Doel van de operatie
Een ooglidcorrectie kan om medische en cosmetische redenen worden uitgevoerd. Onze ervaren dokters voeren de ooglidcorrecties uit. Door veel ervaring en de hoogste opleidingen bent u verzekerd van de beste kwaliteit in onze kliniek. Bij een ooglidcorrectie van de bovenoogleden kan het gaan om het verwijderen van overtollig huid in het bovenooglid. Huidoverschot kan zorgen voor hangende oogleden en u een vermoeide, boze of verdrietige uitstraling geven. Ook kunt u hoofdpijn ervaren door de druk van uw oogleden op uw oogleden. Een onderooglidcorrectie kan worden gedaan wanneer u last heeft van blijvende wallen.
Voorbereiding
Voor de operatie vindt een intake gesprek plaats zodat u de juiste informatie krijgt over de ooglidcorrectie en een goede beslissing kunt nemen. U krijgt dan goede informatie over de behandeling, de nazorg, het herstel en zaken waar u op moet letten. Eventuele alternatieven, zoals een ooglift zonder operatie, kunnen dan worden besproken.
De operatie
Bovenooglidcorrectie
De operatie is onder plaatselijke verdoving en duurt een uur. Het is goed te verdragen. Bij de operatie haalt de arts de juiste hoeveelheid huid en eventueel een beetje vet weg. De bloedvaatjes zullen worden dichtgebrand en de wond dichtgehecht.
Onderooglidcorrectie
Met een onderooglidcorrectie zijn de wallen weg te werken. De bolle wal zal dan vlakker gemaakt worden door vet te verplaatsen en/of door de kringspieren rond de ogen weer wat op te trekken, zodat het vet beter op zijn plaats blijft. Het is een effectieve behandeling voor de wallen, maar minder goed voor de donkere kringen. Deze hebben immers een andere oorzaak.
De operatie aan de onderoogleden vindt plaats onder plaatselijke verdoving en zal ongeveer een uur duren. Via een incisie net onder de wimpers van het onderooglid kan precies gedaan worden wat nodig is. Soms is dat het inkorten van de spier, soms het verwijderen of het herplaatsen van het vet, soms het verwijderen van overtollige huid en meestal een combinatie van dit allemaal. Aan het einde van de operatie zullen er hechtpleisters over de hechtingen geplakt worden en kunt u weer naar huis
Na de ingreep
De wondpijn na de operatie valt meestal mee en is goed te verdragen met paracetamol. Na de operatie mag u de oogleden regelmatig koelen. Dit doet u met een koude gelbril of koude kompressen uit de koelkast. Vaak voelen de oogleden direct na de operatie gespannen aan. Dit wordt veroorzaakt door de zwelling en die wordt langzaam minder. Het is goed om de eerste dagen rustig aan te doen. Zo vermijdt u dat er druk ontstaat op het wondgebied. Druk op het wondgebied kan namelijk leiden tot een nabloeding of extra zwelling. U krijgt het advies om van tevoren vervoer naar huis te regelen. Zelf rijden raden wij absoluut af. Verder kan het prettig zijn om na de operatie een zonnebril te dragen, omdat de ogen de eerste paar dagen extra gevoelig zijn voor daglicht.
Het is normaal om in de week na de operatie gezwollen oogleden te hebben. Na een week worden de hechtingen verwijderd. De hechtingen verwijderen na een ooglidcorrectie is niet pijnlijk. De genezing en het herstel na een ooglidcorrectie is normaal gesproken voorspoedig. Na 1-3 weken is de zwelling van de oogleden verdwenen.
Uiteindelijk is het litteken van een ooglidcorrectie vrijwel niet zichtbaar. Het grootste deel van het litteken bij een bovenooglidcorrectie komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. De littekens die overblijven zijn eerst wat rood, maar vallen na een aantal weken of maanden nauwelijks meer op. Bij het onderooglid komt het litteken juist onder de wimpers te liggen. In het begin kunnen de littekens strak aanvoelen. In de maanden erna worden ze steeds soepeler. Na de operatie houden de oogleden altijd enkele plooien. Dat is ook nodig voor het sluiten van de ogen. De oogleden kunnen de eerste maanden verdoofd aanvoelen.
Complicaties
Risico’s na de operatie zijn onder andere problemen met de wondgenezing, bloeduitstortingen, een nabloeding en een wondinfectie. Een bloeduitstorting zakt vaak uit naar het onderooglid. Meestal verdwijnt de bloeduitstorting binnen enkele weken. Bij een nabloeding moet u mogelijk nog een keer geopereerd worden. De arts moet dan het nabloedende bloedvaatje stelpen. Bij een infectie is de wond rood, meestal gezwollen, warmer aanvoelend en pijnlijk. U kunt koorts krijgen en u ziek voelen.
Er kan na de operatie een (klein) verschil zichtbaar zijn tussen het linker- en rechteroog. Meestal is dit voor de operatie al zo.
Mensen die roken hebben meer kans op complicaties. Het is daarom van belang om (tijdelijk) te stoppen met roken vanaf enkele weken voor de operatie tot drie weken na de operatie.
Het kan voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet helemaal kunt openen of sluiten. Om de ogen te beschermen tegen uitdrogen, kunt u oogdruppels of zalf voorgeschreven krijgen.
Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig. Als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn.
Vragen
Voor vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO:
De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 16.30 uur.
Telefoonnummer(0341)463566.