De anesthesioloog zorgt voor de pijnbestrijding. Hij krijgt hierbij hulp van een anesthesieassistent en meestal ook van een röntgenlaborant. De behandeling gebeurt meestal in de poliklinische operatiekamer. Bij de meeste pijnbehandelingen wordt röntgenstraling gebruikt. Als u zwanger bent of denkt dat u zwanger bent, moet u dit altijd laten weten voordat de behandeling begint.
Waarom een proefbehandeling?
Voordat u de definitieve behandeling krijgt, waarbij de pijnzenuw gedeeltelijk wordt uitgeschakeld, wordt er eerst een proefbehandeling uitgevoerd. Deze proefbehandeling helpt om te zien of uw pijnklachten echt verminderen. Soms wordt getest welke zenuw de pijn veroorzaakt. Dit kan om de volgende redenen worden gedaan:
- Het is moeilijk om te bepalen welke behandeling nodig is.
- De proefbehandeling laat zien welke zenuw behandeld moet worden.
-
Als de proefbehandeling niet helpt, voorkomt het dat een goed functionerende zenuw behandeld wordt.
Proefverdoving en proefstimulatie
De proefverdoving, ook wel proefblok genoemd, bestaat uit het injecteren van een kleine hoeveelheid verdovingsvloeistof op de plek waar de zenuw het wervelkanaal verlaat. Bij proefstimulatie wordt een speciale naald gebruikt die een lichte stroomstoot geeft. De houding en technische details bij de proefbehandeling zijn hetzelfde als bij de definitieve behandeling. Bekijk daarvoor de folder.
Proefbehandeling met medicijn
Soms bestaat de proefbehandeling uit het toedienen van een medicijn via een infuus, zoals Guanetidene. Dit medicijn maakt de bloedvaten tijdelijk wijder. Als de pijn door een slechte bloeddoorstroming of een probleem met het autonome zenuwstelsel komt, kan het medicijn pijnverlichting geven. Als dat het geval is, bespreekt de anesthesioloog het vervolg met u. Het medicijn zorgt voor een tijdelijke bloeddrukdaling en hartkloppingen. Dit duurt ongeveer anderhalf uur. In die periode wordt iedere vijf minuten uw bloeddruk gecontroleerd.
Duur van de behandeling
De totale opname duurt één tot anderhalf uur.
Nazorg
Na de behandeling wordt uw bloeddruk enkele keren gecontroleerd. Bij een injectie in de nek kunt u een warm gevoel en roodheid ervaren. Ook kan er een zwaar gevoel en krachtverlies in armen of benen optreden door de verdovingsvloeistof, maar dit verdwijnt meestal na een paar uur. Het is verstandig om niet zelf naar huis te rijden.
Tot slot
Met deze folder krijgt u een goed idee van wat u kunt verwachten en worden de meeste vragen beantwoord. Als u nog vragen heeft, schrijf ze dan op en neem ze mee naar uw volgende afspraak. U kunt ook bellen met de polikliniek pijnbestrijding van maandag tot vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en 13.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0341) 46 37 73.