De arts heeft u doorverwezen naar de afdeling radiologie voor een punctie. Het onderzoek wordt gedaan door de radioloog en een echolaborant.
Het doel is om weefsel te krijgen dat in het laboratorium verder onderzocht wordt. Dit onderzoek gebeurt met echobeelden. De radioloog gebruikt deze beelden om precies te zien waar geprikt moet worden. Dit heet puncteren.
Voorbereiding
Bloedverdunners
Overleg met uw arts als u medicijnen gebruikt die uw bloed dunner maken. Misschien moet u deze medicijnen tijdelijk stoppen.
Eten en drinken
- Eet vanaf de dag vóór het onderzoek geen vet of zwaar eten, zoals snacks of friet.
- T ot vier uur voor het onderzoek mag u nog eten en drinken, zoals brood, melk of yoghurt.
- Tot twee uur voor het onderzoek mag u alleen maar heldere dranken drinken. Dit zijn water, ranja, heldere sap, thee, koffie zonder melk en suiker.
- In d e laatste twee uur mag u niets meer drinken.
- Heeft u diabetes en gebruikt u insuline? Bel ons dan van tevoren.
Bloedonderzoek
- Voor een punctie of biopsie van de borst of buik, moet u een dag van tevoren bloed laten prikken. Dit moet vóór 15.00 uur. U gaat dan naar het bloedlaboratorium.
-
Uw bloedstollingswaarden worden gecontroleerd. De arts kijkt naar deze waarden om te zien of het onderzoek veilig kan doorgaan. Het kan zijn dat u vlak voor het onderzoek hoort dat het niet doorgaat. Dan krijgt u een nieuwe afspraak.
Uitvoering
Voor het onderzoek wordt u opgenomen in het ziekenhuis. U moet nuchter zijn. Zie het kopje ‘Eten en drinken’.
Het onderzoek wordt gedaan door de radioloog en een echolaborant. De laborant legt u eerst uit wat er gaat gebeuren. Daarna maakt de laborant echobeelden. Deze beelden helpen de radioloog om te zien waar hij moet prikken. De huid wordt schoon gemaakt om infecties te voorkomen.
De prikplaats wordt verdoofd. Dit kan even branden. Met een naald haalt de arts kleine stukjes weefsel weg. U hoort een klik, maar dit doet geen pijn.
Als er genoeg weefsel is, wordt de huid schoongemaakt en krijgt u een pleister of verband. Het weefsel gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Daarna gaat u terug naar de verpleegafdeling.
Hoelang duurt het onderzoek?
Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.
Na het onderzoek
Na het onderzoek gaat u terug naar de verpleegafdeling. Daar controleert de verpleegkundige het wondje en uw gezondheid. Soms moet u een tijdje in een bepaalde houding blijven liggen. Uw bloeddruk en pols worden regelmatig gemeten.
-
Als u een punctie in de buik heeft gehad, mag u na drie uur eten en drinken. Dan kunt u misschien naar huis.
-
Als u een punctie in de borst heeft gehad, mag u na vier uur eten en drinken. Dan kunt u misschien naar huis.
Uitslag
Als het weefsel naar het laboratorium is gestuurd, duurt het een paar dagen voordat de arts de uitslag heeft. U maakt een afspraak met de arts om de uitslag te horen.
Contact
Heeft u vragen of begrijpt u iets niet? Neem dan contact met ons op. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is: (0341) 46 36 50.