l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Poliep, vleesboom of abortusrest verwijderen met de hysteroscoop

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Hysteroscopie is een kijkoperatie die via de vagina plaats vindt. Zo kan de gynaecoloog in de baarmoeder kijken en daarbij een diagnose stellen en/of operatief ingrijpen en bijvoorbeeld poliepen, vleesbomen en abortusresten verwijderen. In veel gevallen kan dit poliklinisch met behulp van een shaver. In ons ziekenhuis gebruiken we hiervoor de True Clear.

       

      Methode 

      De True Clear is een shaver, een soort “scheerapparaatje” met een “stofzuigertje” dat poliepen en kleine vleesbomen verwijdert. Voor de behandeling is geen ruggenprik of narcose noodzakelijk. Desgewenst kunt u op de monitor meekijken. 

       

      De shaver is een klein ronddraaiend buisje dat in de baarmoeder een poliep, vleesboom of abortusrest afscheert. Het weefsel wordt afgezogen en opgestuurd voor onderzoek om een onverwachte kwaadaardigheid uit te sluiten. 

      De shaver kan via een dun buisje via de baarmoedermond worden ingebracht, waarbij de baarmoedermond vrijwel nooit hoeft te worden opgerekt. Daarom is deze methode uitermate geschikt voor poliklinische behandeling zonder narcose of ruggenprik. 

       

      Soms zijn er twee behandelingen nodig. In het geval van een grote vleesboom (myoom) kan het voorkomen dat de behandeling in twee sessies moet plaatsvinden. 

       

      Voorbereiding

      Een onderzoek aan de baarmoeder kan kramp van de baarmoeder veroorzaken. Voor een hysteroscopie is het daarom aan te raden om één tablet Arthrotec 75 mg óf  één tablet Naproxen 500 mg in te nemen, ongeveer vier uur voor de ingreep. 

       

      Planning

      Indien er sprake is van een kinderwens wordt het onderzoek bij voorkeur in de eerste cyclushelft voor de eisprong ingepland. Dit heeft als voordeel dat we dan zeker zijn dat u niet zwanger kunt zijn en dat het baarmoederslijmvlies relatief wat dunner is. In geval van hevige menstruaties is het voorkeurstijdstip ook in de eerste week na de menstruatie en niet vlak voor de volgende menstruatie. Indien dit in de planning problemen geeft kunt u er ook voor kiezen om in geval van pilgebruik een stopweek over te slaan of indien geen pilgebruik de menstruatie met hormonale therapie uit te stellen (vraag dan om een recept Primulut of Provera). U hoeft niet nuchter te zijn. 

       

      Nazorg 

      Pijn

      De meeste vrouwen hebben na afloop weinig klachten. Enkelen daarentegen voelen zich na afloop niet zo lekker of hebben wel pijn. Om deze reden vinden we het verstandig dat u niet alleen komt en iemand u thuis kan brengen. De onderbuik kan de eerste dagen gevoelig zijn en u kunt een menstruatiegevoel ervaren. Zonodig kunt u hiervoor paracetamol al dan niet in combinatie met Naproxen/Aleve gebruiken. Neem contact op met het ziekenhuis indien u aanhoudende hevige pijn heeft en bij koorts. 

       

      Algemeen

      Douchen mag aansluitend aan de hysteroscopie. Na enkele dagen mag u ook weer in bad en of zwemmen. Het gebruik van tampons mag weer vanaf de eerstvolgende menstruatie. 

      Zolang er nog bloedverlies is adviseren we geen gemeenschap te hebben. 

       

      Werk

      Op de dag van de ingreep is het verstandig geen verplicht programma te hebben. De dagen erna zult u meest waarschijnlijk weinig last meer ervaren. 

       

      Klachten en complicaties

      Na het onderzoek kunt u enkele dagen bloedverlies en bruine afscheiding hebben eventueel in combinatie met een gevoelige buik. Deze verschijnselen zijn meestal na twee tot drie dagen verdwenen. De kans op complicaties is klein, maar kunnen voorkomen in de vorm van: bloeding, infectie, beschadiging / perforatie baarmoederwand.  

       

      Contact

      Bij vragen en problemen kunt u contact opnemen met de polikliniek: 0341-463553.

      Buiten kantoortijden kunt het spoednummer bellen: 0341-463911

       

      Nacontrole

      U krijgt een afspraak op het telefonisch spreekuur voor het bespreken van de uitslag. 

       

       

       

       

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-1-2025