandelmogelijkheden en wat dit voor u betekent.
De knie
De knie is een scharniergewricht. Het bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Deze laag is elastisch en vangt schokken en stoten op, zodat de knie soepel beweegt.In het gewricht, tussen de botuiteinden, bevindt de meniscus zich aan de binnen- en buitenzijde van de knie. De meniscus is als het ware een soort stootkussen. Middenin het kniegewricht liggen de voorste- en achterste kruisbanden. Deze zorgen voor voor-achterwaartse stabiliteit. Aan de voorzijde zit de knieschijf.
Wat is een artrotische knie?
Artrose is een aandoening van het kraakbeen binnen het gewricht. De kraakbeenlaag op de botuiteinden is versleten, waardoor het onderliggende bot gedeeltelijk bloot komt te liggen. Op termijn kan de kraakbeenlaag zelfs helemaal verdwijnen. Slijtage ontstaat vaak aan één kant (de binnen- of buitenzijde) van het kniegewricht.
Wat zijn de klachten bij een artrotische knie?
Als u tijdens het lopen of langdurig staan veel pijn heeft, kan dat wijzen op een beschadigde (artrotische) knie. Ook als u opstaat voelt u de pijn, de zogenaamde startpijn. Fietsen levert doorgaans de minste klachten op.
Wanneer wordt een correctie van de kniestand geadviseerd?
Als de artrose min of meer beperkt is tot één zijde van het kniegewricht, kan een correctie van de afwijkende stand goede resultaten opleveren. Tijdens de operatie corrigeert de orthopedisch chirurg de stand van uw been, waardoor de drukverdeling in het gewricht verbetert: het beschadigde deel wordt minder belast. De pijn is daarna voor het grootste deel of helemaal verdwenen. Plaatsing van een knieprothese is dan niet nodig of kan jaren worden uitgesteld.
Voorbereiding op de corrigerende operatie
De operatie vindt plaats onder algehele narcose of met een ruggenprik. De anesthesioloog bespreekt de diverse mogelijkheden met u. Tijdens de opname krijgt u medicijnen om trombose te voorkomen en antibiotica om het (kleine) infectierisico nog verder te beperken.
De operatie
De ingreep duurt ongeveer anderhalf uur. De orthopedisch chirurg voert de correctie meestal uit net onder de knie, in het scheenbeen. Aan de buitenkant van het bot wordt een wig weggenomen of aan de binnenkant wordt een wig tussengevoegd. Dit is een wig van kunstbot, donorbot of eigen bot, afhankelijk van de grootte. Na de correctie zet de orthopedisch chirurg het bot vast met een plaat met schroeven.
Nabehandeling
U verblijft enkele dagen in het ziekenhuis. De eerste dag na de ingreep begint u met revalideren en krijgt u pijnstillers. Soms is gips of een brace noodzakelijk, dit hangt af en de stevigheid van uw been. In hoeverre u uw knie kunt belasten, is afhankelijk van de toegepaste operatietechniek en de stevigheid van het bot. U krijgt ondersteuning van de fysiotherapeut. De genezing duurt ongeveer 12 weken.
Welke complicatie kunnen optreden?
- Infectie
- Onder- of overcorrectie
- De botstukken groeien vertraagd of niet aan elkaar. In dat geval is een tweede operatie nodig
- Trombose, ondanks toediening van bloedverdunners
- Uitvallen van een zenuw. Deze complicatie komt een enkele keer voor. Hierdoor ontstaat tijdelijk of blijvend een klapvoet
Wanneer contact opnemen met behandelend arts?
- Als de wond gaat lekken
- Wanneer de wond dik wordt en/of pijnlijker wordt
- Als u niet meer op uw been kunt staan, terwijl dit eerder goed mogelijk was
- Wanneer u een rood gezwollen onderbeen of voet krijgt
Contact
Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?
- De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen
-
Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.