l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Punctie of biopsie onder CT-geleiding

Versienr: 8
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      U gaat naar de afdeling radiologie voor een punctie of biopsie met een CT-scan. Dit onderzoek doen de radioloog en de laborant(e). 

       

      Medicijnen 

      Gebruikt u nu medicijnen zoals metformine (voor diabetes), plastabletten, pijnstillers of antibiotica? Vertel ons dit dan voor het onderzoek.

       

      Nierfunctie 

      Heeft u problemen met uw nieren? Laat het ons dan ook weten voor het onderzoek. 

       

      Allergieën 

      Als u allergisch bent voor jodium of contrastmiddel, moet u dit vóór het onderzoek zeggen tegen de laborant(e). 

       

      Zwangerschap 

      Een CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling. Bent u zwanger of denkt u dat u zwanger bent? Meld dit dan voor het onderzoek. Dit is belangrijk voor uw ongeboren kind. 

       

      Borstvoeding 

      Geeft u borstvoeding? U kunt dat gewoon blijven doen. Het onderzoek en het contrastmiddel zijn veilig voor u en uw kind. U hoeft na het onderzoek niet te stoppen met borstvoeding geven of te kolven.

       

      Kunt u niet komen?

      Als u niet kunt komen, laat het ons dan 24 uur van tevoren weten. Als u dit niet doet, moeten wij dit in rekening brengen. U kunt de afdeling radiologie bereiken op: (0341) 46 36 50. 

       

      Voorbereiding op het onderzoek

      Opname

      Op de dag van het onderzoek komt u naar het ziekenhuis. In uw brief of in MijnStJansdal staat hoe laat en waar u moet zijn. U moet naar de afdeling Dagbehandeling of Kort Verblijf. Op de afdeling krijgt u uitleg over het onderzoek. Na het onderzoek zorgen we daar voor u. 

       

      Eten en drinken

      • Eet vanaf de dag vóór het onderzoek geen vet of zwaar eten, zoals snacks of friet.
      • T ot vier uur voor het onderzoek mag u nog eten en drinken, zoals brood, melk of yoghurt.
      • Tot twee uur voor het onderzoek mag u alleen maar heldere dranken drinken. Dit zijn water, ranja, heldere sap, thee, koffie zonder melk en suiker.
      • In d e laatste twee uur mag u niets meer drinken.
      • Heeft u diabetes en gebruikt u insuline? Bel ons dan van tevoren.

       

      Punctie of biopsie met CT-geleiding

      Bij dit onderzoek nemen we een klein stukje weefsel uit het lichaam. Dit weefsel wordt naar het laboratorium gestuurd voor verder onderzoek. Met behulp van een CT-scan kunnen we precies zien waar dit stukje weefsel vandaan gehaald moet worden. Op deze manier kan de arts heel nauwkeurig werken en de juiste plek selecteren. 

       

      Algemene voorbereiding

      • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, praat dan met uw arts. U moet misschien tijdelijk stoppen met deze medicijnen. 
      • Voor een punctie of biopsie van de borst of buik, moet u een dag van tevoren bloed laten prikken. Dit moet vóór 15.00 uur. U gaat dan naar het bloedlaboratorium. 
      • Uw bloedstollingswaarden worden gecontroleerd. De arts kijkt naar deze waarden om te zien of het onderzoek veilig kan doorgaan. Het kan zijn dat u vlak voor het onderzoek hoort dat het niet doorgaat. Dan krijgt u een nieuwe afspraak.

       

      Uitvoering

      Bij dit onderzoek haalt de arts weefsel uit uw buik of borstkas. Dit gebeurt met een CT-scanner. U wordt eerst opgenomen op een verpleegafdeling. 

       

      Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel van de CT-scanner. De arts maakt eerst foto's om te zien waar geprikt moet worden. Soms tekent de arts een stip op uw huid om de juiste plek aan te geven. De huid wordt schoon gemaakt om infecties te voorkomen. De arts draagt handschoenen en legt een schone doek over uw huid.

       

      De prikplaats wordt verdoofd. Dit kan even branden. Met een naald haalt de arts kleine stukjes weefsel weg. U hoort een klik, maar dit doet geen pijn. De arts maakt steeds nieuwe foto's om te controleren of alles goed gaat. 

       

      Als er genoeg weefsel is, wordt de huid schoongemaakt en krijgt u een pleister of verband. Het weefsel gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Daarna gaat u terug naar de verpleegafdeling. 

       

      Hoelang duurt het onderzoek?

      Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.
       

      Na het onderzoek

      Na het onderzoek gaat u terug naar de verpleegafdeling. Daar controleert de verpleegkundige het wondje en uw gezondheid. Soms moet u een tijdje in een bepaalde houding blijven liggen. Uw bloeddruk en pols worden regelmatig gemeten.

       

      Twee uur na het onderzoek mag u weer eten en drinken. Vier uur na het onderzoek mag u weer uit bed komen. Als u ’s ochtends geholpen bent, mag u meestal aan het einde van de dag naar huis.

       

      Uitslag

      Als het weefsel naar het laboratorium is gestuurd, duurt het een paar dagen voordat de arts de uitslag heeft. U maakt een afspraak met de arts om de uitslag te horen.

       

      Contact

      Heeft u vragen of begrijpt u iets niet? Neem dan contact met ons op. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is: (0341) 46 36 50. 

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024