De anesthesioloog zorgt voor de pijnbestrijding. Hij krijgt hierbij hulp van een anesthesieassistent en meestal ook van een röntgenlaborant. De behandeling gebeurt meestal in de poliklinische operatiekamer. Bij de meeste pijnbehandelingen wordt röntgenstraling gebruikt. Als u zwanger bent of denkt dat u zwanger bent, moet u dit altijd laten weten voordat de behandeling begint.
Soorten behandelingen
Er zijn verschillende soorten pijn, die verschillende behandelingen nodig hebben. In dit ziekenhuis worden de volgende behandelingen voor pijnbestrijding uitgevoerd:
- Behandelingen waarbij de zenuw (deels) wordt uitgeschakeld door verhitting, bevriezing of een ingespoten vloeistof.
- Behandelingen waarbij via een klein slangetje, dat in het lichaam wordt geplaatst, pijnstillende medicijnen in de vloeistof rond het ruggenmerg worden gebracht.
- Behandelingen waarbij via een apparaatje dat in het lichaam wordt geplaatst, lichte elektrische prikkels naar het ruggenmerg worden gestuurd om de pijn te verminderen.
-
Medicijnbehandelingen, waarbij een medicijn wordt gegeven dat de pijn vermindert, of waarmee de arts kan zien hoe goed de pijnbehandeling werkt die hij later wil geven.
Resultaat van de behandeling
De anesthesioloog bespreekt met u welke behandeling(en) het beste bij u passen. Omdat pijn bij iedereen anders is, kan de ene soort pijn beter behandeld worden dan de andere. Vaak wordt de pijn minder na een behandeling, maar het is niet realistisch om te verwachten dat de pijn helemaal weggaat. Bij een succesvolle behandeling van chronische pijn zal de pijn met ongeveer 40 - 60% verminderen. In sommige gevallen is er helaas weinig verbetering mogelijk.
Facetdenervatie
Bij deze behandeling worden één of meerdere zenuwtakjes die langs de wervelgewrichten lopen, uitgeschakeld door middel van hitte. Afhankelijk van uw klachten gebeurt dit in uw nek, bovenrug of onderrug.
Houding
Voor deze behandeling ligt u meestal op uw buik. Bij een behandeling in de nek kunt u op uw rug liggen.
Techniek
Eerst markeert de arts de prikplekken met een viltstift onder röntgencontrole. Deze plekken worden plaatselijk verdoofd, waarna naalden voor pijnbestrijding worden ingebracht. De naalden zijn verbonden met een apparaat dat lichte stroomstootjes geeft om te controleren of de naald op de juiste plek zit. Als dat zo is, wordt de naaldpunt verwarmd voor een bepaalde tijd.
Duur
De behandeling duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
Nazorg
Na de behandeling wordt uw bloeddruk een paar keer gecontroleerd. Het is verstandig om niet zelf naar huis te rijden. Er kan napijn ontstaan, waarvoor u pijnstillers krijgt voorgeschreven. Het is het beste om de eerste 24 uur rustig aan te doen. Het eindresultaat van de behandeling is pas na een maand goed te beoordelen. Daarom krijgt u een controleafspraak op de polikliniek pijnbestrijding, tussen vier en twaalf weken na de ingreep.
Pulsed Radio Frequente (PRF) behandeling
De therapie
Bij deze behandeling wordt een zenuwknooppunt dat pijn veroorzaakt, gedeeltelijk uitgeschakeld door warmte. Dit zorgt ervoor dat de pijnsignalen van de zenuw worden uitgeschakeld, net als het gevoel voor temperatuur. Andere gevoelsfuncties, zoals het voelen van aanraking, blijven intact. Het is dus geen "doorbranden" van de zenuw, maar een gedeeltelijke uitschakeling. Afhankelijk van uw klachten gebeurt dit in uw nek, bovenrug of onderrug.
Houding
Voor deze behandeling ligt u meestal op uw buik. Soms is het nodig om op uw rug te liggen.
Techniek
De arts markeert eerst de prikplek met een viltstift onder röntgencontrole. Daarna wordt de plek plaatselijk verdoofd en de naald voor pijnbestrijding ingebracht. Deze naald is verbonden met een apparaat dat lichte stroomstootjes geeft om te controleren of de naald op de juiste plek zit. Als dat zo is, wordt de zenuw eerst verdoofd en daarna ongeveer een minuut lang verwarmd op een nauwkeurig ingestelde temperatuur.
Duur
De behandeling duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
Nazorg
Na de behandeling wordt uw bloeddruk een paar keer gecontroleerd. Het is verstandig om niet zelf naar huis te rijden. Ongeveer vier dagen na de behandeling kan er een branderige pijn ontstaan in het gebied van de zenuw. Deze pijn kan tot tot zes weken duren. Dit is een teken dat de behandeling effect heeft gehad. Door nieuwe technieken wordt deze napijn tot een minimum beperkt. De eerste 24 uur kunt u het beste rustig aan doen.
Het uiteindelijke resultaat van de behandeling is pas na anderhalve maand goed te beoordelen. Daarom wordt er na vier tot zes weken een controleafspraak gepland.
Vragen
Met deze folder krijgt u een idee van wat u kunt verwachten. Als u toch nog vragen heeft, kunt u die opschrijven en meenemen naar uw volgende bezoek. U kunt ook de polikliniek voor pijnbestrijding bellen als u een tweede gesprek wilt hebben. Let op: Als u met de auto komt voor de pijnbehandeling, is het verstandig niet zelf terug te rijden. Neem daarom iemand mee die u kan rijden.
U kunt bellen met de polikliniek pijnbestrijding van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0341) 46 37 73.