l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Scheelziensoperatie algemeen

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Scheelzien

      Wanneer één van de ogen naar de neus, naar buiten, naar boven of naar beneden staat, noemen we dit scheelzien. Soms kunnen de ogen niet goed bewegen. Ook dit kan scheelzien en/of dubbelzien tot gevolg hebben. Scheelzien kan cosmetisch storend zijn. Bij scheelzien dat op latere leeftijd ontstaat, ziet de patiënt soms dubbel of kan hoofdpijn ontstaan. In alle gevallen kan er een scheelziensoperatie nodig zijn.
       

      Doel van een scheelziensoperatie

      Het doel van de scheelziensoperatie is per persoon verschillend. In de meeste gevallen is het doel van de operatie een cosmetisch rechte oogstand. Bij patiënten die dubbelzien of hoofdpijn hebben, is de operatie bedoeld om de klachten te verminderen. Is dat niet mogelijk, dan is het de bedoeling een situatie te creëren waarbij de patiënt met scheelzien kan omgaan. Eventueel met behulp van een prisma. Een scheelziensoperatie kan ook als doel hebben de samenwerking tussen de ogen te behouden.
       

      Te verwachten resultaten van een scheelziensoperatie

      Zaken die van invloed zijn op het resultaat van de scheelziensoperatie zijn onder andere de oogstand, de oorzaak van de afwijking, de beweeglijkheid van het oog en de gezichtsscherpte van beide ogen. Ook het feit of het gaat om een eerste operatie of een heroperatie, is van invloed. De behandelend orthoptist bespreekt met u welk resultaat u mag verwachten. Dit verschilt per persoon. Tijdens de eerste weken tot maanden na de operatie kan de oogstand nog veranderen. Na 6 maanden kan het uiteindelijke resultaat vaak beoordeeld worden. De operatie aan de oogspieren heeft geen invloed op de brilsterkte en/of gezichtsscherpte.
       

      Mogelijke complicaties scheelziens-operatie

      Over- en ondercorrectie
      Bij een scheelziensoperatie bestaat een kans op over- of ondercorrectie. In deze gevallen is er mogelijk nog een operatie nodig. In verband met het herstel van de oogspieren, vindt een eventuele heroperatie meestal niet binnen een half jaar plaats.
       

      Infectie
      Er is een kleine kans op een infectie na de operatie. Om dit risico zo veel mogelijk te beperken, krijgt u van de oogarts een recept voor oogdruppels. Deze druppels gebruikt u gedurende 1à 2 weken na de operatie.
       

      Dubbelzien
      Er bestaat een geringe kans op dubbelzien na de operatie. Dubbelzien verdwijnt meestal vanzelf binnen twee weken.
       

      Verminderde gezichtsscherpte
      Soms is de gezichtscherpte na de operatie wat verminderd. Dit is in de meeste gevallen van tijdelijke aard.
       

      De operatie

      Tijdens de operatie worden de oogspieren, die vastzitten aan de oogbol, verplaatst, ingekort of verlengd. Welke spieren behandeld worden, wordt bepaald aan de hand van de oogstand, de beweeglijkheid van de ogen en eventuele eerdere (scheelziens)operaties.

      De operatie gebeurt in dagbehandeling; u hoeft dus niet in het ziekenhuis te overnachten. Operaties bij kinderen zijn altijd onder volledige narcose. Bij volwassenen bestaat er bij een operatie aan één oog de mogelijkheid van een plaatselijke verdoving. De behandelend orthoptist bespreekt met u of u aan één of aan beide ogen geopereerd moet worden en aan hoeveel spieren. In het kort verloopt de operatie als volgt. De oogspieren zitten vast aan de oogbol. De oogarts bereikt de oogspieren door een kleine opening te maken in het witte bindvlies van het oog. De oogspier wordt opgezocht, voorzien van twee hechtingen en losgeknipt. Afhankelijk van het doel van de operatie, wordt de spier ingekort of verplaatst en weer aan de oogbol vastgezet. Het bindvlies wordt met één of meer haardunne oplosbare hechtingen gehecht. Tot slot wordt een antibioticum (zalf) in het oog gedaan. Bij een plaatselijke verdoving krijgt u één dag een verband op het geopereerde oog.

       

      Na de operatie

      Na de operatie is het oogwit rood op de plaats waar geopereerd is. Vooral de dag na de operatie is het oogwit flink rood en ook gevoelig. Dit kan een paar dagen aanhouden.
       

      Infectie

      U gebruikt 1 à 2 weken oogdruppels om een infectie te voorkomen. Wanneer het oog in de loop van de tijd roder wordt in plaats van minder rood, wanneer er viezigheid/pus uit de ogen komt of wanneer u of uw kind koorts krijgt, is er mogelijk toch een infectie opgetreden. Neem in dit geval contact op met

      De polikliniek oogheelkunde, telefoon (0341) 463751

      Buiten kantooruren de receptie, telefoon, (0341)463911

       

      Werk hervatten

      Zodra u opgeknapt bent van de narcose en zich goed voelt, kunt u weer aan het werk of naar school. Gemiddeld duurt dit 3 à 4 dagen, maar dat kan per persoon verschillen.
       

      Leefregels

      • Niet in de ogen wrijven.
      • Avond na de operatie, thuis beginnen met oog druppelen.
      • Geen contactlenzen gedurende twee weken.
      • Ogen niet opmaken gedurende twee weken.
      • Vermijd de eerste twee weken stoffige ruimtes. Er mag geen vuil in de ogen komen. Kinderen mogen gedurende twee weken niet in de zandbak spelen.
      • De eerste twee weken mag u niet zwemmen. U kunt wel gewoon douchen en haren wassen.

      De hechtingen in het oog lossen binnen enkele weken vanzelf op. De irritatie is dan verdwenen.
       

      Controle
      De eerste controle vindt ongeveer een week na de operatie plaats door de orthoptist en de oogarts. Tijdens de controle wordt de oogstand beoordeeld en wordt gekeken of het oog goed genezen is. Sommige patiënten krijgen het advies bepaalde oefeningen te doen om de oogbewegingen zo soepel mogelijk te maken, of om de oogstand zelf beter te kunnen corrigeren. Bij deze eerste controle hoort u of oefeningen in uw geval nodig zijn.
       

      Meer informatie

      Heeft u nog vragen? Bespreek deze met uw orthoptist of oogarts bij uw volgende afspraak.

      Kijk op www.stjansdalkids.nl voor filmpjes, foto’s en tips voor kinderen.

       

       

       

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 20-1-2025