l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Pijnbehandeling bij gordelroos

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Deze folder is voor patiënten die behandeld worden voor gordelroos met een epidurale corticosteroïd-injectie. De pijnbestrijding wordt gedaan door een anesthesioloog, die hierbij hulp krijgt van een anesthesieassistent en meestal ook van een röntgenlaborant. De behandeling gebeurt meestal in de poliklinische operatiekamer. Bij de meeste pijnbehandelingen wordt röntgenstraling gebruikt. Als u zwanger bent of denkt dat u zwanger bent, moet u dit altijd vertellen voordat de behandeling start
       

      Gordelroos

      Gordelroos, of herpes zoster, is een virusinfectie die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. De meeste mensen krijgen dit virus tijdens hun jeugd als ze waterpokken hebben. Het virus blijft inactief in het lichaam. Zodra de weerstand afneemt, kan het virus weer actief worden. Het virus nestelt zich in een zenuw, wat leidt tot een zenuwontsteking. In het gebied van de huid dat bij die zenuw hoort, ontstaan dan roodheid, blaasjes, jeuk en vaak heftige pijn.
       

      Epiduraal injectie

      De epidurale injectie is een manier om pijn te verminderen door een medicijn in de ruimte rond het ruggenmerg te spuiten. Deze ruimte wordt de epidurale ruimte genoemd. Het medicijn helpt de zwelling van de geïrriteerde zenuwen te verminderen. Deze zwelling ontstaat doordat zenuwen uit het tussenwervelkanaal komen en de ruggenwervels beknellen en irriteren. Dit veroorzaakt pijn.

       

      Het medicijn wordt gemengd met een plaatselijk verdovingsmiddel, zodat u al enkele minuten na de injectie pijnverlichting kunt voelen. Vaak wordt deze techniek gecombineerd met andere methodes om pijn te bestrijden.

       

      De houding

      Voor deze behandeling ligt u meestal op uw buik, met een kussen onder het deel van uw rug waar de injectie komt. Soms kan de injectie ook worden gegeven terwijl u zit.
       

      Techniek

      Eerst markeert de arts de prikplek met een viltstift onder röntgendoorlichting. Daarna wordt deze plek plaatselijk verdoofd, zodat de epidurale naald kan worden ingebracht. Vervolgens spuit de arts een speciale röntgencontrastvloeistof in om te zien hoe het medicijn zich zal verspreiden. Tot slot wordt het medicijn ingespoten.
       

      Duur van de behandeling

      De behandeling duurt ongeveer tien minuten. De totale tijd die u in het ziekenhuis doorbrengt, is ongeveer één tot anderhalf uur.
       

      Belangrijk

      • Na de behandeling mag u niet zelf autorijden. Zorg ervoor dat iemand anders u naar huis brengt.

      • Als u antistollingsmiddelen gebruikt (zoals Acenocoumarol, Marcoumar of Ascal), bespreek dit dan met uw arts. U moet mogelijk tijdelijk stoppen met deze medicijnen voor de behandeling. Na de behandeling kunt u weer doorgaan met de antistollingsmiddelen, tenzij uw arts anders zegt.
      • Bent u allergisch voor röntgencontrastvloeistof? Vertel dit aan uw arts.
         

      Behandeling

      De behandeling is alleen nuttig als deze binnen vijf weken na het begin van de klachten wordt uitgevoerd. Het gebeurt vlakbij de pijnlijke zenuw in de buurt van het ruggenmerg. Eerst wordt uw huid plaatselijk verdoofd. Daarna wordt een naald via uw rug ingebracht tot in de ruimte rond het ruggenmerg. Daar wordt een lokale verdoving en een ontstekingsremmend middel (zoals Depomedrol of Kenacort) ingespoten. Het inspuiten kan een drukkend gevoel in uw hoofd of rug geven. De behandeling kan worden uitgevoerd in uw nek, borstkas, lage rug of stuitje.
       

      Complicaties

      De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd, maar er is een kleine kans op complicaties:

      • Het ruggenmergvlies kan worden aangeprikt, wat hoofdpijn kan veroorzaken. Als de hoofdpijn langer dan twee dagen aanhoudt, neem dan contact op met uw pijnbestrijdingsarts.
      • Vrouwen kunnen last krijgen van opvliegers en een tijdelijke verstoring van hun menstruatie.
      • P atiënten met diabetes die insuline of tabletten gebruiken, kunnen merken dat hun bloedsuikerspiegel enkele dagen of weken ontregeld is. Pas uw behandeling hierop aan, eventueel in overleg met uw huisarts of diabetesverpleegkundige.
      • Er kan enige napijn optreden na de injectie, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt hiervoor een pijnstiller nemen, zoals paracetamol (volgens de bijsluiter).
      • Als u koorts krijgt (met of zonder hoofdpijn) of tekenen van ontsteking (zoals roodheid, pijn of vocht) heeft, waarschuw dan uw arts.

       

      Tot slot

      Met deze folder krijgt u een goed idee van wat u kunt verwachten en worden de meeste van uw vragen beantwoord. Als u toch nog vragen heeft, schrijf ze dan op en neem ze mee naar uw volgende afspraak. Een briefje als geheugensteuntje kan handig zijn. U kunt ook bellen met de polikliniek pijnbestrijding van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0341) 46 37 73.

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024