l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Polygrafisch slaaponderzoek

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Polygrafie is een onderzoek om nader te bekijken of er ademhalingsstoornissen in de slaap optreden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van meetapparatuur. Met behulp van verschillende elektrodes en banden kan een registratie tijdens de slaap gemaakt worden.
       

      De voorbereiding

      Op de dag van het onderzoek wordt u op de afgesproken tijd op één van de volgende afdelingen van het St Jansdal verwacht:
       

      • Verpleegafdeling (looproute 2.90)
      • Opnamebureau: 15.00 uur wanneer u hulpbehoevend bent

       

      Bij het maken van de afspraak krijgt u te horen waar u zich op de dag van het slaaponderzoek kunt melden. Dit staat ook vermeld op uw afspraakbevestiging of uw afsprakenkaartje.
       
      Indien u dit wenst kunt u op de dag van het onderzoek een (warme) avondmaaltijd in het ziekenhuis gebruiken. U kunt dit aangeven bij het maken van de afspraak voor het slaaponderzoek. Mocht u dit niet gevraagd zijn dan kunt u contact opnemen met de poli. U hoeft niet nuchter te zijn voor het onderzoek.
       

      Meenemen of doen?

      Wat dient u mee te nemen en/of te doen?
       

      • gemakkelijk zittende nachtkleding of T-shirt met broekje
      • uw toilettas, ochtendjas, pantoffels
      • eventueel uw eigen hoofdkussen
      • indien u normaal gesproken met een CPAP slaapt: uw CPAP-apparatuur!
      • uw eigen medicijnen; deze mag u gewoon doorgebruiken zoals u dat thuis doet
         

      Wij verzoeken u ook van te voren

      • eventuele nagellak of kunstnagels van de vingers te verwijderen
      • geen bodylotion te gebruiken

       

      Het onderzoek

      Terwijl u op bed zit zal de verpleegkundige de borst- en buikband en de elektrodes op borst, buik en benen aanbrengen. De verpleegkundige geeft u uitleg over het onderzoek en eventuele instructies. Daarna kunt u nog wel gewoon rondlopen tot u er aan toe bent om te gaan slapen. U bent niet aan bed gebonden.
       
      Om 22.00 uur start de meting automatisch (als u eerder wilt gaan slapen dan is dat geen probleem). U kunt controleren of de meting is gestart doordat het lampje aan uw vinger rood gaat branden. Als het lampje niet gaat branden, knippert of als het gedurende de nacht uit gaat, verzoeken wij u de verpleegkundige te bellen. U kunt dit doen door middel van het rode knopje op het scherm bij uw bed.

       

      Aandachtspunten

      De volgende aandachtspunten zijn van belang tijdens uw verblijf op de afdeling.
      Als u gaat slapen, dient u de deur van uw kamer te sluiten. Zo weten wij dat u slaapt. Wij zullen u dan niet meer storen. Indien u dit wenst kan het raam op uw kamer open. Als u ’s ochtends wakker wordt en niet verder gaat slapen, wilt u dan de deur van uw kamer weer openen? Als u de deur open heeft, kunt u vanaf 7.15 uur het ontbijt verwachten. Slaapt u wat langer door, dan wordt het ontbijt tussen 7.30 het 8.00 uur gebracht.


      Neuscanule
      Indien van toepassing dient u de neuscanule op het moment dat u gaat slapen in de neus te plaatsen, zoals het aan u is uitgelegd door de verpleegkundige die u heeft aangesloten aan de apparatuur. U plakt hem vervolgens vast op de wangen.


      Masker
      Indien van toepassing zet u het masker van uw CPAP op als u gaat slapen. U sluit het plastic slangetje van het slaaponderzoek aan op het tussenstukje dat door de verpleegkundige op uw CPAP masker is geplaatst. Verder gebruikt u het apparaat zoals u dit thuis gewend bent.
       

      Einde meting

      Om 7.00 uur stopt de meting. Als u ’s ochtends wakker wordt en u gaat niet meer slapen, mag de neuscanule vanaf die tijd uit de neus worden gehaald en de CPAP mag worden afgekoppeld. De overige draden, banden en elektrodes dient u te laten zitten tot de meting is gestopt. Dit is als het lampje op uw vinger niet meer brandt.

       

      Verwijderen apparatuur

      Na 7.00 uur dient u de apparatuur en elektrodes volgens de instructies af te koppelen. Deze instructies zijn na het aansluiten van de apparatuur aan u uitgelegd. Indien u hulp nodig heeft bij afkoppelen van de apparatuur, kunt u dit tijdens het aansluiten van de apparatuur aangeven. Daarna kunt u zich aankleden en naar huis gaan. Als u naar huis gaat, dient u zich af te melden bij de balie van de afdeling.
       

      Uitslag

      De uitslag van het slaaponderzoek krijgt u bij uw volgende poli bezoek van uw behandelend arts of van de OSAS consulente.

       

      En dan nog dit…

      Heeft u nog vragen over deze test, schrijft u ze dan op en neemt u contact op met de poli longziekten, telefoon (0341) 463743.
       
      Bij verhindering dient u ons ten minste 24 uur van tevoren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.
       
      Deze brochure is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om thuis alles nog eens rustig na te lezen.
       

      Tot slot

      Wij wensen u een prettig verblijf.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 31-10-2024