Algemene aandachtspunten
- Laat geen maag- of darmfoto’s met contrastvloeistof maken in de week voorafgaand aan het onderzoek.
- Voor dit onderzoek is het noodzakelijk dat de gehele darm goed gereinigd is.
-
Enkele dagen voor het onderzoek begint u thuis al met het drinken van laxeerdrank, zie de folder Coloscopie, kijkonderzoek van de dikke darm, de voorbereiding.
- Wij adviseren u tijdens het drinken van de laxeerdrank thuis te blijven. Door de laxeerdrank krijgt u diarree en daardoor kan de huid rondom uw anus rood en pijnlijk worden. Het helpt om uw anus te beschermen met Sudocrème.
- Tijdens het onderzoek kunt u uw 'gewone' kleding aanhouden. Vermijd strak zittende of knellende kleding.
- Gebruikt u medicatie of de anticonceptiepil? Leest u dan verderop in de folder.
-
Tijdens het onderzoek krijgt u een "roesje". Na het ondezoek moet u opgehaald worden. Het roesje beïnvloedt het reactievermogen.
-
Sieraden en andere kostbaarheden kunt u beter thuislaten.
Gebruikt u medicatie of de anticonceptiepil? Dan moet u dit weten:
- Neem geen ijzertabletten in de week voorafgaand aan het onderzoek.
- Uw medicatie kunt u op de dag van het onderzoek gewoon blijven gebruiken (tabletten mogen met een slokje water tot uiterlijk twee uur vóór het onderzoek ingenomen worden of anders na het onderzoek) tenzij uw arts andere instructies heeft gegeven.
- Indien u pufjes gebruikt voor de luchtwegen kunt u deze doorgebruiken.
- Gebruikt u bloedverdunners? Lees dan verderop in deze folder.
-
Heeft u diabetes? Lees dan de folder Coloscopie, kijkonderzoek van de dikke darm, instructie diabetes mellitus.
-
De anticonceptiepil is vanwege de laxeerkuur niet meer betrouwbaar.
Wat is een single ballon endoscopie?
Een single ballon onderzoek is een inwendig onderzoek waarbij een groot deel van de dunne darm wordt bekeken. De dunne darm kan worden bereikt via de mond en de maag of via de anus en de dikke darm. Het onderzoek wordt verricht met behulp van een endoscoop. Dit is een flexibele, bestuurbare slang waarin een camera bevestigd is. De endoscoop en camera zijn verbonden met een beeldscherm, zodat de arts uw dunne darm nauwkeurig kan bekijken.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een maag-darm-leverarts (MDL-arts). Deze wordt tijdens het onderzoek bijgestaan door één of meerdere endoscopie laboranten. Zij zullen u vlak voor en tijdens het onderzoek zoveel mogelijk toelichting en aanwijzingen geven.
Hoe verloopt het onderzoek?
Op de behandelkamer maakt u kennis met de zorgverleners die het onderzoek bij u zullen uitvoeren. Vervolgens wordt er een infuusnaald in uw hand of arm ingebracht. Hierna wordt u verzocht om op uw linkerzij te gaan liggen. Via het infuus wordt de medicatie voor het “roesje” toegediend. Via de mond of anus wordt de scoop ingebracht en vervolgens opgevoerd naar de dunne darm. Hierbij wordt koolzuurgas (CO2) ingeblazen om de darmen te ontplooien. Dit geeft een vol, soms pijnlijk gevoel. Nadat de arts het hele gebied nauwkeurig onderzocht heeft, wordt de endoscoop verwijderd en is het onderzoek klaar. U wordt teruggebracht naar de uitslaapkamer en als u voldoende wakker bent, mag u weer naar huis.
Wat zijn de risico’s?
Een single ballon endoscopie is een veilig onderzoek. Toch kan er een enkele keer een complicatie optreden. Dit kunnen een nabloeding en een perforatie (gaatje in de darm) zijn. Dit risico is zeer laag, maar in zeldzame gevallen kan er hierdoor een operatie nodig zijn. De risico’s worden met u besproken.
Hoelang duurt het onderzoek?
U bent in totaal ongeveer 120 minuten in de behandelkamer. Het onderzoek zelf duurt ongeveer 90 minuten. Van u wordt verwacht dat uw begeleider na uitslaaptijd direct aanwezig is om u naar huis te begeleiden.
Na het onderzoek
Na het onderzoek meten verpleegkundigen regelmatig uw bloeddruk en controleren zij het zuurstofgehalte in uw bloed. Wanneer u goed wakker bent en alle controles stabiel zijn, wordt het infuus verwijderd. U kunt uw normale eetpatroon hervatten. Eventuele medicatie kunt u weer volgens voorschrift innemen.
Door het 'roesje' kunt u de rest van de dag last hebben van een verminderd reactievermogen, concentratiestoornissen en een verminderd geheugen. Wij raden u dan ook aan om de rest van de dag geen afspraken te maken. Tevens dient u er rekening mee te houden dat u 24 uur na het onderzoek niet aan het verkeer mag deelnemen. Het is noodzakelijk dat u begeleiding meeneemt. U mag niet alleen naar huis, ook niet met het openbaar vervoer of taxi. Wanneer u niet begeleid of opgehaald kunt worden, is het niet mogelijk dat u een roesje krijgt.
Neem na de single ballon endoscopie contact op als u
- Koorts heeft boven de 38,5 graden.
- Aanhoudende buikpijn heeft, die uiterlijk drie dagen na de scopie begonnen is.
- Bloedverlies en/of zwarte ontlasting heeft die in de eerste tien dagen na de scopie is begonnen.
Contact
U kunt ons bereiken op de volgende telefoonnummers:
- Functieafdeling 0341-463538 (vragen over de planning en voorbereiding, maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 16.30 uur).
- Poli MDL 0341-463899 keuze 2 (medisch inhoudelijke vragen, maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 16.30 uur).
Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?
- De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.
-
Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.
Wanneer is de uitslag bekend?
Direct na het onderzoek worden de bevindingen van het onderzoek doorgegeven aan de verpleegkundige van de uitslaapkamer. Tevens wordt er direct een verslag gestuurd naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Wanneer er biopten genomen zijn, duurt het ongeveer tien werkdagen voor de uitslag hiervan bekend is. Mede daardoor duurt het vaak minimaal twee weken voordat de definitieve uitslag aan u kan worden gegeven.
Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?
- De zorgpas van uw verzekering.
- Uw patiëntenpas van ziekenhuis St Jansdal (indien u geen pas heeft of deze verlopen is verzoeken wij u een nieuwe pas te maken bij de receptie).
- Geldig legitimatiebewijs, bij voorkeur paspoort of rijbewijs. De legitimatieplicht geldt voor iedereen ongeacht leeftijd.
- Een recente lijst van de door u gebruikte medicijnen, verkrijgbaar bij de apotheek. Denk ook aan medicatie die niet op recept verstrekt wordt.
- Uw eigen medicatie.
-
Extra ondergoed.
Aanwijzingen voor gebruik bloedverdunners
(N.B. Onderstaande informatie is alleen van toepassing als u bloedverdunners gebruikt)
Soms dienen bloedverdunners een aantal dagen voor het onderzoek gestaakt worden. Dit moet echter altijd gebeuren in overleg met een arts. Neemt u daarom contact op met de arts die het onderzoek aanvraagt. Hieronder volgt een globale richtlijn:
Niet stoppen:
Trombocytenaggregatieremmer zoals:
Acetylsalicylzuur, Carbasalaatcalcium (Ascal), Dipyridamol (Persantin), Clopidogrel (Plavix), Prasugrel (Efient) en Ticagrelor (Brilique)
Overleg Trombosedienst:
Acenocoumarol (Sintrom) of Fenprocoumon (Marcoumar)
Overleg arts:
DOAC (Direct werkende Anti Coagulantia) zoals:
Rivaroxaban (Xarelto), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Edoxaban (Lixiana)
Indien nodig geeft de arts die het onderzoek verricht u na het onderzoek aanvullend advies over het herstarten van de medicatie, mede afhankelijk van de uitkomsten van de scopie.
Aanwijzingen voor mensen met een stoma
Dikke darmstoma (Colostoma)
U volgt de “normale” voorbereiding, waaronder het drinken van twee liter laxeerdrank.
In verband met de dunne ontlasting die u door de laxeerkuur krijgt, is een zogenaamde “open” stomazak noodzakelijk. Dit is een stomazak die aan de onderkant geopend kan worden waardoor u deze in het toilet kunt legen. Vraag uw stomaconsulente gerust om advies.
Voor vragen over uw stoma en het gebruik van uw stomamateriaal kunt u terecht bij uw stomaconsulente. Zij is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur aanwezig op de stomapoli van ziekenhuis St Jansdal. U volgt hiervoor looproute 0.72. Het telefoonnummer van de stomapoli is (0341) 463594.
Neemt u op de dag van het onderzoek voldoende van uw eigen stomamateriaal mee naar het ziekenhuis.