Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).
Reumatoïde artritis
U heeft reumatoïde artritis. Door deze ziekte zijn uw gewrichten ontstoken. Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. We leggen u eerst uit wat een auto-immuunziekte is. Daarna vertellen we meer over reumatoïde artritis.
Wat is een auto-immuunziekte?
Om te begrijpen wat reumatoïde artritis is, moet u eerst weten wat een auto-immuunziekte is. In de video hieronder leggen we u uit wat dat is:
Tekst video:
Elke seconde van ons leven proberen ziekmakers, zoals virussen en bacteriën, ons lichaam binnen te dringen. Gelukkig heeft het lichaam daar iets op bedacht: het immuunsysteem, ook wel het afweersysteem genoemd. Als het immuunsysteem goed werkt, worden de indringers herkend en vervolgens uitgeschakeld. Bij sommige mensen is het immuunsysteem in de war en valt het niet alleen de ziekmakers aan, maar ook gezonde lichaamscellen. We noemen dit een auto-immuunziekte. De aanvallen kunnen zorgen voor ontstekingen en beschadigingen in het lichaam. Daarom kan het nodig zijn om de ziekte te behandelen.
Wat is reumatoïde artritis?
Tekst video:
Ieder lichaam heeft een afweersysteem. Bij u valt uw eigen afweersysteem uw gewrichten aan. Hierdoor gaan ze ontsteken. Dit heet reumatoïde artritis. Bij reumatoïde artritis heeft u last van pijn en stijfheid in uw gewrichten door ontstekingen. Meestal zijn de gewrichten in uw handen of voeten ontstoken. Ook andere gewrichten kunnen ontsteken. Bijvoorbeeld een knie of schouder. Ook kunnen pezen ontstoken zijn. Het is mogelijk dat er steeds andere gewrichten ontstoken zijn. Door de ontsteking kan uw huid rood, dikker of warm zijn. U kunt ook pijn hebben of u kunt zich minder goed bewegen. De ziekte kan langzaam erger worden. Reumatoïde artritis gaat niet meer over. Er zijn veel medicijnen om het te behandelen. Begin snel met een behandeling met medicijnen. Het lukt dan beter om de ziekte rustig te krijgen. De medicijnen zorgen ervoor dat de ontstekingen in uw gewrichten minder worden of weg gaan. Gezond leven helpt bij de behandeling. Bijvoorbeeld door regelmatig te bewegen en gezond te eten en te drinken.
Andere klachten
Naast ontstoken gewrichten kunt u ook andere klachten krijgen:
- U bent vaak moe.
- U voelt zich ’s ochtends stijf.
- U voelt zich ziek, alsof u griep heeft.
- U valt af zonder reden.
- U heeft bloedarmoede (te weinig gezonde rode bloedcellen).
- U krijgt ontstekingen in pezen, peesaanhechtingen of slijmbeurzen.
-
Uw spieren voelen stijf of zwak.
Onderzoek
De reumatoloog doet verschillende onderzoeken om te kijken of u reumatoïde artritis heeft. Hier leest u welke onderzoeken dat zijn:
Bloedonderzoek
De reumatoloog laat uw bloed onderzoeken. Er wordt gekeken naar:
- Ontstekingen.
- Uw algemene gezondheid.
- Reuma-antistoffen.
Veel mensen met reumatoïde artritis hebben reuma-antistoffen in het bloed. Maar niet iedereen heeft dit.
Lichamelijk onderzoek
De reumatoloog onderzoekt uw lichaam. Alle gewrichten worden onderzocht. Als het nodig is, kijkt de arts ook naar uw hart, longen of buik.
Röntgenfoto's
De reumatoloog laat röntgenfoto's maken. Dit zijn speciale foto's waarmee de arts de binnenkant van uw lichaam kan zien. Op de foto's bekijkt de reumatoloog uw botten en gewrichten. Zo kan de arts zien of er afwijkingen zijn.
Echo van het gewricht
Soms maakt de reumatoloog een echo van een gewricht. Zo kan de arts beter zien hoe erg de ontsteking is en waar deze precies zit.
Behandeling
Medicijnen
Reumatoïde artritis is niet te genezen. Maar er zijn medicijnen die uw klachten minder maken. Soms heeft u meer dan één medicijn nodig. De medicijnen maken het immuunsysteem rustiger. Daardoor raken uw gewrichten minder ontstoken. U heeft dan minder last van pijn en stijfheid.
Snel beginnen met behandelen
Het is belangrijk om snel te starten met medicijnen. Zo verminderen uw klachten sneller. Als u vroeg begint, is de kans groter dat de reuma rustig wordt. Ook voorkomt u schade aan uw gewrichten.
Medicijnen afbouwen
Als de reuma rustig is, kunt u misschien minder medicijnen gaan gebruiken. U bespreekt dit samen met de reumatoloog. Het doel is om de reuma rustig te houden met zo weinig mogelijk medicijnen. Soms kunt u helemaal stoppen. Maar er is een kans dat de klachten terugkomen. Stop nooit zomaar met medicijnen. Overleg dit altijd met uw reumatoloog.
Soorten medicijnen
Er zijn verschillende soorten medicijnen. Hier leest u meer over deze medicijnen:
NSAIDS
NSAIDS helpen om pijn en ontstekingen te verminderen. Voorbeelden zijn: Naproxen, Ibuprofen en Diclofenac.
Prednison
Prednison is een sterke ontstekingsremmer die snel werkt. Het wordt vaak in het begin van de behandeling gegeven, of als de reuma actief is.
DMARDs
DMARDs staat voor Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs. Dit zijn medicijnen die reuma remmen. Voorbeelden zijn:
- Methotrexaat
- Hydroxychloroquine
- Leflunomide
- Sulfasalazine
DMARDs maken het immuunsysteem rustiger. Daardoor vermindert de ontsteking en voorkomt het schade aan de gewrichten.
Biologicals en JAK-remmers
Biologicals en JAK-remmers zijn nieuwere medicijnen. Ze worden vaak gebruikt als DMARDs niet goed werken. Soms krijgt u een combinatie van DMARDs en een biological of JAK-remmer. Samen kunnen deze medicijnen beter werken.
Risico
Reumamedicijnen helpen goed bij de behandeling. Maar ze hebben ook risico’s. De medicijnen onderdrukken uw afweer. Daardoor is de kans op infecties groter. Wij adviseren u om u te vaccineren tegen griep en corona. Vraag ook aan uw reumatoloog of reumaverpleegkundige of u vaccinaties nodig heeft voor een verre reis.
Kinderwens
Heeft u een kinderwens? Bespreek dit dan op tijd met uw reumatoloog of reumaverpleegkundige. Sommige medicijnen kunnen slecht zijn voor de baby of leiden tot een miskraam.
Afspraken
Samen beslissen
Samen met uw reumatoloog of reumaverpleegkundige bespreekt u het doel van de behandeling. U kijkt ook samen naar welke medicijnen u gaat gebruiken. Het is belangrijk dat u vertelt wat voor u belangrijk is in de behandeling. Laat ook weten of er iets is waar de reumatoloog of reumaverpleegkundige rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld een kinderwens, verre reizen, of dat u liever tabletten of injecties wilt.
Zoeken naar medicijnen
Niet elk medicijn werkt hetzelfde voor iedereen. Elk lichaam is anders. Daarom moet de reumatoloog soms zoeken naar de juiste medicijnen voor u. Gelukkig zijn er veel verschillende medicijnen. U weet niet van tevoren welk medicijn het beste voor u werkt. De medicijnen genezen de reuma niet, maar ze kunnen wel de klachten verminderen. Als u opeens stopt met medicijnen, kunnen de klachten terugkomen. Overleg altijd met uw reumatoloog als u wilt stoppen met medicijnen.
Controles
Als u medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u regelmatig bloed laat prikken en naar de controle gaat bij uw reumatoloog of reumaverpleegkundige.
Leefstijl
Een gezonde leefstijl, voldoende beweging en goede voeding zijn belangrijk.
Bewegen
Het is belangrijk om genoeg te bewegen. Bewegen kan soms pijn doen, maar het is goed om door te gaan. Beweging houdt uw gewrichten soepel en uw spieren sterk. Kies een sport die goed voelt voor u. Sporten maakt u fitter. U mag elke sport doen, maar sommige sporten kunnen sneller klachten geven. Doe wat voor u goed voelt.
Zwemmen
Veel mensen met reuma vinden het prettig om te zwemmen in warm water. Tijdens het zwemmen heeft u minder last van pijn.
Gezond gewicht
Een gezond gewicht is belangrijk. Als u te zwaar bent, krijgt u meer druk op uw gewrichten. Een dieet kan helpen om een gezond gewicht te bereiken en te houden. Heeft u hulp nodig? Vraag dan om advies van een reumatoloog, reumaverpleegkundige of diëtist.
Gezonde voeding
Gezonde voeding is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat een mediterraan dieet kan helpen. Dit dieet vervangt nooit medicijnen. Het mediterraan dieet bestaat uit veel groenten, fruit, noten en zaden. Eet ook af en toe magere melkproducten en vis.
Alcohol en roken
Het is goed om te stoppen met roken. Roken kan reuma verergeren. Drink alcohol met mate en vraag uw reumatoloog of het veilig is met de medicijnen die u gebruikt.
Gevoelens
Praten over je gevoelens
Reumatoïde artritis kan ervoor zorgen dat u zich niet goed voelt. U kunt somber of verdrietig zijn. Ook kunnen uw gevoelens steeds veranderen. Dit komt vaak voor. Het kan helpen om hierover te praten. U kunt dit doen met een vriend of familielid. U kunt er ook over praten met uw reumatoloog of reumaverpleegkundige.
Depressie en angst
Sommige mensen krijgen last van een depressie. De pijn, vermoeidheid en beperkingen kunnen zorgen voor gevoelens van hopeloosheid en verdriet. Dit kan leiden tot een depressie.
Pijn en gevoelens
Pijn en gevoelens hangen vaak samen. Pijn kan zorgen voor negatieve gevoelens.
Seksualiteit
Door reumatoïde artritis kunt u problemen krijgen met seks. Bijvoorbeeld, u kunt pijn hebben aan uw gewrichten tijdens het vrijen. Ook kunt u problemen krijgen met een stijve penis of een droge vagina. Het is belangrijk om hierover met elkaar te praten. U kunt ook advies vragen aan uw reumatoloog of reumaverpleegkundige.
Meer weten?
Op deze website vindt u meer informatie: https://www.reuma.nl/over-reuma/vormen-van-reuma/reumatoide-artritis-ra
Contact opnemen
Korte vraag
Heeft u een korte vraag? En heeft de vraag geen haast? Dan kan u de vraag stellen via de St Jansdal app.
Bellen
Heeft u een vraag die niet kan wachten? Bel dan naar het ziekenhuis. Wilt u graag dat uw gewrichten worden beoordeeld door uw reumatoloog? Bel dan zo vroeg mogelijk op de dag.
Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.