Echocardiografie
Echocardiografie betekent ‘geluidsonderzoek van het hart’. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van geluid met een onhoorbare toonhoogte. Dit geluid wordt uitgezonden door een op de borst geplaatste voeler, die verbonden is met het eigenlijke echoapparaat. De uitgezonden toon wordt door het hart weerkaatst en weer opgevangen. Met behulp van deze echo’s maakt de in het apparaat ingebouwde computer nauwkeurige beelden van het hart (niet van de kransslagaders). Meestal is het mogelijk dit onderzoek via de borstkas, dus uitwendig, te verrichten.
Inwendig onderzoek
Soms is het nodig van binnenuit te ‘kijken’, vanuit de slokdarm. Daarvoor moet u een slang slikken. Op de top van de slang zit de voeler.We maken de keel van tevoren gevoelloos met een verstuiver, om kokhalzen zoveel mogelijk te voorkomen. Deze verdoving werkt ongeveer twee uur. In deze tijd kunt u zich makkelijk verslikken. Het is daarom beter tot twee uur na het onderzoek niets te eten of te drinken.
Procedure
De procedure duurt ongeveer 20 minuten. De beelden worden opgeslagen om het later nauwkeurig te kunnen beoordelen.
Uitslag
U krijgt de uitslag volgens de afspraak die de cardioloog daarover met u gemaakt heeft.
Voorbereiding
Als het onderzoek 's ochtends plaatsvindt, moet u vanaf middernacht nuchter zijn. Vanaf dan mag u niets meer eten of drinken. Vindt het onderzoek in de middag plaats? Dan mag u tot vier uur voor het onderzoek nog een licht ontbijt of een lichte lunch nemen (kopje thee/boterham).
U mag uw medicatie wel innemen met water, tenzij de arts dit anders heeft afgesproken.
Vragen
Met vragen over dit onderzoek kunt u terecht op de poli cardiologie, telefoonnummer 0341 - 46 37 45.