l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Poliklinische ingrepen

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Deze folder geeft u informatie over de gang van zaken bij een poliklinische ingreep. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.
       

      Een poliklinische ingreep

      Voor een medisch probleem bent u bij de arts geweest en die heeft een poliklinische ingreep geadviseerd. Om maar een voorbeeld te noemen: u hebt een kleine zwelling in de huid en de arts heeft u voorgesteld die zwelling onder plaatselijke verdoving op een (poliklinische) operatiekamer te laten verwijderen. Hoe de ingreep precies bij u zal worden uitgevoerd is afhankelijk van wat er bij u gedaan moet worden. De arts zal u dit voor of tijdens de ingreep vertellen. U kunt gerust vragen stellen. De plaatselijke verdoving wordt gegeven met behulp van één of meerdere verdovingsprikken rond het te behandelen gebied. Deze verdoving kan zo’n 30 tot 60 minuten aanhouden en na de ingreep kunt u dus al weer snel naar huis.
       

      Noodzakelijke voorbereidingen

      Medicijnen

      Als u medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld bloedverdunners) of ergens overgevoelig voor bent (bijvoorbeeld pleisters, jodium etc.), is het belangrijk dit aan de arts of verpleegkundige te melden.

       

      Bloedverdunners

      Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet vaak één dag of een aantal dagen voor de ingreep gestaakt worden. Dit moet echter altijd gebeuren in overleg met een arts. Meldt daarom het gebruik van bloedverdunners altijd aan degene die de ingreep uitvoert. Indien u op aanraden van uw arts moet stoppen met de bloedverdunners en u bent onder behandeling bij een trombosedienst, dient u contact op te nemen met de trombosedienst binnen uw regio.

      Pacemaker. Als u een pacemaker heeft is het belangrijk dit aan de arts of verpleegkundige te melden.

       

      Wassen

      Het is van belang dat het gebied of lichaamsdeel, waar de ingreep moet plaatsvinden, thuis goed gewassen wordt. Nagels moeten kort, schoon en zonder nagellak zijn. Gebruik op de dag van de ingreep geen bodylotion.

       

      Kleding

      Omdat na een ingreep een verband kan worden aangelegd, is het verstandig gemakkelijke kleding te dragen. Bijvoorbeeld kleding met wijde mouwen of pijpen, die ruimte laten voor een verband.

       

      Nuchter

      U hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep, u kunt dus voor de ingreep gewoon eten en drinken.

      Sieraden. Het is verstandig juwelen en sieraden van te voren af te doen en thuis te laten.

       

      Begeleiding

      Afhankelijk van het soort verdoving, maar ook afhankelijk van het soort ingreep hebt u begeleiding nodig.

       

      Autorijden

      Ook is het verstandig u te laten begeleiden wanneer u na de ingreep zelf niet naar huis kunt rijden. Als u direct na de ingreep een ongeluk veroorzaakt, bent u niet verzekerd voor de gevolgen.

       

      De operatie

      Tijdens de ingreep zijn er meerdere medewerkers op de poliklinische operatiekamer aanwezig o.a.: chirurg, co-assistent, physician assistent, pok-assistente. Ook kan de ingreep of het hechten van de wond eventueel door een co-assistent of physician assistent verricht worden mits zij bekwaam bevonden zijn door de chirurg.

       

      Als u ziek / verhinderd bent

      Wanneer u de gemaakte afspraak voor de poliklinische verrichting niet kunt nakomen, wilt u dit dan zo ruim mogelijk van tevoren even telefonisch doorgeven.

      Bij verhindering dient u tenminste 24 uur van te voren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.

       

      Na de ingreep

      Een wond wordt na de ingreep meestal gehecht. De hechtingen worden na de wondgenezing verwijderd. Het kan zijn, dat de arts u vraagt de hechtingen door de huisarts te laten verwijderen of dat dit tijdens een poliklinische controle wordt gedaan. Er wordt ook wel gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen, die hoeven niet verwijderd te worden. Wilt u de steristripjes een week laten zitten? Douchepleisters vallen er meestal vanzelf af. Zorgt u er voor dat u gaasjes of pleisters in huis hebt. Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers als paracetamol kunt gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheek en drogist en het is raadzaam om voor de ingreep al vast deze pijnstillers in huis te hebben. Afhankelijk van de ingreep kan het zijn dat het gebied rondom de plaats van de ingreep een paar dagen droog moet blijven. De arts zal u daarover een advies kunnen geven. Met enige improvisatie kunt u gerust douchen. Soms wordt het bij de ingreep verkregen weefsel opgestuurd voor pathologisch onderzoek. Na 7 tot 10 dagen is meestal de uitslag bekend en kunt u die vernemen van de arts, wanneer u voor controle op de polikliniek komt. Eventueel kan de nacontrole telefonisch gebeuren.

       

      Mogelijke complicaties

      Geen enkele ingreep is zonder risico’s. Gelukkig komen nabloedingen weinig voor, evenals infecties. Ook complicaties die specifiek bij een bepaalde ingreep kunnen voorkomen, treden gelukkig zelden op.

       

      Vragen

      Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Bij dringende vragen of problemen vóór uw behandeling kunt u zich het beste wenden tot de afdeling waar de behandeling plaats moet vinden.

       

      Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?

      • De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.
      • Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

       

      Tot slot

      Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-12-2024