l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Ontslag uit het Moeder&Kind Centrum, opstart thuis

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby!

      In deze folder hebben we een aantal tips en dingen om te regelen op een rij gezet.

       

      Wat regelt u zelf rondom het ontslag?

      • U belt de kraamzorg op het moment dat u weet wanneer u naar huis mag. Zij vragen u naar de gegevens van moeder en kind.
      • U heeft een Maxi-Cosi nodig voor het vervoer van uw baby. Deze Maxi-Cosi moet veilig zijn: er staat een keurmerk op de achterkant.
      • U moet uw baby binnen drie werkdagen inschrijven bij de Burgerlijke Stand van de  gemeente waar u bevallen bent. Het is handig om dit digitaal te doen via https://www.harderwijk.nl/leven/snel-regelen_215/product/geboorteaangifte_463.html

      Wij vullen een kaartje in met gegevens van de baby en de moeder, dit kunt u uploaden als bewijs van geboorte. Als u getrouwd bent, kunt u op een later moment de baby in uw trouwboekje laten bijschrijven.

      • U kunt ook aangifte van geboorte doen in het Stadhuis van Harderwijk. Daarvoor maakt u eerst online een afspraak. U kunt ook binnenlopen op werkdagen tussen 09.00 uur en 12.30 uur, op donderdag tussen 09.00 uur en 20.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 uur en 14.00 uur.

       

       Wat krijgt u van ons mee?
      • Ontslaggegevens voor de kraamzorg, met gegevens over u en de baby. Deze geeft u thuis aan de kraamverzorgster. Als u geen recht meer heeft op kraamzorg, bewaar dan de enveloppe bij de papieren voor het consultatiebureau.
      • Als u voor nacontrole moet komen op de polikliniek krijgt u een afspraak mee. Als u in het weekend met ontslag gaat, maakt onze secretaresse voor u een afspraak op maandag. Deze sturen wij u toe.
      • Als u medicijnen moet blijven gebruiken, krijgt u een recept mee. In het ziekenhuis is een apotheek op de begane grond, hier kunt u binnen kantoortijden uw medicijnen ook afhalen.

       

        Wat doen wij bij uw ontslag?

      • Wij bellen uw eigen verloskundige en geven gegevens van de bevalling en van de baby door. De verloskundige komt de volgende dag langs voor een huisbezoek. U kunt in de kraamtijd bij haar terecht voor vragen en problemen.
      • Wij vragen u persoonlijk hoe u de opname bij ons heeft ervaren. Als er iets is, horen wij dat graag meteen van u. Ook vragen wij u op www.stjansdal.nl/vragenlijst uw mening te geven! Deze enquête is voor ons erg belangrijk! Van uw ervaring kunnen wij leren en indien nodig onze zorg verbeteren. Er is op de afdeling een tablet waarop u meteen uw ervaringen met ons kunt delen.

       

      Adviezen voor de kraamvrouw

      Hygiëne

      Dit is in het kraambed erg belangrijk. Was regelmatig uw handen! In ieder geval in de volgende situaties: na toiletbezoek, na het eten, voor en na de verzorging van uw baby. Vóór de borstvoeding of het klaarmaken van flesvoeding.

       

      Bloedverlies

      Na de bevalling is het helderrood en meer dan bij een gewone menstruatie. Verliest u meer dan 1 kraamverband vol per half uur, neemt u dan contact op met uw verloskundige. Als het bloed even in de baarmoeder blijft, omdat deze even niet goed samentrekt, kan het zijn dat u stolsels verliest, deze kunnen wel zo groot zijn als een vuist. Als dit vaker dan twee keer voorkomt, adviseren wij u contact op te nemen met uw verloskundige. Heeft u veel last van naweeën, dan kan Paracetamol helpen. Ons advies is om dan 2 tabletten van 500 mg te nemen, dit mag maximaal 4x per dag.

       

      Plassen

      Plassen is belangrijk: ga vaak, in ieder geval elke drie uur, om de blaas leeg te houden. Een volle blaas kan extra bloedverlies veroorzaken. Na het plassen spoelt u met water en verwisselt u het verband. Als het plassen pijnlijk voelt, kunt u onder de douche plassen. Is het erg gezwollen of heeft u hechtingen die pijn doen, dan kunt u ook een ijskompres gebruiken.

       

      Adviezen voor de baby

      Temperatuur

      Een baby die net geboren is, moet zich aanpassen aan de buitenwereld. Leg de baby in de wieg samen met een goedgekeurde metalen babykruik. Deze maakt u als volgt klaar: vul de kruik met bijna kokend water (90 graden) en laat deze vollopen tot de rand. Draai de dop stevig vast en controleer of hij niet lekt. Doe de kruikenzak eromheen en leg deze met de dop naar beneden in de wieg aan de zijkant naast de baby. Nooit tegen de baby aanleggen, maar bovenop het dekentje. Anders kan de baby te warm worden. Een mutsje om op temperatuur te blijven is ook belangrijk, zelfs in de zomer. Zonder muts kan de baby snel afkoelen.

      De juiste temperatuur van de baby is tussen de 36,5°C en 37,5°C. U meet de temperatuur de eerste dagen bij elke verschoning, voor de voeding. Zorg bij het temperaturen dat u het zilverkleurige uiteinde van de thermometer net niet meer ziet, nadat u deze voorzichtig in de anus plaatst.

      De temperatuur is lager is dan 36,5°C : zorg voor extra warmte. Dit kan door de baby voeding te geven, een extra kruik in de wieg te leggen, een mutsje op te doen of eventueel een extra deken te geven.

      De temperatuur is onder de 36,0°C : neem contact op met uw verloskundige.

      De temperatuur is hoger dan 37,5°C : zorg voor verkoeling. Dit kan door de kruiken uit de wieg te nemen, uw baby voeding te geven, uw baby minder warm aan te kleden (bijvoorbeeld mutsje af) of u haalt een dekentje weg.

      De temperatuur is boven de 38,0°C : neem contact op met uw verloskundige.

       

      Borstvoeding

      Als u ziet dat uw baby zoekbewegingen maakt, smakt of huilt, geef dan borstvoeding. Laat drie, maximaal vier uur tussen de voedingen zitten.

      Leg de baby goed ‘recht’ aan; d.w.z. met de buik van de baby naar jouw buik toe met de tepel vlak bij de mond van de baby. Je baby hoeft het hoofdje dan niet te draaien om bij de tepel te komen. Als de baby niet direct hapt kun je haar bovenlipje met je tepel kietelen. De baby ligt goed aan, als de tepel en een groot gedeelte van de tepelhof in het mondje zit waarbij de lipjes naar buiten gekruld zijn. Het is niet erg als het aanleggen de eerste nacht niet gelijk lukt: baby’s hebben een reserve als ze geboren worden en een paar druppels voeding is al genoeg. Bent u toch ongerust dat uw baby honger heeft? Geef dit in de ochtend aan bij je kraamverzorgende.

      Als uw baby bij ons in het ziekenhuis heeft gelegen, kunt u gebruik maken van de kennis van onze lactatiekundigen (borstvoedingsdeskundigen). Zij werken van maandag tot en met vrijdag overdag. U kunt hen per telefoon bereiken via 0341 463409 of per mail: lactatiekundigen@stjansdal.nl

       

      Flesvoeding

      Uw baby krijgt om de drie à vier uur voeding. Geef uw baby de eerste dag 10-15 ml voeding per keer. Kook flessen en spenen voor het eerste gebruik tien minuten uit in kokend water. Op de verpakking van de babyvoeding staat hoe u de flesvoeding klaarmaakt.

       

       

       

      Gedrag

      Gedrag van de baby moet u ook leren kennen. De eerste dag zijn baby’s soms wat misselijk en kunnen ze spugen. Ook kan bellenblazen een teken zijn van misselijkheid. Sommige baby’s spugen vruchtwater met wat rood-bruin bloed of slijm. Dit is normaal. Baby’s huilen regelmatig. Huilen kan onder andere een teken zijn van honger, een vieze luier, kramp, zuigbehoefte of een boertje dat dwars zit. Een baby wordt vaak rustig als hij bij u of uw partner ligt.

       

      Overige belangrijke informatie

      Verzekering

      Uw baby is op dit moment niet verzekerd tegen ziektekosten!

      Hiervoor geeft u het BSN-nummer van uw baby door aan uw zorgverzekering. Dit nummer krijgt u toegestuurd nadat u aangifte van geboorte doet (bij de gemeente waarin uw baby geboren is!). Het ziekenhuis verrekent op deze manier de kosten van de ziekenhuisopname rechtstreeks met de zorgverzekeraar.

       

      Informatie

      Er is nog veel meer informatie te vinden op onze site. Kijk op www.stjansdal.nl/mkc bij “Folders en info”. Daar staat ook de uitgebreide folder “Ontslag uit het Moeder&Kind Centrum” als u behoefte heeft aan tips voor de kraamtijd.

       

      Tot slot

      Mocht er iets zijn wat niet kan wachten tot er kraamzorg aanwezig is, bel dan uw eigen verloskundige.

      Wij wensen u een fijne kraamtijd toe! 

      Team Moeder&Kind Centrum, Ziekenhuis St Jansdal

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 21-11-2024