l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Punctie onder echogeleiding (poliklinisch), afdeling Radiologie

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      U bent door de specialist naar de afdeling radiologie verwezen voor een punctie onder echo-geleiding. Het onderzoek wordt door de radioloog en de echo-laborant(e) uitgevoerd.

      Iedereen wordt zo snel mogelijk geholpen. Omdat de tijdsduur per onderzoek verschillend is en in vele onderzoekskamers tegelijk wordt gewerkt, wordt een andere patiënt soms eerder geholpen dan u. Vragen of onduidelijkheden? Neem dan contact met ons op. Wij zijn er voor om u te helpen.

       

      Verhinderd

      Wij verzoeken u ons bij verhindering tenminste 24 uur van tevoren te berichten, omdat wij anders genoodzaakt zijn de afspraak in rekening te brengen. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is: (0341) 463650

      Punctie onder echo-geleiding (poliklinisch)


      Doel van het onderzoek
      Het doel van dit onderzoek is door middel van een punctie weefsel te verkrijgen wat op het laboratorium verder onderzocht kan worden. Dit onderzoek gebeurt onder echogeleding. Met behulp van het echo-apparaat kan de radioloog precies de locatie bepalen waar hij/zij moet prikken. Dit noemen wij puncteren.

       

      Voorbereiding
      Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. Meestal bent u op een andere dag al eerder voor een oriënterend echo-onderzoek geweest. Gebruikt u bloedverdunners? Wilt u dit dan bij het maken van de afspraak aangeven?


      Bloedverdunnende middelen
      Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, overlegt u dan met uw behandelend specialist of het gebruik hiervan (tijdelijk) moet worden gestaakt. Voordat u een punctie of biopsie moet ondergaan, kunt u één dag voor dit onderzoek op een met u afgesproken tijd (’s morgens) of op de ochtend van het onderzoek bloed laten afnemen bij het priklab om uw bloedstollingswaarden te bepalen. Aan de hand van deze uitslagen wordt beslist of het veilig is het onderzoek uit te voeren. Het kan dus zijn dat u vlak voor het onderzoek te horen krijgt dat het niet kan doorgaan. Er wordt dan een andere afspraak met u gemaakt.

       

      Uitvoering onderzoek

      Meestal zal het een punctie betreffen van de schildklier of borst. Ook andere oppervlakkig liggende afwijkingen zijn met de echo goed toegankelijk.

       

      De punctie kan op twee manieren plaatsvinden. De radioloog bepaalt op welke manier de punctie uitgevoerd zal worden.

      • cytologische punctie;

      Met behulp van een dunne naald wordt weefsel opgezogen. De radioloog wordt hierbij ook geassisteerd door de analiste van het laboratorium. Zij controleert na de punctie of voldoende weefsel is verkregen. Zo niet, dan wordt er nogmaals geprikt. Omdat deze punctie met een dunne naald gedaan wordt, zal er geen verdoving gegeven worden. De verdovingsprik wordt als vervelender ervaren.

      • histologisch biopt;

      Hierbij wordt een reepje weefsel afgenomen, met behulp van een biopteur. Omdat dit een dikkere naald is, zal het gebied verdoofd worden. De verdovingsvloeistof voelt wat branderig aan. De radioloog zal verschillende keren wat weefsel weghalen, hierbij hoort u een harde klik. U kunt voelen dat de radioloog druk uitoefent, maar u mag geen scherpe pijn ervaren. Het weggehaalde weefsel zal in potjes naar het laboratorium gebracht worden. De huid wordt schoongemaakt en er komt een pleister of klein drukverband op.
       

      Duur van het onderzoek
      Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.
       

      Na het onderzoek
      Soms zal de radioloog u verzoeken na de punctie nog even plaats te nemen in de wachtkamer. Hij/zij zal dan na ongeveer een kwartier komen kijken of er geen bloeduitstorting ontstaat. In principe zou u gewoon zelf naar huis toe kunnen rijden, maar het is aan te raden een chauffeur mee te nemen.
       

      Uitslag
      Nadat het weefsel naar het laboratorium is gebracht duurt het enkele dagen voor de behandelend specialist de uitslag heeft. Voor de uitslag maakt u een afspraak met uw behandelend specialist.
       

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024