l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Ooglidoperatie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Doel van de operatie

      Het uitvoeren van een ooglidoperatie heeft een medische reden. Vaak gaat het om een ooglid dat gedeeltelijk voor het oog hangt, zodat het zien belemmerd wordt. Ook kan het zijn dat uw ooglid naar binnen of naar buiten gedraaid is. Het doel van de operatie is dat uw oog er weer mooier uitziet en dat uw zicht niet meer beperkt wordt door uw ooglid. De oogarts vraagt een machtiging aan voor de operatie. Vergoedt uw verzekering deze operatie niet, dan bestaat de mogelijkheid om deze operatie zelf te betalen.
       

      Voorbereiding voor de operatie

      Omdat de oogarts voor deze operatie wil weten hoe het met uw gezondheid gesteld is, zal hij u van tevoren enkele vragen stellen. Voor deze ingreep hoeft u niet nuchter te zijn, u kunt van tevoren dus normaal eten. Vlak voordat de operatie begint, krijgt u oogdruppels in uw ogen. Dit gebeurt wanneer u in de wachtkamer zit. De bedoeling van de oogdruppels is dat uw oog verdoofd wordt. Bovendien voorkomt het dat u met uw oog gaat ‘knijpen’ tijdens de operatie.

      Als u erg gespannen bent, kunt u een kalmerend middel krijgen. Dit werkt ongeveer na een half uur. Indien u hier behoefte aan heeft, moet u zich een half uur eerder melden dan het tijdstip dat op uw kaart vermeld staat.

       

      Medicijnen

      Wanneer u pijnstillers of bloedverdunners gebruikt, dan mag u deze geneesmiddelen een periode voor en na de operatie niet innemen, met uitzondering van Paracetamol.  

       

      De meeste pijnstillers verhogen namelijk de kans op bloedingen tijdens de operatie.
      Overleg met uw huisarts of specialist die het middel voorschreef of er tijdelijk gestopt kan worden. Of dat er kan worden overgegaan op een ander medicijn.

       

      De operatie

      De ooglidoperatie vindt plaats op een poliklinische operatiekamer (poli-ok).

      U krijgt een brief thuis gestuurd met de geplande operatiedatum. U mag zich dan melden op de aangegeven tijd bij het opnamebureau. De operatie wordt onder plaatselijke verdoving verricht en is in het algemeen niet pijnlijk. Wel kunt u wat stekende pijn voelen tijdens de injectie die nodig is voor de plaatselijke verdoving. De hoeveelheid pijn die dan ervaren wordt, kan van persoon tot persoon verschillen. Ieder mens heeft namelijk een andere pijngrens.

      De behandeling gebeurt in dagopname. Dit houdt in dat u tussen de 2 en 4 uur bent opgenomen.

       

      Na de operatie

      Na de operatie gaat u weer terug naar de afdeling. Daar krijgt u twee keer 20 minuten een ijskompres op de oogleden. Dit is tegen de zwelling. Daarna kunt u weer naar huis.

      Uw zicht kan erg beperkt zijn. Zorg er dus voor dat u niet in uw eentje naar huis hoeft te gaan.
      Als de verdoving is uitgewerkt, kan de wond soms pijn gaan doen. We raden u daarom aan om Paracetamol (géén aspirine!) in huis te hebben. Mocht u last hebben van zwelling of napijn, dan kunt u de wond koelen. Dit kunt u doen met behulp van ijsklontjes in een afgesloten plastic zakje. Stop het zakje in een vochtig washandje

      en leg het op de wond.
       

      Bloedingen

      De verdovingsvloeistof die tijdens de operatie wordt gebruikt, bevat een plaatselijk vaatvernauwend middel. Wanneer dit is uitgewerkt, meestal na ongeveer een uur, gaan de bloedvaten weer open en kan de wond gaan bloeden. Meestal is de remedie eenvoudig: neem een gestreken zakdoek of een steriel gaasje met jodium en druk gedurende een kwartier licht op de wond. Hierdoor zal de bloeding stoppen. Als dit niet werkt, adviseren wij u direct naar de polikliniek oogheelkunde terug te komen.
      Door bloedingen tijdens de operatie en lichte bloedingen erna, komen nogal eens blauwe plekken op de oogleden voor. Dit is niets om u zorgen over te maken. In het algemeen verdwijnt dit binnen twee weken vanzelf.

       

      Infectie

      Infecties komen zelden voor en zijn meestal niet ernstig. Als de wond na drie á vier dagen rood en pijnlijk wordt, kunt u uw huisarts bellen of langs uw oogarts gaan.
       

      Controle

      De oogarts vraagt u na 1 week terug te komen op de oogpoli. Deze afspraak is bij een medisch assistente en bedoeld voor controle van de wond en het beoordelen van het operatieresultaat. De hechtingen zullen dan ook verwijderd worden. Tot die tijd moet u de wond met rust laten: NIET AANRAKEN dus. U mag wel douchen, maar in verband met infectiegevaar raden we zwemmen af zolang er hechtingen in de wond zitten. Als u verdere brilcontrole of oogcontrole wilt, moet u daarvoor een aparte afspraak maken.
       

      Vragen

      Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de assistente of de dienstdoende arts van de polikliniek voor oogheelkunde. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur. Telefoonnummer (0341) 46 37 51.

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 30-12-2024