l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Scheelziensoperatie in dagbehandeling

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Onze ogen gebruiken we om te zien en gezien te worden. Bij drie op de honderd mensen komt scheelzien voor. Dit kan soms als storend worden ervaren.
       

      De behandeling van scheelzien

      Wanneer één van de ogen naar binnen, buiten, boven of beneden staat, noemen we dit scheelzien. Aan ieder oog zitten zes oogspieren. Door deze te verplaatsen, te verlengen of in te korten kan de oogstand worden veranderd.
       

      Oproep voor de opname

      Wanneer duidelijk is dat u geopereerd kunt worden, wordt u op de opnamelijst geplaatst. In overleg met de orthoptist en de oogarts wordt een datum voor de operatie afgesproken. De orthoptist en de oogarts leggen uit of u  aan één of beide ogen geopereerd wordt en aan hoeveel spieren. Ook wordt met u afgesproken wanneer u wordt verwacht voor het vooronderzoek, en wordt een afspraak gemaakt voor controle 1 week na de operatie. U krijgt een recept mee voor oogdruppels die u na de operatie moet gebruiken. U kunt deze druppels dan al voor de operatie in huis hebben.
       

      Vooronderzoek

      Het vooronderzoek (screening) wordt verricht op de polikliniek door de anesthesist. Dit is in verband met de plaatselijke of algemene verdoving (narcose) die u krijgt. U krijgt een vragenlijst, die u ingevuld moet meenemen bij dit bezoek. Ook heeft u de gelegenheid om vragen te stellen over de verdoving.
       

      De dag van de operatie

      De scheelziensoperatie vindt plaats onder algehele narcose of onder lokale verdoving.
      Wanneer u onder narcose gaat zijn er richtlijnen voor voeding en drinken. De richtlijnen houden in dat u op de dag voor de operatie nog mag eten en drinken, (geen alcoholische dranken), tenzij de anesthesist andere afspraken  met u heeft gemaakt. Wanneer u of uw kind op deze dag koorts heeft of ziek is, neemt u dan contact op met de poli anesthesie. U mag op de dag van de operatie tot 6 uur voor de operatie een lichte maaltijd gebruiken. Een lichte maaltijd bestaat uit twee beschuiten met een dun laagje boter en jam of suiker. U mag tot twee uur voor de operatie heldere vloeistoffen gebruiken: water, thee zonder melk en limonadesiroop. U mag uw medicijnen gebruiken, tenzij anders is verteld tijdens uw  bezoek aan het preoperatief  bureau. Deze richtlijnen gelden niet voor mensen met diabetes mellitus of een maagontledigings-stoornis. Zij krijgen aangepaste adviezen van de anesthesist op het preoperatief bureau. Ook voor een ingreep bij kinderen jonger dan 1 jaar zal deze arts het beleid met de ouders op de polikliniek bespreken. Bij de receptie van het ziekenhuis wijst men u de weg naar de verpleegafdeling. Hier wordt u voorbereid op de operatie. U krijgt operatiekleding aan en een verpleeg-kundige brengt u naar de voorbereidingskamer op de operatieafdeling. Van de voorbereidingskamer gaat u naar de operatiekamer, waar de anesthesist u onder narcose brengt. Bij een lokale verdoving krijgt u op de operatiekamer een prik bij het oog.
       

      De operatie

      De oogspieren zitten vast aan de oogbol. De oogarts kan de oogspieren bereiken door een kleine opening te maken in het witte bindvlies van het oog. De oogspier wordt vervolgens opgezocht, voorzien van twee hechtingen en losgeknipt. De spier wordt ingekort, verlengd of op een andere plaats van de oogbol weer vastgezet. Het bindvlies wordt gehecht met één of meer haardunne oplosbare hechtingen. U of uw kind wordt geopereerd aan:

      • rechter oog
      • linker oog
      • spieren in totaal

       

      Tot slot wordt een antibioticum (zalf) in het oog gedaan. Bij een plaatselijke verdoving krijgt u een verband op het geopereerde oog. Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Als u weer voldoende bijgekomen bent en alles goed gaat, wordt u naar de afdeling gebracht. In de loop van de middag mag u in principe naar huis. We raden u aan dit onder begeleiding te doen. Het is erg belangrijk dat u de ogen volgens voorschrift druppelt. Zo voorkomt u infectie.
       

      Na de operatie

      Tot twee weken na de operatie mag u niet zwemmen, geen make-up gebruiken en geen contactlenzen in doen. Er mag geen vuil in het oog komen.

      Zodra u opgeknapt bent van de narcose en zich goed genoeg voelt, kunt u weer aan het werk.

      Tijdens de eerste weken tot maanden na de operatie kan de oogstand nog veranderen.
       

      De gang van zaken bij kinderen

      Voor kinderen die een scheelziensoperatie moeten ondergaan, is de gang van zaken in grote lijnen hetzelfde. Sommige dingen gaan echter wat anders dan bij volwassenen:

      • De mogelijkheid bestaat om met uw kind de kinderafdeling van te voren te bezoeken.
      • De operatie vindt bij kinderen altijd plaats onder algehele narcose.
      • Wanneer u dit op prijs stelt, mag één van de ouders of verzorgers op de voorbereidingskamer blijven tot het kind onder narcose is gebracht.
      • Na de operatie mag uw kind twee weken niet in de zandbak spelen en niet zwemmen.
      • Kijk op  www.stjansdalkids.nl voor filmpjes, foto’s en tips voor kinderen.

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024