Voedingsadvies voor een operatie
Binnenkort wordt u opgeroepen voor een operatie. Een goede voedingstoestand
verkleint de kans op complicaties tijdens en na de operatie. Een voeding met voldoende voedingsstoffen is hierbij van belang.
Door verminderde eetlust, spanning voor de operatie, misselijkheid of verminderde passage van het voedsel kan gewichtsverlies optreden. Niet alleen van vetweefsel, maar ook van spierweefsel. Hierdoor kunt u zich moe en slap voelen en vatbaarder zijn voor infecties. Probeer voor de operatie een volwaardige voeding te gebruiken om gewichtsverlies te voorkomen.
Bij ziekte en herstel na een operatie is de behoefte aan voedingsstoffen hoger dan normaal. Wondherstel vraagt bijvoorbeeld extra eiwitten en vocht.
Tips en suggesties om uw voeding energie-en eiwitrijker te maken zijn:
-
Verdeel uw voeding over de gehele dag; drie keer een hoofdmaaltijd en drie keer een tussenmaaltijd.
- Neem volle producten zoals: dieetmargarine, roomboter, olie, slagroom, volvette kaas en volle melkproducten.
- Zorg voor voldoende afwisseling in smaak.
- Besmeer het brood royaal met margarine.
- Gebruik dubbel beleg op brood, bij voorkeur kaas, vleeswaren, ei, pindakaas en/of kwark.
- Neem een snack bij het brood, zoals kroket, salade of haring.
- Drink naast thee, koffie en water ook volle melkproducten.
- Gebruik extra (vloeibare) margarine in de jus en groenten.
Mocht het met bovenstaande tips onvoldoende lukken om uw gewicht op peil te houden, neem dan contact op met de diëtist. Zij kan met u een plan opstellen om tot een volwaardige voeding te komen. Eventueel kan er gekozen worden voor aanvullende energieverrijkte voeding.
Adviezen die uit het gesprek met de diëtist naar voren zijn gekomen:
-
................................................
-
................................................
-
................................................
-
................................................
-
................................................