l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Sleeve injecties

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      De anesthesioloog zorgt voor de pijnbestrijding. Hij krijgt hierbij hulp van een anesthesieassistent en meestal ook van een röntgenlaborant. De behandeling gebeurt meestal in de poliklinische operatiekamer. Bij de meeste pijnbehandelingen wordt röntgenstraling gebruikt. Als u zwanger bent of denkt dat u zwanger bent, moet u dit altijd laten weten voordat de behandeling begint.
       

      Wat zijn sleeve injecties van een zenuwwortel?

      De wervelkolom bestaat uit wervels met tussenwervelschijven die beweging mogelijk maken. Elke wervel heeft gewrichtjes (facetgewrichten) met de bovenliggende en onderliggende wervel. Pijn kan ontstaan door problemen met deze gewrichtjes, zoals artrose. Tussen twee wervels komt een zenuwwortel uit, die belangrijk is voor pijnsignalen. Om te bepalen welke zenuwwortel de pijn veroorzaakt, kan een proefblokkade worden gedaan. Hierbij wordt de zenuwwortel tijdelijk verdoofd met een injectie. In de lage rug zal de pijnspecialist op basis van uw klachten en onderzoek bepalen welke zenuwwortel betrokken is. De specialist brengt een lokale verdoving en corticosteroïden rond de zenuwwortel in. Deze medicijnen verminderen ontstekingen. Deze injecties worden sleeve-injecties genoemd omdat de medicijnen rond de zenuwwortel (de sleeve) worden ingespoten.
       

      Waar moet ik op letten voordat ik een sleeve injectie krijg?

      Er zijn een aantal situaties die u aan uw pijnspecialist moet melden als hij een sleeve injectie voorstelt:

      • Zwangerschap: U kunt geen sleeve-injectie krijgen als u zwanger bent, omdat er röntgenstraling wordt gebruikt.
      • Ziekte: Als u ziek bent of koorts heeft op de dag van de behandeling, kan de injectie niet doorgaan en moet u een nieuwe afspraak maken.
      • Allergieën: Bent u allergisch voor jodium, pleisters, contrastvloeistof of verdoving? Meld dit voor de afspraak aan uw pijnspecialist.
      • Bloedverdunners: Als u bloedverdunners gebruikt, vertel dit dan aan uw pijnspecialist. U krijgt mogelijk advies om tijdelijk te stoppen met deze medicijnen.

       

      De behandeling

      De behandeling vindt plaats op de dagopname. Op de dag van de behandeling kleedt u zich om en trekt u een operatiejasje aan. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelruimte. Afhankelijk van de locatie van de injectie, ligt u op uw rug of buik op de behandeltafel. De plek van de injectie wordt bepaald met een röntgenapparaat en vervolgens met een stift op uw huid getekend. De omgeving van de injectieplek wordt ontsmet met een koude vloeistof. De pijnspecialist bedekt de plek met steriele doeken en verdooft de huid plaatselijk. Onder röntgendoorlichting (via het beeldscherm) brengt de specialist de naald op de juiste plek en spuit een beetje contrastvloeistof in om de naald goed te kunnen zien. Rond de zenuwwortel wordt een kleine hoeveelheid verdoving en corticosteroïden ingespoten. Na de injectie kunt u zich omkleden en naar de wachtruimte gaan. Na een half uur komt de pijnspecialist vragen of uw pijn verminderd is. Het kan een aantal uren duren voordat de verdoving is uitgewerkt. Daarna voelt u weer dezelfde pijn als voor de sleeve injectie.

       

      Vervolgstappen

      Als de injectie niet helpt, maakt u een afspraak op de polikliniek pijnbestrijding om het verdere behandelplan te bespreken. Als de pijn duidelijk verminderd is, kan er mogelijk direct een afspraak voor een PRF-zenuwwortelblokkade worden gemaakt. Maak na de behandeling een afspraak voor over twee weken op de polikliniek pijnbestrijding om de resultaten te controleren en het verdere behandelplan te bespreken.
       

      Bijwerkingen

      Een bijwerking kan zijn dat u tijdelijk minder gevoel heeft in de huid, wat een vreemd gevoel kan geven bij aanraking. Dit verdwijnt meestal na enkele weken. Er kan ook een allergische reactie optreden op de ingespoten vloeistoffen. Als u diabetes heeft, kan deze verstoord worden door de corticosteroïden. Vertel dit van tevoren aan uw pijnspecialist, zodat uw bloedsuiker goed gecontroleerd kan worden. Soms kan een zenuw geraakt worden, waardoor de pijn langer aanhoudt. Neem in dat geval contact op met uw pijnspecialist voor extra medicijnen. Bij vrouwen kunnen corticosteroïden opvliegers veroorzaken en de menstruatiecyclus tijdelijk verstoren.

       

      Tot slot

      Deze folder helpt u om te begrijpen wat u kunt verwachten en beantwoordt de meeste van uw vragen. Heeft u nog vragen? Schrijf ze dan op en neem ze mee naar uw volgende afspraak. U kunt ook bellen met de polikliniek pijnbestrijding tussen 8.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur via telefoonnummer (0341) 46 37 73.

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024